• 瀏覽: 7,353
  • 回覆: 5
+5
引用:
原帖由 二叔公 於 26-10-2021 12:15 發表

好普通,冇乜特別吸引之處,三十幾年前老爸還經營大排檔時還有炭火燒味掛爐,我試過玩咖喱味掛爐鴨,真係唔錯的!做法好簡單,只係需要在正常醃料當中加一茶匙酒樓炒星米常用嗰隻牌子嘅咖喱醬即可!要決係八角及丁香要倍量!成品外觀跟正常掛爐鴨冇分別,但切開多了一股香噴噴嘅咖喱味,其他師傅可以試吓!
師兄落咗咖哩會帶輕微苦味的。

引用:
原帖由 二叔公 於 26-10-2021 13:45 發表

你用咖喱粉就會,所以我剛才說了要用以前傳統酒樓炒星米常用嗰隻酒樽款咖喱醬就ok,完全沒帶苦味的。可以一試哦!咸魚青菜各有口味,其實嘗試一下新變化都係好事!嗜辣的~原醃料基楚上可以加入乾青紅花椒粒、小茴香及孜然。效果應該不錯呢!想起都想食,可惜現在沒有工具可以試做!
用油咖哩做內籠。
隻燒鵝個下身拉鏈位會發黃。
賣相唔好只能作為知己自用。
曾經將醬料加入蝦醬。
味道非常吸引。
短時間內會變壞。
只能即燒即食。
粵式燒鵝加入辣味經過圍內試食。
好友沒有好評。

引用:
原帖由 二叔公 於 26-10-2021 18:49 發表

蝦醬真係冇想過,應該會好食!拉鍊位發黃我唔多覺喎,我自己做法會把鴨殼內所有內臟都清走的,而鴨下面開口內兩塊油我會取走。放好醃料上尾針後會沖一次涼,之後再吹頸拖滾水,上皮水風乾過夜!我老爸胡楓年代做法就殼內乜都唔清,所以拉鍊位好多時都唔上色!不過燒出嚟會有一種自然的鴨羶香?出面點做法我真係唔清楚喇!我小學6年班已經日日都落鋪頭對著個人咁高嘅大鐵爐玩(當年香港都未有不鏽鋼爐)!夏天真係好熱,現在年 ...
師兄鵝同鴨係有分別嘅。
以前燒鴨分掛爐與及燒兩種。
你玩嗰啲係掛爐鴨。
通常係燒臘店賣。
酒樓及有檔次的都係明爐燒。
再講今日全香港冇新鮮鴨。
連冰鮮都唔係全部用急凍貨非常差。

明爐是用叉子一隻一隻在炭爐燒,掛爐是掛在鐵桶多隻一齊燒。

引用:
原帖由 二叔公 於 26-10-2021 20:48 發表

市場上D琵琶鴨與掛爐鴨,除賣相不同及乾身D,真係唔知食味有乜嘢分別?
琵琶鴨現今90%是掛爐的,食的分別是比較幹身香口。

引用:
原帖由 chargeurs 於 27-10-2021 10:17 發表

以前街口燒味檔在後巷明爐燒
過節老媽買回來仍暖
幾拾年來明爐都系犯法的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]