• 瀏覽: 4,136
  • 回覆: 11
新版由60年代拍到近代?
*當年被腰斬

熱賣及精選
引用:
原帖由 esprithk 於 2021-10-25 06:50 發表

新版由60年代拍到近代?
*當年被腰斬
絕對支持!

尤其今年2021
由亂轉治
由治變興

甚至10月24日,港珠澳大橋3周年,渣打馬拉松,疫後首開!J2獨家!

絕對Better Starts Now!

無乜可能,電視是偏門,當年輪流轉,收視下滑。無記唔會唔信邪,又點會返拍?
就像現在能否返拍木蘭花咁?
那人能演黃錦燊? 那人演楊群角色,只會珠玉在前?即那人唱主題曲真想到?菊小姐?吳弱雞?谷小姐?

無記多年來最大嘅傷痛!從來都冇試過重播可能提出果個都俾高層到爆!

當年劇本寫唔到60集,仲有20幾集未寫。

引用:
原帖由 bc1845 於 2021-10-31 18:45 發表

當年劇本寫唔到60集,仲有20幾集未寫。
咪啱!

1978改革開放

飛到2021中共建黨100周年!

引用:
原帖由 勒芒鐵仔LMH 於 2021/10/31 20:19 發表

咪啱!

1978改革開放

飛到2021中共建黨100周年!
國內已經有3個出色的電視劇有關改革開放到現在。

(1)大江大河
故事背景1978-1992

(2)大江大河 2
故事背景1988-90年代初
*提及(外資收購國企)

(3)功勳
*剛剛上星期大結局

共8個故事
每人個故事6集,有關改變中國,作出偉大貢獻的8人(全部獲得共和國勳章):

- 能文能武"李延年"

李延年(1928年11月-),男,河北省昌黎縣會君坨村人,中國人民解放軍師職幹部。共和國勳章獲得者。參加了東北解放戰爭、遼瀋戰役、平津戰役、湘西剿匪、抗美援朝、1979對越自衛反擊戰。

- 無名英雄"于敏"

“中國氫彈之父”

- 默默無聞"張富清"

戰斗英雄張富清——“永遠聽黨話,跟黨走”

- "黃旭華"的深潛

(中國)研發核潛艇

- "申紀蘭" 的提案

申紀蘭(1929年12月29日-2020年6月28日)[1],女,漢族,山西平順人。中華人民共和國政治人物,全國勞動模範、共和國勳章獲得者。

- "孫家棟" 的天路

中國的“人造衛星之父”

- "屠呦呦" 的禮物

屠呦呦(1930年12月30日-),漢族,中共黨員,浙江寧波人,中國中醫科學院終身研究員兼首席研究員,中國中醫科學院中藥研究所青蒿素研究中心主任,博士研究生導師,抗瘧藥青蒿素和雙氫青蒿素的發現者。這些抗瘧藥為亞洲南部、非洲和南美洲等熱帶發展中國家的人改善了健康狀況,是20世紀熱帶醫學的顯著突破。

- "袁隆平" 的夢

被譽為“雜交水稻之父”

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-10-31 21:17 發表

國內已經有3個出色的電視劇有關改革開放到現在。

(1)大江大河
故事背景1978-1992

(2)大江大河 2
故事背景1988-90年代初
*提及(外資收購國企)

(3)功勳
*剛剛上星期大結局

共8個故事
每人個故事6集,有關改變中國,作出偉大貢獻的8人(全部獲得共和國勳章):

- 能文能武"李延年"

李延年(1928年11月-),男,河北省昌黎縣會君坨村人,中國人民解放軍師職干 ...
香港都可以用港商角度,尤其合和湖應湘,出返套!

引用:
原帖由 勒芒鐵仔LMH 於 2021/10/31 21:20 發表

香港都可以用港商角度,尤其合和湖應湘,出返套!

咁唔吉利, 點解仲用呢個名?

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-11-1 20:14 發表

咁唔吉利, 點解仲用呢個名?
對無線唔吉利而已

但亞視都退出免費電視!

係時候重開!

我仲記得劉家傑講.............

所謂風水輪流轉,大地恩情以狂風掃落葉資態,將對手連根拔起

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]