• 瀏覽: 2,222
  • 回覆: 9
《Fg50K請離開》

2萬蚊人工話錢唔多又唔可以話少
2萬蚊呢個門檻係近年最基本薪酬
甚至成為人一個在社會嘅合格指標
冇2萬人工返黎做乜
冇2萬點生存?仲要返六日?仲要輪更?

事關我返過低技術工作12k(六天輪更)
都接觸到很多《社會定義》低水平物質生活嘅人
都做咗幾耐
有一次傾計講到話問我理想人工係幾多
我心諗呢度最高級嗰條友都唔知有冇25k
我就答16k
d阿姐即刻驚嚇樣話咁高?(認真
)

由嗰刻我就反思諗係咪真係要20k
事關啲阿姐都係得10k~12k
其實佢哋平日生活得有幾開心

過着《社會定義》低水平物質生活嘅人
嗰刻我居然覺得佢哋好奇怪
咁少錢點生活呀
但諗諗下其實好多人都係得呢啲人工
包括所謂社會人口中會尊敬嘅行業
餐飲、清潔、服務、運輸、倉務……
咁樣諗我咪即係覺得佢哋都好奇怪

究竟月入2萬係咪真係要用來肯定你在社會一個合格人士?
近年社會現會話畀我知個答案:係

所以我想將呢個諗法變成唔係
因為如果答案變成:唔係

係香港呢個社會就會有很多人解脫甚至生活得好輕鬆,甚至有女朋友

但我唔知點改變

熱賣及精選
引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-10-23 09:25 AM 發表

《Fg50K請離開》

冇2萬人工返黎做乜

都做咗幾耐
我 ...
咁你去考紀律部隊啦

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-10-23 09:25 AM 發表

《Fg50K請離開》

冇2萬人工返黎做乜

都做咗幾耐
我 ...
讀經濟攞落背耳掌

引用:

《Fg50K請離開》

冇2萬人工返黎做乜

都做咗幾耐
我 ...
你當好過萬零蚊嗰啲咪知足囉

引用:
原帖由 tmchu007 於 2021-10-24 05:54 PM 發表

咁你去考紀律部隊啦
唔會咁容易考掛?

引用:
原帖由 higyes 於 2021-10-24 09:31 PM 發表

唔會咁容易考掛?
從來都唔易,識人考3次終於考到,唔考就一定唔得

引用:
原帖由 tmchu007 於 2021-10-24 10:22 PM 發表

從來都唔易,識人考3次終於考到,唔考就一定唔得
但依家係咪更加嚴格啊?要求嘅學歷更高?

引用:
原帖由 higyes 於 2021-10-24 10:31 PM 發表

但依家係咪更加嚴格啊?要求嘅學歷更高?
呢方面唔一定,佢一定每級學歷都請啲,
當然低學歷比例會少啲

引用:
原帖由 tmchu007 於 2021-10-24 10:54 PM 發表

呢方面唔一定,佢一定每級學歷都請啲,
當然低學歷比例會少啲
以佢嘅學歷唔知請唔請呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]