• 瀏覽: 1,628
  • 回覆: 25
本主題由 boyboy168168 於 2021-10-29 00:13 使用 提升卡 道具
專訪|唔要TVB做封閉工廠 曾志偉:塘水滾塘魚滾嚟滾去都係嗰班
https://www.hk01.com/即時娛樂/692830/專訪-唔要tvb做封閉工廠-曾志偉-塘水滾塘魚滾嚟滾去都係嗰班

他續說:「但係有冇呢啲人同我哋TVB嘅新人去分享呢?所以我希望未來好多劇都能夠加一啲好戲之人落去,否則我哋新人喺TVB紅咗,但係紅咗之後都係同返我哋TVB人塘水滾塘魚,滾嚟滾去都係嗰班。如果有部劇,大家都打醒十二分精神,紅姐喎,影后嚟喎,紅姐點做呀?紅姐一望住我就震,咁咪得囉?咁慢慢啲戲就有人見到,我希望呢啲嘢之後會喺TVB發生。」的確,現今TVB的演員很多時只局限於自己電視的劇集,最多就是邵氏的劇集,甚少可以跳上大銀幕,跟過往相差甚遠。

搵D 舊電池翻黎就叫做新招?
以前維基咪又係搵D 老戲骨做, 出埋紅姐一樣攪到仆直

如果諗唔到, 好心睇下D有心人既意見:
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30058232

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)
4) 編劇template: 尾5集含包散
引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-10-27 01:29 PM 發表
專訪|唔要TVB做封閉工廠 曾志偉:塘水滾塘魚滾嚟滾去都係嗰班
https://www.hk01.com/即時娛樂/692830/專訪-唔要tvb做封閉工廠-曾志偉-塘水滾塘魚滾嚟滾去都係嗰班 ...
我唔認同"紅姐一望住我就震,咁咪得囉?";演活一個角色,係睇個演員能唔能夠發揮角色的性格和特徵?佢表面嗰浸,衹係掩眼法!

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2021-10-27 06:20 PM 發表

我唔認同"紅姐一望住我就震,咁咪得囉?";演活一個角色,係睇個演員能唔能夠發揮角色的性格和特徵?佢表面嗰浸,衹係掩眼法!
係丫, 老演員係有震住個場同分享下經驗既作用既~  但主軸都要套劇劇本故事得先得丫

佢要自己落場,咁就好睇。一部咁多,戲份唔駛多。

係囉,應該炒足妖tv咁你咪滿意囉~個個電m視台一鳩樣咁你班黃人咪控制埋個傳媒囉~黃人真係只容許一種聲音存在只要有唔同聲音就諗盡辦法搞鳩人,正pk,我先唔會俾你班粉腸滅聲!

你覺得其他電視台做得很出色又好啱你睇咁你咪去睇囉~tvb唔啱你你咪唔好睇囉~你同tvb有親呀?硬要改變tvb變成第二間妖tv?咁你索性睇妖tv咪仲簡單?人哋鍾意睇tvb又踩到你妖tv條尾?

仲講老戲骨帶新人,思維out 晒,宜加既世界劇本最緊要,就算你成班屎戲,只要劇本夠吸引就得,網上D短片分分鐘比你D膠劇好睇.

卑你演得出神入化,套戲悶到死又有咩用 就算宜加youtube D自制動畫都比你新鮮

引用:
原帖由 0987654 於 2021-10-28 02:18 PM 發表
係囉,應該炒足妖tv咁你咪滿意囉~個個電m視台一鳩樣咁你班黃人咪控制埋個傳媒囉~黃人真係只容許一種聲音存在只要有唔同聲音就諗盡辦法搞鳩人,正pk,我先唔會俾你班粉腸滅聲!
UP乜野,  完全無講過 99台呢個垃圾台呀, 頂你喇 又亂認人 及政治化?

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-10-28 02:34 PM 發表

UP乜野,  完全無講過 99台呢個垃圾台呀, 頂你喇 又亂認人?
咁唔緊要啦!當講俾妖tv班信徒聽啦~
如果你唔係黃人同你say sorry

引用:
原帖由 0987654 於 2021-10-28 02:37 PM 發表

咁唔緊要啦!當講俾妖tv班信徒聽啦~
如果你唔係黃人同你say sorry
我睇ATV 大,  之後追過一期TVB D劇,  純粹用心提議 香港電視業和製作可以點走
99台 開台時望過下已無睇, 太政治向 , 太多奇怪節目和吹水節目~

曾生講野一忽一忽, 都唔系好知想講乜.

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-10-28 02:41 PM 發表
曾生講野一忽一忽, 都唔系好知想講乜.
你又岩喎,  封閉工廠 同 '以老帶新' / '帶一D 電影人外援' 有乜關係?!
不嬲大台都有做! 維基開台果陣亦將呢方面發揚光大
不算什麼改革, 亦唔見得成效好好~

封閉工廠 = 一直用沿用制度和思維去編劇

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-10-28 02:41 PM 發表

我睇ATV 大,  之後追過一期TVB D劇,  純粹用心提議 香港電視業和製作可以點走
99台 開台時望過下已無睇, 太政治向 , 太多奇怪節目和吹水節目~
咁你都唔需要先入為主針對曾志偉㗎……點解要針對佢?第二個上任你又會唔會針對?人哋上任左唔係長時間,要做出成續都唔係咁易,佢上任呢個位一定緊張過其他人佢一定係想做出成續……俾d時間啦~仲有,我又唔多覺tvb有咩大問題,我剩係覺得d戲集有太著重感情線套套都係愛情片同埋太多旅行飲食節目,好悶……致於用邊d演員我冇所謂,咩年紀嘅演員更無所謂,只要做得好就得,我冇年齡歧視嘅……

引用:
原帖由 0987654 於 2021-10-28 02:47 PM 發表

咁你都唔需要先入為主針對曾志偉㗎……點解要針對佢?第二個上任你又會唔會針對?人哋上任左唔係長時間,要做出成續都唔係咁易,佢上任呢個位一定緊張過其他人佢一定係想做出成續……俾d時間啦~仲有,我又唔多覺tvb有咩大問題,我剩係覺得d戲集有太著重感情線套套都係愛情片同埋太多旅行飲食節目,好悶……致於用邊d演員我冇所謂,咩年紀嘅演員更無所謂,只要做得好就得,我冇年齡歧視嘅……
沒針對, 每個高層都有提議過  佢擺個姿態出黎係開明D , 想改革嘛,  我咪比多D意見姐

引用:
原帖由 0987654 於 2021-10-28 02:47 PM 發表

套套愛情片甘已經幾十年問題就大

主題標籤 #曾志偉
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]