• 瀏覽: 26,481
  • 回覆: 15
  • 追帖: 5
+15
引用:
原帖由 sandy1211 於 2021-10-27 01:03 AM 發表
吾止NIKE , ADIDAS, SAMSUNG , APPLE , HK BANK, 麥當奴的廣告無哂,
連國內著名品牌例如李寧, 安踏, 小米, 大疆, 內銀都無在TVB落廣告,
TVB現在廣告有1/3係自已節目, 否則就係吾出名品牌, 又或政府宣傳,
點解曾志偉咁失敗
由黃子華、鄭中基、Lokman, Tiger聯合拍攝既HSBC CREDIT CARD廣告, 有無嚮TVB播出??

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2021-10-27 02:40 AM 發表
又吾好怪晒矮佬,黑暴事件及美國號召,不少廣告都去晒姜濤,Mirror喥,特別國際品,再加埋跟鄧sir大合照,當然如此。純粹網絡欺凌所致廣告冇晒?!又吾覺得喎,BCI什麼背景相信心照(新疆棉事件),一群國際品牌屬其會員就郁阿爺內地公司,覺得可能國際品牌有所感召,就吾落tvb,專投對家(viutv)。更難得有間citibank施捨贊助...胡XX演唱會,這種號召一野就要退返出來。: ...
TVB品牌衰老沒落, 廣告商知點揀~

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-10-27 09:12 AM 發表

No, 是youtube搶晒TVB D 廣告

TVB最岸鳩是當年連免費直播既網頁都取消過一排,  以前好方便可開到睇下新聞和其他節目~
乜免費直播?手機睇電視?

引用:
原帖由 陳知英 於 2021-10-27 11:48 AM 發表
廣告商用錢去說話,邊一個台的觀眾消費能力高就落廣告。
大台嘅形像只能落啲百歲山礦泉水,莊紫祥教授,愛心獎呢類廣告另加d 壯陽藥,衛蘭陰道潤滑劑, 癌症藥,美魔女染髮劑之類。
老人市場唔細架;TVB定位, 專接老人產品廣告, 都係一條血路~

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-10-27 11:57 AM 發表

以前用網頁好方便可以睇到無記D台, 呢家乜都要mytv
方便TVB篤views數~

引用:
原帖由 肺炎明熹 於 2021-10-27 12:31 PM 發表

On9仔,大陸睇TVB係cut晒廣告
飛機折翼~

引用:
原帖由 manhoman 於 2021-10-28 03:45 PM 發表
無線股價完全起唔到..好似就快又創52週低
依家咩價位?有無息派?!

引用:
原帖由 sandy1211 於 2021-10-28 04:19 PM 發表

我的看法不同,
Tvb拍劇成本幾乎是全東亞最平,每集必須在一百萬以內,這筆直在內地只夠請一至兩個有卡士,連台劇泰劇都不會咁底,
無線的問題不在成本,而是收入,更準確的說是競爭力,
過去tvb的台灣英美加澳市場全部失守,東南亞市場只剩星馬,內地市佔不斷倒退,現在很少內地人會睇港劇,
因為人地的製作早已勝過tvb, 
而本地市場又因為市場改變,個個都睇Netflix YouTube, 而 ...
禁多港人移民加拿大, 佢哋唔睇大台之C9劇咩??

引用:
原帖由 sandy1211 於 2021-10-28 04:21 PM 發表

收視下跌
廣告下跌
只 是網上討論區多了雜聲,
咁有甚麼用
矮仔採用人海戰術, 用打手輿情, 不斷顛倒黑白, 洗香港人個腦!!

引用:
原帖由 sandy1211 於 2021-10-28 04:35 PM 發表

小店反而落咁多廣告,
有古惑
貪平~

引用:
原帖由 richardli008 於 2021-10-28 04:48 PM 發表
朋友奶粉公司FB日日俾小黃人派嬲嬲迫佢哋唔係TBB落廣告,公司marketing 日日收email狂炸最後只有撤走晒所有TBB廣告。而且公司內部小黃人極多甚至平面廣告用埋黑暴字體都夠膽死!
報左警未??

引用:
原帖由 fb8509329 於 2021-10-28 08:33 PM 發表

大把明星藝人導演台前幕後讚哥哥梅姐個人好nice, 天皇巨星個人冇架子
人哋唔喺度唔好喺度抹黑人哋
你信架?可憐!!

引用:
原帖由 中色高潮 於 2021-10-28 09:37 PM 發表

係呀 佢哋啲主流觀眾身心都可能好有問題
生理影響心理>心態>行為!!

引用:
原帖由 後天平平達人 於 2021-10-28 11:17 PM 發表

睇下邊一方面,大家消費模式不同,很多國家也開始進行中,包括國內,老化系全球化問題,當然最好還是想一下,如何去增加出生人口!
解決人口老化, 不是TVB的責任噃!!

引用:
原帖由 屙唔出屎 於 2021-10-29 01:04 AM 發表

TVB支持本土野嘛
起碼人地真係做出黎係支持本土
呢d野唔係人人都做到架
至少黃色曱甴做唔到先啦
香港有西本土產品??

主題標籤 #曾志偉
提示:支持鍵盤翻頁左 右