• 瀏覽: 6,723
  • 回覆: 50
  • 追帖: 3
村屋3房1厠,裝修間隔2選1,我比較喜歡圖1,圖1個爐頭(電磁爐)同水龍頭位諗緊需要掉轉嗎?左兩房中衣櫃位一邊60mm邊30mm,另外諗住將右厠所同頭房門改去兩邊,將個電視位併埋一齊,上便裝一部冷氣,好放野,請各師兄俾吓意見,謝謝

熱賣及精選
兩幅圖係地下同樓上喎,都唔係同一個單位

引用:
原帖由 juamac 於 2021-10-27 11:23 AM 發表

兩幅圖係地下同樓上喎,都唔係同一個單位
師兄唔該師兄提醒

引用:
原帖由 ki1hk 於 27/10/2021 09:12 發表

村屋3房1厠,裝修間隔2選1,我比較喜歡圖1,圖1個爐頭(電磁爐)同水龍頭位諗緊需要掉轉嗎?左兩房中衣櫃位一邊60mm邊30mm,另外諗住將右厠所同頭房門改去兩邊,將個電視位併埋一齊,上便裝一部冷氣,好放野,請各師兄俾吓意見,謝謝12789518 12789834
我自己就一定唔揀開放式廚房囉
一煮起嘢上嚟,   啲油煙攻哂出廳

咁樣開門係唔系可以多左10平方尺左右?😂,我屋企就係咁樣改!

引用:
原帖由 lhcdims 於 2021-10-27 11:12 PM 發表

咁樣開門係唔系可以多左10平方尺左右?😂,我屋企就係咁樣改!
師兄,我自己諗住門向兩邊,外便小左隻門,個飯枱會好擺點

引用:
原帖由 ki1hk 於 2021-10-27 11:15 PM 發表

師兄,我自己諗住門向兩邊,外便小左隻門,個飯枱會好擺點
我明,主要係餐檯唔系成日有人坐(就算其中一張凳有少少擋住門口,都只係食飯時間),我會揀左下角間房長期大左囉,當然每人想法都唔一樣😂

引用:
原帖由 ft907 於 2021-10-27 04:31 PM 發表

我自己就一定唔揀開放式廚房囉
一煮起嘢上嚟,   啲油煙攻哂出廳
師兄,多謝您提點,我自己偏向鐘意開放廚,時尚點寬敞點,加上我用電磁爐,諗住油煙應該無咁多,如到時油煙多,我應該會加多塊玻璃門

引用:
原帖由 lhcdims 於 2021-10-27 11:19 PM 發表

我明,主要係餐檯唔系成日有人坐(就算其中一張凳有少少擋住門口,都只係食飯時間),我會揀左下角間房長期大左囉,當然每人想法都唔一樣😂
多謝師兄意見,我再諗諗先

村屋通常樓底幾高?可唔可以咁樣玩:

(注意下層企到人,唔跳起就唔會撞頭!🤣,上層坐係度唔會撞頭)

咁又多30平方呎!

引用:
原帖由 lhcdims 於 2021-10-27 11:37 PM 發表

村屋通常樓底幾高?可唔可以咁樣玩:

(注意下層企到人,唔跳起就唔會撞頭!🤣,上層坐係度唔會撞頭)

咁又多30平方呎!
師兄,呢個我都有諗過,細路房啱用,但村屋得9呎,通常10呎以上先整到,11呎以上先好睇

樓底唔夠高可以考慮呢種!不過樓下一般得1米5,成人唔可以企系度!(小朋友可以)

唉!香港D樓太貴,成日要用埋呢D屎橋!😭

引用:
原帖由 ki1hk 於 2021-10-27 09:12 AM 發表

村屋3房1厠,裝修間隔2選1,我比較喜歡圖1,圖1個爐頭(電磁爐)同水龍頭位諗緊需要掉轉嗎?左兩房中衣櫃位一邊60mm邊30mm,另外諗住將右厠所同頭房門改去兩邊,將個電視位併埋一齊,上便裝一部冷氣,好放野,請各師兄俾吓意見,謝謝12789518 12789834
試下啲門咁樣安排,兩個房見使啲,尤其Bed Rm. 1可擺大衣櫃,信我啦,衣櫃永遠都唔嫌大。
另一邊電視牆闊了,可放100吋大電視,真係諗下都開心

附件

20211027_1a6acd0d41fecfaa7849KvsWvyr4FroI.jpg(85.95 KB)

2021-10-28 01:10 AM

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2021-10-28 01:10 AM 發表

試下啲門咁樣安排,兩個房見使啲,尤其Bed Rm. 1可擺大衣櫃,信我啦,衣櫃永遠都唔嫌大。
另一邊電視牆闊了,可放100吋大電視,真係諗下都開心
師兄一出手,便知是高手,您勁到好似係我張設計圖既設計師既,多謝您高見

另一個若腦問題係,個爐頭同個升盤掉轉會好嗎?因向房驚熱同心理,但又怕改左爐頭裝窗邊會無咁方便清潔油煙

1. 我都覺得煮食爐近窗好啲,油煙冇咁易彌漫入屋,除抽油煙機外,窗口仲可加抽氣扇
2. 唔介意Bed rm.1細啲但Ber rm.2大啲嘅話仲可以咁安排,兩個房都有大衣櫃用
3. 有冇興趣用櫃式壁掛餐枱,如平時少開餐收埋唔阻地方。即使日日都開餐唔想收來收去,但起碼多人來探訪時收埋會多活動空間,尤其小朋友多時更重要

附件

abbr_9aa7544522a56648477a625802a81971.png(821.37 KB)

2021-10-28 11:05 AM

abbr_78f7469f766d9a2b2c3fa6b7761d7b76.png(531.24 KB)

2021-10-28 11:05 AM

20211027_1a6acd0d41fecfaa7849KvsWvyr4FroIa.jpg(85.19 KB)

2021-10-28 11:06 AM

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]