• 瀏覽: 14,010
  • 回覆: 104
  • 追帖: 3
+2
本主題由 canon123 於 2021-12-30 03:16 AM 關閉
引用:
原帖由 殘廁浪漫的腳毛 於 2021-10-25 03:31 PM 發表

C兄收到SMS係關行程碼事, 行程碼唔需要申請, 只要你有大陸手機號, 你個台好自然知道你係邊度出現過, 除非你長期唔開機。
我有兩個大陸號碼,兩張都係同一部機同時收緊信號

一直用黎上網常用果張卡查到,但無用上網果張反而查唔到

引用:
原帖由 小小狗尾巴草 於 2021-10-25 03:35 PM 發表

我有兩個大陸號碼,兩張都係同一部機同時收緊信號

一直用黎上網常用果張卡查到,但無用上網果張反而查唔到
要視乎你部雙卡電話有無開埋唔平時唔用果張, 又或者你果張係咪一卡兩號, 有D C兄話一卡兩號收唔到行程碼, 但係我張香港聯通一卡兩號又得喎!其實, 我有部電話都係雙卡, 一張香港聯通, 一張大陸中國移動. 兩張都正常收到行程碼。

引用:
原帖由 殘廁浪漫的腳毛 於 2021-10-25 03:43 PM 發表

要視乎你部雙卡電話有無開埋唔平時唔用果張, 又或者你果張係咪一卡兩號, 有D C兄話一卡兩號收唔到行程碼, 但係我張香港聯通一卡兩號又得喎!其實, 我有部電話都係雙卡, 一張香港聯通, 一張大陸中國移動. 兩張都正常收到行程碼。
我行程碼要入返我用開果張卡就出到黎

引用:
原帖由 用回鄉咭去台灣 於 2021-10-24 10:30 AM 發表
以為自己返內地肯裝健康碼就得,從來冇唸過通關係雙向,即係內地人來香港同返上內地都免隔離,好大機會其實內地政府係要求所有香港人都要裝,方便追蹤內地人係香港行蹤,如果唔係邊洗攪咁耐,其實小弟都想就係咁簡單,但睇個情況唔係咁簡單。
方便追蹤內地人係香港行蹤<--- 呢句已經不對.
大陸人來港都唔使 追蹤行蹤.

其實我覺得健康碼都唔係主因, 應該係大陸對香港對外來的措施唔夠.
仍然好多人免檢疫入左來. 好似D 領事咁.
你知啦, 大陸邊賣呢D 帳. 邊個來到大陸都要檢疫, 理得你係大人物.

其實要求港府收緊對外政策都係好事.
大家都唔想再有第5波.
但香港政府就成日出埋D爛主意, 害死香港人.

我諗大陸都知外防 無100份100做到
香港只係有一個優勢係 全民肯戴口罩 同埋接種咗疫苗 先無咁容易爆起
呢樣得日本同香港做得到 突然之間日本少咗咁多主因戴口罩同接種疫苗多咗 日本人知道輕症無得入醫院醫新冠 唯有自保 其實香港要谷接種率應該唔醫啲自私嘅人

引用:
原帖由 用回鄉咭去台灣 於 2021-10-24 10:30 AM 發表
以為自己返內地肯裝健康碼就得,從來冇唸過通關係雙向,即係內地人來香港同返上內地都免隔離,好大機會其實內地政府係要求所有香港人都要裝,方便追蹤內地人係香港行蹤,如果唔係邊洗攪咁耐,其實小弟都想就係咁簡單,但睇個情況唔係咁簡單。
“好大機會其實內地政府係要求所有香港人都要裝,方便追蹤內地人係香港行蹤“呢個係香港政府嘅行政嘅問題,如果是旦一個人中咗招要去搵返其他密切接觸者係的確方便好多,不過以大陸來講真係無咁嘅必要,如果到時香港出現第5波疫情都係靠封關堵塞漏洞呀啦,啲人開始病發就會睇醫生,然後所有密切接觸者都係強制檢測,之前都係咁做呀啦

引用:
原帖由 神風999. 於 2021-10-25 05:28 PM 發表
我諗大陸都知外防 無100份100做到
香港只係有一個優勢係 全民肯戴口罩 同埋接種咗疫苗 先無咁容易爆起
呢樣得日本同香港做得到 突然之間日本少咗咁多主因戴口罩同接種疫苗多咗 日本人知道輕症無得入醫院醫新冠 唯有自保 其實香港要谷接種率應該唔醫啲自私嘅人
最重要嘅係日本人普遍自律性高, 同埋有推己及人嘅精神。

「健康碼」作為識別個人健康狀況的防疫手段,在多個地區都有應用,「綠碼」持有者被視為染疫低風險者,准予進入指定公眾場合。內地由於人口眾多,防疫管理複雜,採取的是有大數據軌跡信息功能的「健康碼」系統,但與內地健康碼系統已完成互認的「澳門健康碼」,則不具備自動追蹤功能,相信可供香港參考。

澳門特區行政長官賀一誠在去年4月回應當地立法會議員提問時表示,澳門《個人資料保護法》不允許使用內地「健康碼」實行的追蹤功能,翌月澳門宣布推出「澳門健康碼」以取代入境口岸健康申報系統,申請人士需回答關於症狀、接觸史和外遊史等問題,填寫個人資料及完成問題後,系統會產生個人專屬的健康碼,但不會自動記錄用戶的活動軌跡。

新加坡的「合力追蹤」系統則與內地「健康碼」功能類似,於去年3月首度推出,即有50萬人下載,有關手機程式採用當地政府開發的BlueTrace協議,利用藍牙低功耗功能自動記錄用戶行程。為方便沒有智能手機的長者和兒童,當地政府更向他們免費派發可隨身攜帶的追蹤器,今年6月起,新加坡要求在商場、學校和辦公地點等高人流地點須強制使用。

英國「健康碼」與香港的「安心出行」類似,是一款名為「NHS Covid 19」的手機程式,民眾到訪公共場所時會被要求用該程式掃描二維碼,如果有關場所後來出現確診者,程式會發出提醒,建議用戶自我隔離14天。

學下人地點做啦 港官 自命不凡

政府乜都唔做唔配合,就一定難啦下話

引用:
跟住澳門做有幾難?照抄都唔識?係要懶叻,畫蛇添足,多此一舉。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 lucky_guy 於 2021-10-24 07:11 PM 發表
我覺得返大陸既裝, 唔返既唔裝冇乜問題, 因為最緊要查到中招果位去過邊啫.
我覺得最大問題係點確保裝左既人, 係香港時都一直會用健康碼, 否則就查唔到來源了.
假設我有裝 你無裝 真係有事 咁就追唔到你同你密切接觸的人 咁就漏咗好多

提示: 違規內容已被屏蔽
拉四眼婆打把

引用:
原帖由 waiwaiufo 於 2021-10-24 04:37 PM 發表
鄉土班傻仔成日一日到黑健康碼,殊不知健康碼其實你個微信禁下就有,所謂健康碼本身亦冇什麼追蹤功能。大陸有行蹤追蹤功能果個叫做行程碼。乜嘢系統對接唔到全部都係偽命題。依家好明顯唔係所謂疫情問題,純粹係大陸唔想人落嚟,亦唔想人上去。
啱,但其實行程碼都唔係好執行,我9月在廣東省7天,行程碼只係俾人叫過2次要掃

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]