• 瀏覽: 7,196
  • 回覆: 63
  • 追帖: 2
熱賣及精選
ZARD 負けないで

道頓堀人情    
一番星
兩首皆由天童良美為你獻唱.

這次KAN的演唱會因為Corona的影響取消了,但是視頻我會忍的!我期待明年及以後的另一場音樂會!

引用:
原帖由 木下優樹菜 於 2021-10-25 02:16 PM 發表

道頓堀人情    
一番星
兩首皆由天童良美為你獻唱.
我也喜歡

引用:
原帖由 我太強 於 2021-10-25 02:34 AM 發表

我只係識呢首
https://www.youtube.com/watch?v=IKH3w4mIeis
Aiwa Katsu 我喜歡贏了之後一邊拉著鋼琴一邊抬起一條腿

游戲人生  The Game

一拳超人  The Hero

其實熱血歌好多,不過真係直接叫勵志有以下

zard 負けないで

tomorrow 岡本真夜

引用:
原帖由 anson2004 於 2021-10-26 09:36 AM 發表

zard 負けないで

你聽歌可數貧乏,腦海中來來去去都係那兩首略帶動機含糊的作品.
再彈多兩首交功課啦, "望鄉山河"三山宏 和 "天龍流"褔田公平. 內容大家都係開宗明義,要你做個不負天地頂天立地的男兒.

引用:
原帖由 木下優樹菜 於 2021-10-26 01:52 PM 發表

你聽歌可數貧乏,腦海中來來去去都係那兩首略帶動機含糊的作品.
再彈多兩首交功課啦, "望鄉山河"三山宏 和 "天龍流"褔田公平. 內容大家都係開宗明義,要你做個不負天地頂天立地的男兒.
你果兩首我覺得都好難聽

引用:
原帖由 anson2004 於 2021-10-26 02:19 PM 發表

你果兩首我覺得都好難聽
我第一次聽見有人話兩位當紅歌星長期高據榜上高位的主打歌好難聽,再一次証明閣下接受歌曲的選擇有多麼峽窄,難怪不能進一步升哩.
何況樓主並無要求首勵志歌曲一定要浪漫優美.

引用:
原帖由 anson2004 於 2021-10-26 09:36 AM 發表

zard 負けないで

Zard 果首旋律輕快似為愛人打氣嘅歌
tomorrow 都係旋律輕快 也有點愛情成份

勵唔勵志就睇你想要啲乜

我估前輩勵志歌要求係 類似中文歌前程錦繡
斜陽裏氣魄更壯 呢類型嘅歌詞

引用:
原帖由 木下優樹菜 於 2021-10-26 03:49 PM 發表

我第一次聽見有人話兩位當紅歌星長期高據榜上高位的主打歌好難聽,再一次証明閣下接受歌曲的選擇有多麼峽窄,難怪不能進一步升哩.
何況樓主並無要求首勵志歌曲一定要浪漫優美.
難不難聽係個人主觀喜好,同"狹窄"無關系
亦同高低無關
亦無人要求浪漫優美與否

急住想抬高自己而虛構太多不合LOGIC的言論出來
真係好醜怪...

我諗一首歌應該要畀到人有勵志感動嘅效果先可以叫做「勵志歌」,不過以我聽咁多年 Jpop 嘅閱歷,真係一首日文勵志歌都冇(可能我日文差喇)!好似以上各位提及過嘅,會有好聽嘅,但係對我嚟講真係冇乜「勵志」嘅感覺!

英文勵志歌我就大把,不過呢樹就無謂講喇!

引用:
原帖由 f1kon 於 2021-10-27 02:02 AM 發表

我諗一首歌應該要畀到人有勵志感動嘅效果先可以叫做「勵志歌」,不過以我聽咁多年 Jpop 嘅閱歷,真係一首日文勵志歌都冇(可能我日文差喇)!好似以上各位提及過嘅,會有好聽嘅,但係對我嚟講真係冇乜「勵志」嘅感覺!

英文勵志歌我就大把,不過呢樹就無謂講喇!
唔同意話日本無勵志歌,不過老師再張門檻提高。三山宏同福田公平的立下意志式的看來還末夠,至於那些 zard 呀 岡本真夏呀等更離達標遙遠。真要搵一首身體力行立即衝呀..的,好啦真係要出呢首啦。  "River " AKB48.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]