• 瀏覽: 27,592
  • 回覆: 138
  • 追帖: 4
朋友搬新屋要搞裝修,早兩日陪佢出去睇裝修舖同埋睇廁所用具
我問佢馬桶會唔會考慮下用日本個隻可以洗埋pat pat既馬桶,點知朋友好大聲咁笑我:香港唔可以用呢隻馬桶架!
之後我都諗左好耐係咪真係唔可以用,但係點解香港用唔到又可以賣?
有冇人可以解答下我等我可以串返佢

熱賣及精選
引用:
原帖由 KASUMI 於 2021-10-25 03:22 PM 發表

我問佢馬桶會唔會考慮下用日本個隻可以洗埋pat pat既馬桶,點知朋友好大聲咁笑我:香港唔可以用呢隻馬桶架!
之後我都諗左好耐係咪真係唔可以用,但係點解香港用唔到又可以賣?
咁又唔使串人..只要裝修時裝咗淡水喉同埋電掣位就可以,好普通姐。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 25/10/2021 15:26 發表

咁又唔使串人..只要裝修時裝咗淡水喉同埋電掣位就可以,好普通姐。
求證一下先, 如果裝咗淡水喉,   駁入個馬桶度,    咁樣算唔算用淡水沖廁?   要加裝個止回閥?

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-10-25 03:26 PM 發表

沖廁都係用淡水唔係用鹹水架?

引用:
原帖由 KASUMI 於 2021-10-25 05:13 PM 發表

可以買鹹水沖廁,淡水洗pat pat 的。

引用:
原帖由 KASUMI 於 2021-10-25 05:13 PM 發表

如果係行貨 沖廁,同洗 Pat Pat 係2個入水位嚟喎

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-10-25 05:21 PM 發表

可以買鹹水沖廁,淡水洗pat pat 的。
香港行貨就係呢啲。

但有機會買日本水貨,之前有朋友係日本旅行買嘅「水貨」,就沖水同洗 pat pat 都係淡水。

因為日本本土係用淡水沖廁。

唔捨得買又想裝可以點?

引用:
原帖由 KASUMI 於 2021-10-25 15:22 發表

當你淡水入到,又點保證 天台水缸唔係 幾十年黃泥屎水? 咁樣 git 落去屁屁度, 生性病 變左 阿仔生性  病母心感安慰?
日本馬桶係駁 hk天台水缸黃泥屎水播 ..

唔好同我講 沖涼洗頭花灑出,咪又係一樣天台水缸水。。。  我係鄉土唯一 沖涼 三重過濾。
1.前置過濾
2.沖涼頭出水過濾
3.花灑手柄內濾芯過濾

引用:
原帖由 也屎啦你 於 25/10/2021 23:19 發表

當你淡水入到,又點保證 天台水缸唔係 幾十年黃泥屎水? 咁樣 git 落去屁屁度, 生性病 變左 阿仔生性  病母心感安慰?
日本馬桶係駁 hk天台水缸黃泥屎水播 ..

唔好同我講 沖涼洗頭花濾出,咪又係一樣天台水缸水。。。  我係鄉土唯一 沖涼 三重過濾。
1.前置過濾
2.沖涼頭出水過濾
3.花濾手柄內濾芯過濾
請問你出唔出街食飯?  出面酒樓餐廳的水,   濾過先煮嘢畀你食?
驚成咁, 不如你返火星住

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 25/10/2021 03:26 PM 發表

三無大廈啲食水污糟到難以想像,裝呢類唔係我哋窮等人家會考慮咖。

引用:
原帖由 ft907 於 2021-10-26 08:31 發表

請問你出唔出街食飯?  出面酒樓餐廳的水,   濾過先煮嘢畀你食?
驚成咁, 不如你返火星住
這是生活態度的問題。
正如有d 人,可以除褲就去全港公廁開大,很賓放,很自由,仲要合法,唔駛好似電王要拎牌添。

但有d有生活態度既人,長輩教落係會忍到返自己屋企先會開大。 雀仔類畜牲係要痾就痾,唔駛忍既。

閣下都應該係响往自由賓放果類自由人。

裝修預留電制位同淡水位就得,香港大把人裝,一來衞生二來環保用少啲廁紙。

過路 

用毛巾包花灑開一陣水  係就會發現 .....  

我都裝了年半了,都係鹹水沖廁,淡水洗屁股

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]