• 瀏覽: 1,800
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
雪櫃最近呢幾個月有好大的水聲,之後溶雪,但溶雪之後雪櫃完全唔涷
之後搵原廠師傅整,師傅話雪櫃compressor 有聲但唔涷,可能涷雪種,佢當時只係用支電筒照下雪櫃入面的冰格就算

過左一個星期之後,再開返個雪櫃,點知可以再涷返,暫時個雪櫃開左48 小時,見到雪櫃入面有水珠,有時冰格仲會滴水
同埋個雪櫃好似唔夠涷,例如放包檸檬茶入雪櫃,覺得好似起ok or 7-11  果隻涷
請問個雪櫃是否漏雪種?

附件

baumatic_2.jpg(15.73 KB)

2021-10-24 03:12 PM

baumatic.jpg(23.33 KB)

2021-10-24 03:13 PM

熱賣及精選
我之前停2日溶雪又可以用返

知道係漏雪種又如何?自己加雪種?個雪櫃好貴?
基本上雪櫃唔凍只要停機溶雪幾個鐘就會凍返,唔凍就唔使諗因為唔值得整。

請檢查吓櫃門有冇漏氣,攝半張A4紙就睇到。

似係溶雪有問題
check defrost timer, defrost heater, thermo cutout.......

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-10-24 05:36 PM 發表

請檢查吓櫃門有冇漏氣,攝半張A4紙就睇到。
櫃門係指冰格櫃門?
其實起溶雪之前,都發覺雪櫃入面滴水,但當時冰格有好多霜,冰格度門close 唔到

放一包檸檬茶當然唔覺凍,要放多D嘢入去。

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-10-24 05:22 PM 發表

知道係漏雪種又如何?自己加雪種?個雪櫃好貴?
基本上雪櫃唔凍只要停機溶雪幾個鐘就會凍返,唔凍就唔使諗因為唔值得整。
我只係唔明點解個師傅話漏雪種,但之後又可以涷返
之前個雪櫃完全唔涷,但有compresssor 聲,就話係漏雪種,但隔左一個星期,又可以著返個雪櫃先奇怪
如果個雪櫃真係漏雪種,乜雪種都漏哂了

其實都諗住買個新雪櫃,個新雪櫃$11xxx ,安裝費$600, 上門睇位$180

唔係啊 漏電啊

引用:
原帖由 stevenleeabcd 於 2021-10-24 07:27 PM 發表

我只係唔明點解個師傅話漏雪種,但之後又可以涷返
之前個雪櫃完全唔涷,但有compresssor 聲,就話係漏雪種,但隔左一個星期,又可以著返個雪櫃先奇怪
如果個雪櫃真係漏雪種,乜雪種都漏哂了

其實都諗住買個新雪櫃,個新雪櫃$11xxx ,安裝費$600, 上門睇位$180
咁貴?

我呢部6千幾包送貨安裝冇保養,525升風冷無霜,21寸mon行android(聽歌/睇戲/教煮餸/開門/開關窗簾等等),寬深高 833x716x1780mm,預留位置要950x780x1800mm

主要問題係水貨香港冇保養,剛剛送黎真係嚇死我,驚唔着!🤣🤣🤣

雪櫃漏雪種買過新
整人工好貴

師父好弱下
師父點會知到漏雪種?
有無用電子儀器度漏雪種?
鉗電流見不見到壓縮機行?

雪櫃控制線路有温度制,除霜發熱器風扇,
舊式雪櫃上面冰格泠氣由小通路滲去下面冰格
通道一塞下格又凍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]