• 瀏覽: 23,470
  • 回覆: 266
  • 追帖: 1
本主題由 武德鼎 於 2021-10-26 11:25 PM 使用 提升卡 道具
答案就係「不現實」、「離地」

TVB 醫療劇成日講到啲醫生好偉大、唔會犯錯、為病人著想

好似頭先章醫生好偉大咁話「陪你入手術室」、「醒返第一個見到我」、「得閒可以搵我」
咪玩啦,醫生咁多病人,鬼得閒陪病人入手術室咩、鬼得閒等個病人醒返咩,出埋院直頭唔記得你係邊個

《東張西望》呢個豬隊友喺劇集出街前大肆張揚六歲小妹妹因為遲輸血變成植物人,原因係個醫生檢查完之後冇 update 病歷
TVB 唔敢得罪班醫生,成日講到班醫生係聖手,永遠唔會犯錯,病人有事係病人問題
事實上醫療事故經常發生,但從來冇一個醫生需要負責,因為醫委會從來都係自己人審自己人

現實中班醫生又阻撓海外醫生法案,令病人排幾年隊先有得睇症
再唔係就跳去私家醫院,理得你公共醫院啲病人

TVB 永遠都係美化班醫生,同現實完全脫節,再加上真實生活中醫生們的所作所為,觀眾只會睇到作嘔,索性唔睇

熱賣及精選
世界係黑暗, 唔代表睇戲都要黑暗嘅

黑醫護,單眼女等等......已經搞到臭晒啦

tvb仲拍D咁嘅戲

《仁醫》有講院長隱瞞醫療事故

tvb醫劇同外國D比好幼稚

真係想問下幾點收視!
點都應該高過友到總和

引用:
原帖由 kira2018 於 2021-10-25 11:28 PM 發表

tvb醫劇同外國D比好幼稚
同doctor x比呢?永遠都係果種套路既doctor x喎。

改名"星空上先有仁醫".

引用:
原帖由 X___ANDY___X 於 2021-10-25 11:22 PM 發表

黑醫護,單眼女等等......已經搞到臭晒啦

tvb仲拍D咁嘅戲
有病唔好睇醫生吖笨🤣🤣

引用:
原帖由 踏入神的領域 於 2021-10-25 11:17 PM 發表

世界係黑暗, 唔代表睇戲都要黑暗嘅
所以離地囉

"病人需要醫生, 醫生更需要病人", 一套韓劇講的.

支持香港醫護!
睇完cctvb呢套仁醫, 令香港人更加感謝香港醫護!

又係醫生題材,妙手仁心,On call 36小時都做過好多呢類題材既劇集。

私家醫院,系態度好小小。但深層都系錢。幾年前系銅鑼灣間醫院做檢查,想做一個手術。其實想問下大約幾錢。。但系唔會話比你知既,要檢查過三幾千文後,先話個數。。。當時都打算照比錢問,點知可能遇富婆,見醫生既時間改完又改,我忍唔住@佢,佢先叫個護士長講個價錢比我。最平十萬,最貴都系13萬。全院做過七個哩類手術。。乜都系錢,做過七個,我就唔會選擇系你度做。真系害死人。。但唔系佢出錯,佢系永遠唔會講個答案你知

引用:
原帖由 borofans 於 2021-10-25 11:48 PM 發表

有病唔好睇醫生吖笨🤣🤣
比人打唔好報警啦柒頭

主題標籤 #東張西望
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]