• 瀏覽: 1,713
  • 回覆: 11
 - Staff messing
 - Staff Travelling

想問以上的支出(各項)平均每月都有3,000的費用 (是給員工的) , 請問會影響公司計 profits tax computation 嗎?

謝謝

熱賣及精選
引用:
原帖由 @@2019 於 2021-10-27 10:33 AM 發表

想問以上的支出(各項)平均每月都有3,000的費用 (是給員工的) , 請問會影響公司計 profits tax computation 嗎?

謝謝
不會,除非係老細private expense,跟公務無關。

引用:
原帖由 @@2019 於 2021-10-27 10:33 AM 發表

謝謝
若果係現金津貼,顧主有冇報56B先?

引用:
原帖由 Cepa 於 2021-11-3 09:06 AM 發表

若果係現金津貼,顧主有冇報56B先?
OT飯錢搭車錢,實報實銷嘅話,應該唔使報薪俸稅

引用:
原帖由 fb2d905c69ae04 於 2021-11-3 09:32 AM 發表

OT飯錢搭車錢,實報實銷嘅話,應該唔使報薪俸稅
但係有可能唔係實報實銷!所以話若果係現金津貼形式,有冇當薪金報稅?

冇幫員工或老闆報稅的, 加上方便在公司上可以當作支出, 而又可以減少交稅.  

可以嗎?

引用:
原帖由 @@2019 於 2021-11-25 10:42 AM 發表

冇幫員工或老闆報稅的, 加上方便在公司上可以當作支出, 而又可以減少交稅.  

可以嗎?
無員工何來有Staff messing ? 仲要金額不少
無食飯單既 而筆數大既, 通常到核數會入director current account

我指無幫員工報稅 (Staff messing), 還是當STAFF WELFARE 會合適D呢?  如果可以金額是否有限制呢?

引用:
原帖由 @@2019 於 2021-11-26 01:49 PM 發表

我指無幫員工報稅 (Staff messing), 還是當STAFF WELFARE 會合適D呢?  如果可以金額是否有限制呢?
唔一定公司扣到稅,員工就一定要報薪俸稅嘅。

如果係實報實銷嘅工作飯同的士錢係唔使報薪俸稅。

引用:
原帖由 @@2019 於 2021-11-26 01:49 PM 發表

正如有師兄講實報實支單據係可以扣稅,所以你要清楚係實報實支定係現金津貼美其名當係員工福利?

$36000/year 樓主認為好大?

引用:
原帖由 awongyuk 於 2021-11-27 01:39 PM 發表

$36000/year 樓主認為好大?
師姐!大唔大係相對的!營業額2億同20萬已經唔同!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]