• 瀏覽: 13,723
  • 回覆: 104
  • 追帖: 3
以為自己返內地肯裝健康碼就得,從來冇唸過通關係雙向,即係內地人來香港同返上內地都免隔離,好大機會其實內地政府係要求所有香港人都要裝,方便追蹤內地人係香港行蹤,如果唔係邊洗攪咁耐,其實小弟都想就係咁簡單,但睇個情況唔係咁簡單。

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
通關無話一定係雙向喎,來港易已經是單向

引用:
原帖由 steven145266 於 2021-10-24 11:53 AM 發表

我覺得樓主意思係裝健康碼唔係限想返大陸的人先裝,係要全香港人都裝先有用,所以689所講的都係齋吹,實際係行唔通

外國返黎酒店唔出房隔離28日係先決條件

引用:
原帖由 steven145266 於 2021-10-24 11:53 AM 發表

尼個係香港廢官無理頭政策,內地人返上去都係要隔離,受益人好小,如果真係正常通關就要雙向,重以為香港人大晒咩。

引用:
原帖由 用回鄉咭去台灣 於 2021-10-24 12:30 PM 發表

尼個係香港廢官無理頭政策,內地人返上去都係要隔離,受益人好小,如果真係正常通關就要雙向,重以為香港人大晒咩。
2件事可以分開處理

引用:
原帖由 steven145266 於 2021-10-24 12:35 PM 發表

2件事可以分開處理
兩件事可以分開處理就唔冼攪咁耐啦。

引用:
原帖由 用回鄉咭去台灣 於 2021-10-24 12:30 PM 發表

內地啲官又可以出個無厘頭政策,只允許持回鄉卡嘅人返內地免隔離咪得囉,咁就一樣可以限制內地人來港——不過呢個都係無厘頭嘅想法

其實我個人覺得通關呢件事以經唔係通關咁簡單,有更深層次既意味。
香港人一直都大香港主義,以為自己好叻,高高在上,今次深圳係有教訓香港既味道,等香港知道自己斤兩,自己位置。
當日你地唔係好叻話大陸防疫呢樣做唔好,果樣又有問題既咩?今日係我話你應該點做,係我話比你聼你有咩問題,你地有冇聼清楚?當日你地唔係好叻話封關就封關既咩,有冇同人商良?一廂情願以為你想封就封,想開果時自己講聲開返就得?都好自大下。
經過呢次,深圳係咁姨教訓香港,香港以後會知道專重人,會知道自己渺小。

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2021-10-24 01:36 PM 發表

其實我個人覺得通關呢件事以經唔係通關咁簡單,有更深層次既意味。
香港人一直都大香港主義,以為自己好叻,高高在上,今次深圳係有教訓香港既味道,等香港知道自己斤兩,自己位置。
當日你地唔係好叻話大陸防疫呢樣做唔好,果樣又有問題既咩?今日係我話你應該點做,係我話比你聼你有咩問題,你地有冇聼清楚?當日你地唔係好叻話封關就封關既咩,有冇同人商良?一廂情願以為你想封就封,想開果時自己講聲開返就得?都好自大下。 ...
尼個唔出奇,自己冇進步就係咁

引用:
原帖由 用回鄉咭去台灣 於 2021-10-24 10:30 AM 發表

以為自己返內地肯裝健康碼就得,從來冇唸過通關係雙向,即係內地人來香港同返上內地都免隔離,好大機會其實內地政府係要求所有香港人都要裝,方便追蹤內地人係香港行蹤,如果唔係邊洗攪咁耐,其實小弟都想就係咁簡單,但睇個情況唔係咁簡單。
唔止,仲要學大陸咁,一人感染全城封鎖做檢測,睇下澳門就知

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2021-10-24 01:36 PM 發表

當日你地唔係好叻話大陸防疫呢樣做唔好,果樣又有問題既咩?今日係我話你應該點做,係我話比你聼你有咩問題,你地有冇聼清楚?當日你地唔係好叻話封關就封關既咩,有冇同人商良?一廂情願以為你想封就封,想開果時自己講聲開返就得?都好自大下。 ...
重點説出來了。

要通關,一定要全部香港人裝,唔係點追蹤密切接觸者?但要全香港人裝,應該無可能。

鄉土班傻仔成日一日到黑健康碼,殊不知健康碼其實你個微信禁下就有,所謂健康碼本身亦冇什麼追蹤功能。大陸有行蹤追蹤功能果個叫做行程碼。乜嘢系統對接唔到全部都係偽命題。依家好明顯唔係所謂疫情問題,純粹係大陸唔想人落嚟,亦唔想人上去。

主題標籤 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]