• 瀏覽: 19,716
  • 回覆: 96
  • 追帖: 3
最近收到通知要強制驗窗,其實實名不如叫強制屈錢,真係一唔小心落答就中伏。

之前屋企人已經奶過野,全屋所有鉸所以手制都話有問題,本身我叫呀媽唔好咁快應承,比較多兩三間先好決定,結果又唔理我,最後埋單5千蚊左右。

好喇今次到我話事,係樓下收傳單收到A,另外問左我住對面朋友介紹左一個B。
約曬佢地今日上黎
A上黎就所有鉸,手制都要換,有老化講一堆理論出黎,結果報價3600(5隻窗)
B上黎睇完就話合格只需200蚊報屋宇處文件
所以我真係係到勸大家真係格多幾間/搵朋友介紹,問多D人,唔好助長呢D工程公司係到屈人錢,重點係明明鋼水已經好好唔洗又拆又換,可能你比完錢佢幫你整仲衰過之前都未定!!

名我唔知可唔可以開,同埋我都唔想比人話係打手,雖然我真係想介紹比其他人識,因為我覺得B其實真心幫我慳左幾千蚊,同埋市場上應該好少有B呢D唔屈錢嘅工程公司
以上小小分享

熱賣及精選
多謝分享

提示: 違規內容已被屏蔽
我都係九佰元

我比屈6000,根本換哂d窗鉸托咩。

引用:
原帖由 青蛙憤怒鳥 於 2021-10-26 03:59 PM 發表

最近收到通知要強制驗窗,其實實名不如叫強制屈錢,真係一唔小心落答就中伏。

之前屋企人已經奶過野,全屋所有鉸所以手制都話有問題,本身我叫呀媽唔好咁快應承,比較多兩三間先好決定,結果又唔理我,最後埋單5千蚊左右。

好喇今次到我話事,係樓下收傳單收到A,另外問左我住對面朋友介紹左一個B。
約曬佢地今日上黎
A上黎就所有鉸,手制都要換,有老化講一堆理論出黎,結果報價3600(5隻窗)
B ...
有人驗完窗,未到3個月,無風無雨下隻窗一樣跌落街😑

引用:
原帖由 76banana 於 2021-10-26 09:38 PM 發表

我比屈6000,根本換哂d窗鉸托咩。
其實政府整呢個強制驗窗根本就比D工程公司搵機會屈水魚,因為我地根本無任何知識,好多人都係覺得用幾千蚊解決好閒,但係其實個問題就係到,明明無事就屈有事,係咪都有事,明明幾百蚊驗窗就得,係要屈到全屋都要換。

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-10-26 10:16 PM 發表

有人驗完窗,未到3個月,無風無雨下隻窗一樣跌落街😑
香港啲窗好化學
用鉚釘釘實算了,鉚釘十年八年就會斷!
其實驗窗作用不大。
取締左香港的薄料平價鋁窗,用番質量好合金厚料合金窗。
我大陸住左幾年,根本冇驗窗事
大陸用合金窗框和鉄窗,唔會有跌窗扇落街問題,冇驗窗這一行業。

謝謝

要安全

隻窗上下較位,都是用鋁拉釘拉上,
其實可以自已換不鏽鋼拉釘
唔難換,
其實鋁窗用多過十年,叫人整整保養都好正常,幾千蚊真心唔貴,而家一日工都千幾蚊啦兩個人上來做都是賺人工,仲想點

引用:
原帖由 青蛙憤怒鳥 於 2021-10-26 03:59 PM 發表

約曬佢地今日上黎
B ...
派上來檢查的人工資多少,只收二百元就做埋報屋宇署文件?

我刀係比左百六蚊哥哥仔就搞掂

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-10-27 10:33 AM 發表

隻窗上下較位,都是用鋁拉釘拉上,
其實可以自已換不鏽鋼拉釘
唔難換,
其實鋁窗用多過十年,叫人整整保養都好正常,幾千蚊真心唔貴,而家一日工都千幾蚊啦兩個人上來做都是賺人工,仲想點
咁點解釋一間話無事合格收兩舊
一間話度度都要換收三千六?
幾千蚊的確係唔貴,你講得岩,但係有呢個必要去度度換?間間公司都話免費驗窗上到黎就報到成千上萬咁,我個到5隻窗only先3600。
我都係係到希望大家唔好做水魚助長d無良公司係到劏客,就係咁。

引用:
原帖由 40342 於 2021-10-27 11:01 AM 發表

派上來檢查的人工資多少,只收二百元就做埋報屋宇署文件?
通常成個屋苑做強檢就有免費檢查合格就收幾舊做文件。
平時無政府強檢正常上門一定收費

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]