• 瀏覽: 3,260
  • 回覆: 42
  • 追帖: 1
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211022/bkn-20211022145228785-1022_00822_001.html

為配合東鐵綫過海段工程,港鐵將於今月底進行最後一次路軌接駁工程。港鐵今日(22日)下午將舉行記者會,交代最後一次路軌接駁工程的安排以及東鐵綫過海段的工程進度。港鐵行政總裁金澤培表示,過去數月的關鍵工程進展順利,預料該過海段最快明年6至7月通車,進度較早前預測再延遲。被問及延遲通車有否影響造價,他指港鐵正嚴謹控制工程開支,總成本仍在預算之內。

金澤培指,在工程和營運團隊連月努力下,東鐵綫2項關鍵工程,包括紅磡站以北的新舊路軌接駁工程,以及新信號系統和新列車投入服務均進展順利。此外,金鐘站及會展站的工程亦進度良好,港鐵將致力確保餘下工程順利進行,並與相關的政府部門協調,按時完成各項所需的測試及試營運。

金續指,隨着最後一次路軌接駁工程今月底完成,東鐵綫將進行全線試車,明年首季進行試營運。屆時將就不同情境進行測試及演練,當中或會因設施及相關系統進一步微調和演練而需要額外時間。港鐵將確保餘下工程及試營運順利,以符合安全及可靠性的嚴格要求,讓東鐵綫過海段盡早通車。

港鐵總經理(沙中綫及高速鐵路)周蘇鴻表示,東鐵綫過海段的接駁工程,原打算在今年一起安排在10個工作天進行。由於經過6次全日工程後,整體進展良好,決定今月底進最後一次工程,預料屆時可完成整項新軌道接駁項目。至於會展站、金鐘站擴建部分,亦正進行法定檢測工作。

此外,現時該綫已有新列車在紅磡站至會展站的路段試車,但全線試車仍有待全段完成接駁才可展開。加上現時東鐵列車大約有6成已轉9卡新車,尚有新9卡車陸續運抵本港。視乎情況,港鐵有可能為壓縮試車時間,除深夜試車外,日間新車駛達紅磡後落晒客,繼續駛過海做測試,做法或與以往屯馬綫全線通車前相若。

會否係6月26日,即屯馬線全通1周年的星期日呢?

仲有,又可否只開金鐘及過海,以防止會展阻延全線通車呢?

熱賣及精選
推測可能是1/7, 等新一屆政府就職後舉行通車儀式,由主席在特首陪同下剪綵,地點在會展站。

引用:
原帖由 80X 於 2021-10-22 22:10 發表

推測可能是1/7, 等新一屆政府就職後舉行通車儀式,由主席在特首陪同下剪綵,地點在會展站。
都唔係冇可能

但俾我揀,寧願6月11日(六) (亦係2022勒芒24小時的大日子),唔開會展站,開金鐘先

都唔好為左個會展站,全線要7月1日 (六) 先通!

引用:
原帖由 勒芒鐵仔LMH 於 2021-10-22 10:15 PM 發表

都唔係冇可能

但俾我揀,寧願6月11日(六) (亦係2022勒芒24小時的大日子),唔開會展站,開金鐘先

等埋會展站先全通機會極大,就如屯馬線都係等埋紅磡站ok先通晒全條,呢樣無得心急

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-22 22:31 發表

等埋會展站先全通機會極大,就如屯馬線都係等埋紅磡站ok先通晒全條,呢樣無得心急
但又唔好忘記

西港島線,2014年12月通車,但西營盤站要2015年3月先開,的事

引用:
原帖由 勒芒鐵仔LMH 於 2021-10-22 10:32 PM 發表

但又唔好忘記

西港島線,2014年12月通車,但西營盤站要2015年3月先開,的事
呢個其實可以忘記,既然日子唔差得遠,甚至要過晒安全審批,無得心急,同屯馬線成棚人話唔等紅磡站通車,結果最後都係一齊開通一樣

引用:
原帖由 勒芒鐵仔LMH 於 2021-10-22 10:15 PM 發表

都唔係冇可能

下年7月1日星期五喎

東鐵綫過海段工程最快明年6至7月通車 乘客可由新界直達港島\
https://news.tvb.com/local/61729305c652e94d6b4c87a8/東鐵綫過海段工程最快明年6至7月通車-乘客可由新界直達港島

「港鐵車務營運及本地鐵路總管黃琨暐表示︰「我們都一直留意東鐵綫載客情況,亦都留意市民出行模式轉變,大約三成左右的東鐵綫乘客轉乘屯馬綫南行出九龍,在早上繁忙時間。這對於東鐵綫而言,亦都是一個很顯著的分流作用。」」

真係有三成咁多?

唔係沙田至上水先多客咩?

引用:
原帖由 勒芒鐵仔LMH 於 2021-10-23 09:05 AM 發表

東鐵綫過海段工程最快明年6至7月通車 乘客可由新界直達港島\
https://news.tvb.com/local/61729305c652e94d6b4c87a8/東鐵綫過海段工程最快明年6至7月通車-乘客可由新界直達港島
佢應該講緊大圍站轉屯馬線南行

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-23 09:08 發表

佢應該講緊大圍站轉屯馬線南行
但真係咁有效?

因為
巴士版咁,馬鞍山人搭屯馬直達尖沙咀
甚至唔再九龍塘轉車去土瓜灣 / 九龍城?

引用:
原帖由 勒芒鐵仔LMH 於 2021-10-23 09:10 AM 發表

但真係咁有效?

因為
巴士版咁,馬鞍山人搭屯馬直達尖沙咀
甚至唔再九龍塘轉車去土瓜灣 / 九龍城?
唔係咩呀?你自己諗吓係咪咁仲有數圍?

金鐘站現時有荃灣線、柴灣線、南港島線三大線匯聚,而且站上又有許多巴士站及小巴站。明年若沙中線通車,四線匯合之下,金鐘站必定更繁忙、更多人流。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-10-23 09:50 發表

金鐘站現時有荃灣線、柴灣線、南港島線三大線匯聚,而且站上又有許多巴士站及小巴站。明年若沙中線通車,四線匯合之下,金鐘站必定更繁忙、更多人流。
絕對係往港島郊區最方便的地點!

6往黃泥涌峽
15往山頂 / 灣仔峽

金鐘最啱

主題標籤 #屯馬線
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]