• 瀏覽: 7,365
  • 回覆: 42
沖廁水是否一定用間接供水?可否用直接供水

免責聲明:本人的內容及圖片.並不打算向任何人.提供任何資訊.並且不構成任何建議.儘管所有資料乃本人秉誠提供.並相信資料之.來源可靠.也不表示本人.保證任何資料.均屬完整.可靠.準確.具時效或適用於任何用途.本人不負任何法律責任
熱賣及精選
什麼間接直接? 有鹹水就要用鹹水

引用:
原帖由 cheukv 於 2021-10-23 10:05 AM 發表

聽講,自己供水沖廁,沖廁的水費及排污費自己俾。
間接供水,管理費包埋(如果你住果度有管理公司)

引用:
原帖由 哪singh 於 2021-10-23 10:27 AM 發表

香港還有啲地區,歷史原因,還是用緊淡水沖廁。

鹹水可以直接供水
如果用淡水而又是直接供水,就一定要安裝止流閥,防止沖廁水逆流,萬一止流閥有損壞或失效,你就會被控告

引用:
原帖由 哪singh 於 2021-10-23 10:27 AM 發表

歷史原因可以用淡水廁所的,現在有了鹹水供應,都可以選擇用鹹水或淡水,暫時未有強制規定

沖廁都係間接供水好D.............儲夠一缸缸, 一盆盆咁, 夠多水, 先至可以引發馬桶嘅虹吸功能...............

如果直接供水沖,.......唔夠水, 引發唔到虹吸功能, 要沖好耐, 甚至沖唔走..................

樓主想講有水相和無水相,大陸好多都無水相,因為他們不會掉廁紙落屎坑

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-10-23 11:45 AM 發表

樓主想講有水相和無水相,大陸好多都無水相,因為他們不會掉廁紙落屎坑
水箱,yes
大陸好多用無水箱沖廁沖馬桶.
香港以前未見過, 現時有冇改例就唔知.
經水箱儲水沖廁主要係防虹吸回流供水系統.

吾跟法例就點做都得,舊例有D區冇鹹水供應是要業主做井抽地下水用
另實際吾用水箱儲水直接用水喉沖馬桶係去吾晒嘅

引用:
原帖由 cheukv 於 2021-10-23 10:05 AM 發表

所有字我都識,但唔知你想表達乜,你可否用正常人嘅文字表達方式講明白一些

用日本果d無水箱電坐廁咪得囉

引用:
原帖由 kingking99 於 2021-10-23 10:48 AM 發表

歷史原因可以用淡水廁所的,現在有了鹹水供應,都可以選擇用鹹水或淡水,暫時未有強制規定
係就班發展商起樓吾會花錢做鹹水缸做多套喉啦,水費多左又吾使佢俾

引用:
原帖由 banmak 於 2021-10-23 08:37 PM 發表

係就班發展商起樓吾會花錢做鹹水缸做多套喉啦,水費多左又吾使佢俾
水泵系統一壞間接和直接供水一樣停止供水
酒店必有2台泵
就算一台泵死
仲有第二泵可運作

住宅可能得一台泵又多人用水
一缸水好快用完

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-10-23 11:09 PM 發表

水泵系統一壞間接和直接供水一樣停止供水
酒店必有2台泵
就算一台泵死
仲有第二泵可運作

住宅可能得一台泵又多人用水
一缸水好快用完
而家係講2套 water pipe systems, fresh and flushing water.
Up feed pipe 未見過吾係2個泵

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]