• 瀏覽: 11,903
  • 回覆: 82
係咪讀d課程考埋試都唔會拎到?

熱賣及精選
從業員都未必攞到,要五年公司強積金証明。

引用:
原帖由 juamac 於 27/10/2021 15:34 發表

要有老細(註冊電業承辦商)簽發信件證明你有五年電力工作經驗先得.

引用:
原帖由 買尾國股等跳樓 於 27/10/2021 15:51 發表

從業員都未必攞到,要五年公司強積金証明。
你向機電工程署申請嘅時候,   無要提交強積金資料.
如果佢要嘅, (多數係有懷疑個案) 會再問你攞.
我當時申請,   我冇提交強積金資料., 佢亦冇問過我攞,  只有張公司信,  就得

引用:
原帖由 ft907 於 2021-10-27 04:15 PM 發表

你向機電工程署申請嘅時候,   無要提交強積金資料.
如果佢要嘅, (多數係有懷疑個案) 會再問你攞.
我當時申請,   我冇提交強積金資料., 佢亦冇問過我攞,  只有張公司信,  就得
以前有公司信就得。。。當然要註冊電業承辦商啦。曾經擁有,跟住都續唔到期

引用:
原帖由 買尾國股等跳樓 於 27/10/2021 16:58 發表

以前有公司信就得。。。當然要註冊電業承辦商啦。曾經擁有,跟住都續唔到期
續期唔使公司信㗎喎,   就咁填表畀錢  (+ cpd課程證明)  就得

引用:
原帖由 ft907 於 2021-10-27 05:03 PM 發表

續期唔使公司信㗎喎,   就咁填表畀錢  (+ cpd課程證明)  就得
我果期要老強証明

引用:
原帖由 買尾國股等跳樓 於 27/10/2021 17:17 發表

我果期要老強証明
可能你係公司仔囉,  佢有懷疑..
大公司應該冇問題嘅,   新申請及續牌都冇問過我攞喎

引用:
原帖由 ft907 於 2021-10-27 05:20 PM 發表

可能你係公司仔囉,  佢有懷疑..
大公司應該冇問題嘅,   新申請及續牌都冇問過我攞喎
唔知啦,當年都係讀個短期課程,然後托人出張。。。

首先5年實際工作經驗
不是去考試就得

受聘5年,之後仲要同老細關係好至會同你簽。

引用:
原帖由 juamac 於 2021-10-27 03:34 PM 發表

大把實Q有A牌

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 27/10/2021 19:29 發表

受聘5年,之後仲要同老細關係好至會同你簽。
以前聽過好多故仔...........老細氹住你話做滿5年就同你簽.
嗰五年就好低人工,    之後差唔多做到4年幾.......就炒咗你

引用:
原帖由 一個中國人! 於 27/10/2021 23:49 發表

大把實Q有A牌
呢啲係幾十年前做開電工嘅,    一路都有續牌,   咪有囉

引用:
原帖由 ft907 於 2021-10-28 11:54 發表

呢啲係幾十年前做開電工嘅,    一路都有續牌,   咪有囉
有d friend 有A牌都無啦啦變埋B牌。 變唔到B牌要檢討下,

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]