• 瀏覽: 1,821
  • 回覆: 18
https://www.hk01.com/社會新聞/692540/沙中線-田北辰-繁忙時間沙田以南加插空車-紓灣仔北上班人流
面對東鐵過海後既客流暴增,
如果田北辰叫港鐵加沙田站過海短棍既話,
大家認為東鐵可以增加幾多種過海短棍?
例如大圍站起載,九龍塘站起載,甚至旺角東站起載之類?

熱賣及精選
基本上沙田短棍最合適

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-27 06:31 AM 發表

基本上沙田短棍最合適
我覺得大埔短棍好啲,沙田區開始有屯馬線分流
同樣火炭短棍都係冇乜用

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-27 07:29 AM 發表

我覺得大埔短棍好啲,沙田區開始有屯馬線分流
同樣火炭短棍都係冇乜用
大埔短棍都預咗會有,但係大圍站有幾多屯馬線人會轉車過海都係要考慮嘅地方

火炭短棍又無乜可能,啲車出何東廠,順行嘅會出沙田或者入大埔墟

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-27 08:04 AM 發表

大埔短棍都預咗會有,但係大圍站有幾多屯馬線人會轉車過海都係要考慮嘅地方

火炭短棍又無乜可能,啲車出何東廠,順行嘅會出沙田或者入大埔墟
搞短棍會犧牲冇短棍路段嘅班次,唔建議犧牲太多站
北區頭站有吉位
大埔區有少量短棍空車
沙田區就屯馬綫分流
咁樣平均啲

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-27 08:41 AM 發表

北區頭站有吉位
大埔區有少量短棍空車
沙田區就屯馬綫分流
咁樣平均啲
所以最關鍵都係究竟屯馬線車公廟打上會有幾多人響大圍轉東鐵過海,如果原來倒頭來係啲客去到紅磡先轉咁不如短棍全部大埔墟起錨算

立例強制乘客繁時必須把背囊放在腳底,拆除所有車廂座位,只剩幾個關愛座,和研究車頂增設座位更實制

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-10-27 08:58 AM 發表

立例強制乘客繁時必須把背囊放在腳底,拆除所有車廂座位,只剩幾個關愛座,和研究車頂增設座位更實制
咁嘅話啲客只會有得去搭巴士就會去搭晒巴士

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-27 09:00 AM 發表

咁嘅話啲客只會有得去搭巴士就會去搭晒巴士
唔會,幾個原因:
除非你是總站客,否則點都係無位坐,拆座位會令車廂空間增多,大部份乘客會贊成,只有總站乘客會大力反對
返工要準時,巴士容易受路面情況影響,不夠穩陣,鐵路行車時間穩定,易就時間,不少打工仔焗搭
大部份情況下,巴士始終速度顯著慢過港鐵,不合乎香港人快速的生活節奏
不少香港人不懂得搭鐵路以外的交通工具

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-10-27 09:12 AM 發表

唔會,幾個原因:
除非你是總站客,否則點都係無位坐,拆座位會令車廂空間增多,大部份乘客會贊成,只有總站乘客會大力反對
返工要準時,巴士容易受路面情況影響,不夠穩陣,鐵路行車時間穩定,易就時間,不少打工仔焗搭
大部份情況下,巴士始終速度顯著慢過港鐵,不合乎香港人快速的生活節奏
不少香港人不懂得搭鐵路以外的交通工具
人哋真係要轉嗰陣你講乜原因都唔會成立啦

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-27 08:41 AM 發表

北區頭站有吉位
大埔區有少量短棍空車
沙田區就屯馬綫分流
咁樣平均啲
但舒緩紅磡站轉車過海人潮開旺角東金鐘短棍最有用
而舒緩北行人潮就最好有齊金鐘與灣仔北起載班次

不過如果搞得太多款既短棍會唔會反而唔好殺咁多巴士線好過

引用:
原帖由 paul2357paul 於 2021-10-27 12:04 PM 發表

但舒緩紅磡站轉車過海人潮開旺角東金鐘短棍最有用
而舒緩北行人潮就最好有齊金鐘與灣仔北起載班次

不過如果搞得太多款既短棍會唔會反而唔好殺咁多巴士線好過
你建議d短棍只係行得兩三個站?咁真係幾短喎不如再加開紅磡直通金鐘不停灣北特快短棍成條過海鐵路比你玩晒

買多幾抽車咪唔洗短棍
古洞北落成後北區都需要加車

引用:
原帖由 chicky 於 2021-10-27 12:25 PM 發表

你建議d短棍只係行得兩三個站?咁真係幾短喎不如再加開紅磡直通金鐘不停灣北特快短棍成條過海鐵路比你玩晒
南行短棍過海後冇必要特登分停唔停灣仔北與金鐘
係北行有分金鐘起載與灣仔北起載先至對疏導人潮有用

當然若果有埋九龍塘站徵用歌和老街公園加月台加側線作擴建都係好事,
俾多D鐵路路段容納更多款短棍,九龍塘站,旺角東站,紅磡站起載過海都得,
唔使下下都要何東樓甚至羅湖私車出去。

引用:
原帖由 paul2357paul 於 2021-10-28 03:10 AM 發表

南行短棍過海後冇必要特登分停唔停灣仔北與金鐘
係北行有分金鐘起載與灣仔北起載先至對疏導人潮有用

當然若果有埋九龍塘站徵用歌和老街公園加月台加側線作擴建都係好事,
俾多D鐵路路段容納更多款短棍,九龍塘站,旺角東站,紅磡站起載過海都得,
唔使下下都要何東樓甚至羅湖私車出去。
灣仔北起錨其實好難,金鐘站轉車人數之多真係要預班班有先得

九龍塘唔駛諗擴闊,歌和老街公園向南行愈來愈窄,仲涉及生產力局範圍同埋響同又一城之間嘅小徑使用,所以只能維持原狀

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]