• 瀏覽: 16,362
  • 回覆: 85
  • 追帖: 2
我覺得泰國菜好似冇乜泰國特色,啲河粉嘅味同越南船河差唔多
普通餸又同潮州嘢差唔多味又係有煎蠔餅同埋魚,有啲勁重椰汁又好似馬來西亞嘢
泰國菜都有海南雞,但係同平時嘅海南雞分別唔大,咁我點解要去食泰國菜入面嘅海南雞?
同埋好多都係辣嘅,如果淨係想食辣不如去食四川嘢都得,冇乜特別理由要去食泰國嘢…
叫特別啲嘅咪係冬蔭功,但係香港好多餐廳乜都話加冬蔭功,加到cheap晒,好多都係得個酸字冇辣味
近期興泰式奶茶,得死甜完全唔知有咩好飲

泰國菜要具備啲咩條件先叫好食?
可能真係我未搵到一間好好食又好正宗嘅泰國菜

熱賣及精選
唔識搵唔識食,無野講

夏蟲不可言冰 蟪蛄不知春秋

引用:
原帖由 摩鬼 於 2021-10-22 01:06 PM 發表

唔識搵唔識食,無野講
可能係我未搵到一間真係好好食嘅泰國菜,但係上次去泰國旅行食當地餐廳都覺得一般…

引用:
原帖由 公園長長採購 於 2021-10-22 01:08 PM 發表

夏蟲不可言冰 蟪蛄不知春秋
子非魚 安知魚之樂

係下欄嘢

引用:
原帖由 siululula 於 2021-10-22 01:03 PM 發表

普通餸又同潮州嘢差唔多味又係有煎蠔餅同埋魚,有啲勁重椰汁又好似馬來西亞嘢
泰國菜都有海南雞,但係同平時嘅海南雞分別唔大,咁我點解要去食泰國菜入面嘅海南雞?
同埋好多都係辣嘅,如果淨係想食辣不如去食四川嘢都得,冇乜特別理由要去食泰國嘢…
叫特別啲嘅咪係冬蔭功,但係香港好多餐廳乜都話加冬蔭功,加到cheap晒,好多都 ...
又唔可以咁講嘅....
每個國家每個地方..都有自己傳統菜式...
但係往往受到文化交流...族群移動...口味產生改變....
不如你從另一個角度重新找尋...
有哪些國家地區菜色堅持保留自己傳統特色口味..
或者有另一番體會...

同中國比呢d
咩國都要輸啦

引用:
原帖由 law31 於 2021-10-22 01:21 PM 發表

又唔可以咁講嘅....
每個國家每個地方..都有自己傳統菜式...
但係往往受到文化交流...族群移動...口味產生改變....
不如你從另一個角度重新找尋...
有哪些國家地區菜色堅持保留自己傳統特色口味..
或者有另一番體會...
我覺得泰國有太多唔同地區嘅口味mix埋一齊,有啲又mix得唔好…

引用:
原帖由 siululula 於 2021-10-22 01:03 PM 發表

叫特別啲嘅咪係冬蔭功,但係香港好多餐廳乜都話加冬蔭功,加到cheap晒,好多都 ...
你真係自我混亂的代表。
冬陰功比香港攪cheap哂,就冇咗泰國特色?
甘只係香港冬陰功冇咗泰國特色。
係唔會影響泰國冬陰功的泰國特色架。
又如果你想講香港泰國餐廳冇泰國特色,
青咖哩?
生菜包?
撈檬?
香茅豬扒?
你真係醜出國際的香港笑話。

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-10-22 03:07 PM 發表

你真係自我混亂的代表。
冬陰功比香港攪cheap哂,就冇咗泰國特色?
甘只係香港冬陰功冇咗泰國特色。
係唔會影響泰國冬陰功的泰國特色架。
又如果你想講香港泰國餐廳冇泰國特色,
青咖哩?
生菜包?
撈檬?
香茅豬扒?
你真係醜出國際的香港笑話。
喺泰國飲冬蔭功都唔覺得有啲咩特色
生菜包都叫有特色?咁韓燒都會用生菜包肉啦,唔通又係一樣?
香茅豬扒都叫泰國菜?你唔拎埋咖哩蟹出嚟講?
唔該講嘢尊重啲啦,唔講道理淨係識話人醜出國際,認真討論緊泰國菜特色呀唔係小朋友嗌交呀

引用:

其實東南亞國家,都好受到潮州飲食文化影響。。。

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2021-10-22 03:21 PM 發表

其實東南亞國家,都好受到潮州飲食文化影響。。。
我覺得周邊國家啲味都好似差不多,係差在濃味定淡味

引用:
原帖由 siululula 於 2021-10-22 03:22 PM 發表

我覺得周邊國家啲味都好似差不多,係差在濃味定淡味
潮州粿條;魚露;魚丸;滷水。。。有很多唔同形態,出現喺各個東南亞國家。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]