• 瀏覽: 2,177
  • 回覆: 26
屋企磁磚崩咗少少, 請問如何修補 , 去五金舖買什麼材料?

附件

689.png(170.19 KB)

2021-11-16 10:42 AM

熱賣及精選
引用:
原帖由 4013 於 2021-10-26 11:49 AM 發表

屋企磁磚崩咗少少, 請問如何修補 , 去五金舖買什麼材料?
鋼塑土

去五金舖買鋼膠 , 即係上面所講嘅鋼塑土.
搓勻佢好似泥膠咁塞落去,    批番靚佢就搞掂

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-10-26 12:30 PM 發表

鋼塑土
Tks bro

引用:
原帖由 ft907 於 2021-10-26 04:02 PM 發表

去五金舖買鋼膠 , 即係上面所講嘅鋼塑土.
搓勻佢好似泥膠咁塞落去,    批番靚佢就搞掂
Google 了資料, 呢只對不對?

附件

604.png(32.5 KB)

2021-10-26 04:42 PM

引用:
原帖由 4013 於 26/10/2021 16:42 發表

Google 了資料, 呢只對不對?
去到五金鋪,  話要鋼膠就得

https://mall.hkdecoman.com/product/henco-恆固牌-魔術鋼膠-60g/

吉之島12蚊店都有,  12蚊一支

某寶有不同顏色的【瓷磚修補膠】,都係 A/B 膠,不過用 A/B膠要注意分量一定要一樣,唔系唔會乾,我用電子磅秤的

完成效果圖

引用:
原帖由 ft907 於 2021-10-26 04:45 PM 發表

去到五金鋪,  話要鋼膠就得

https://mall.hkdecoman.com/product/henco-恆固牌-魔術鋼膠-60g/

吉之島12蚊店都有,  12蚊一支
thanks 買細細支夠用.

引用:
原帖由 lhcdims 於 2021-10-26 04:54 PM 發表

完成效果圖
效果好好.

引用:
原帖由 4013 於 2021-10-26 05:05 PM 發表

效果好好.

乾左摸落去係滑的,睇落去係反光的,超硬

頭先冇留意睇你張相,你呢種情況(冇睇錯係陽角位)其實有其他處理辦法:

304不銹鋼或鋁合金陽角

每邊大概有 2 cm左右,鋸埋合適size連運費幾十蚊一條,然後買埋:免釘膠,膠槍(連運費30蚊左右),痴上去搞掂

或者,用【美縫劑】(記得淘 nippon,其他牌子未用過)補都得!(買埋美縫劑補陽角工具!)

美縫劑好處係永遠唔會發霉!部分情況可以替代玻璃膠!

引用:
原帖由 lhcdims 於 26/10/2021 17:28 發表

頭先冇留意睇你張相,你呢種情況(冇睇錯係陽角位)其實有其他處理辦法:

304不銹鋼或鋁合金陽角

每邊大概有 2 cm左右,鋸埋合適size連運費幾十蚊一條,然後買埋:免釘膠,膠槍(連運費30蚊左右),痴上去搞掂

或者,用【美縫劑】(記得淘 nippon,其他牌子未用過)補都得!(買埋美縫劑補陽角工具!)

...
美縫劑.
其實係油一浸嘢上去好睇啲咁解,   基本上唔能夠代替玻璃膠作防水作用

引用:
原帖由 ft907 於 2021-10-27 02:19 PM 發表

美縫劑.
其實係油一浸嘢上去好睇啲咁解,   基本上唔能夠代替玻璃膠作防水作用
師兄識貨!我浴缸邊美縫劑裡面係玻璃膠!長期有水位置咁做就防水同永久防霉!其他牌子唔敢講,nippon的固化左(72小時後)質地同瓷磚差不多,只係冇瓷磚咁硬,睇唔到有發霉可能性,實際我用左幾年,任何位置都從來冇試過發霉!

今日鋸不銹鋼鋸到手軟!😭有冇陽角保護條真系分別太大!有D人真系奇怪,比我就揀鋁合金或者木條囉,起碼多D顏色揀冇咁冷!真系為左耐用犧牲色相!🤣

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]