• 瀏覽: 9,447
  • 回覆: 86
  • 追帖: 1
公司本身會接下大陸單,因為近排生意好咗,所以成日OT......
今日食飯嗰時問起其他同事,佢哋好似覺得冇咩問題咁,返工OT係一件好正常嘅事
最慘係同女朋友或者屋企人講起成日要OT呢單嘢,佢哋居然話香港冇咩工係唔使OT,OT做嘢係好正常......
究竟香港OT文化係唔係根深柢固?

熱賣及精選
點解我身邊都無朋友返工係要OT
樓主講緊係邊一行??? 依家無得通關應該仲得閒D架?

引用:
原帖由 新紅喱 於 2021-10-27 03:37 PM 發表

公司本身會接下大陸單,因為近排生意好咗,所以成日OT......
今日食飯嗰時問起其他同事,佢哋好似覺得冇咩問題咁,返工OT係一件好正常嘅事
最慘係同女朋友或者屋企人講起成日要OT呢單嘢,佢哋居然話香港冇咩工係唔使OT,OT做嘢係好正常......
係,大部份人無嘢做,都會係公司坐多陣先走

引用:
原帖由 新紅喱 於 2021-10-27 03:37 PM 發表

文職工作下場多數都係咁,人工低又無保障,很多大學生做到40歲被公司裁員,淪落到做外賣員/清潔工人呢D。

香港想有一份正常工作,100%靠識人,因為只要比錢就有大學Degree張Cert,所以學歷已經無Value。為前途及未來打算,應該選擇一份人工高的技術工作,而且有長遠發展。

你不妨考慮做地盤工人,一入行已經工資3萬,做夠4年考了大工牌合格,就6萬以上。很多成績好的正規大學生也入行做地盤工人,例如經濟日報介紹呢位主角,科大精算學士1st Hon畢業,A Level成績3A2B,會考8A,相等於現在DSE的3科5**3科5*了,他入行做地盤紥鐵工人,一做10年,已經買緊第2層樓。

我自己理大工程碩士畢業,都係做地盤工人,高級工藝試合格的大工牌在碩士張Cert的右上角,買緊第3層樓。

除非你真係成績好到DSE有6科5*,3大Degree有1st Hon畢業,咁咪可以試下在文職繼續發展。

否則考慮做地盤工人才有前途,又可以練Man D比大把女溝,建造業議會有免費中工課程,畢業有工作介紹。
http://www.hkic.edu.hk/chi/progr ... wer_training_scheme

附件

A45B340D-6FC5-444A-A65D-6E47CE1775C4.jpeg(215.27 KB)

2021-10-27 06:32 PM

A44D6E4C-0DCA-47B1-A325-18810E94F468.jpeg(95.88 KB)

2021-10-27 06:32 PM

引用:

西工咪成日OT囉

個L個拖慢嚟做囉。。。。

引用:

而家有啲政府部門都係咁,九點十點放工仲講到好自豪咁。星期六日上司都不停Whatsapp

樓主,知唔知我哋個特首,好喜歡7.11㗎,聽講佢唔喜歡下屬早放工㗎!

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-10-27 05:28 PM 發表

係,大部份人無嘢做,都會係公司坐多陣先走
員工係第一大幫兇

奴性太重

引用:

香港垃圾制度,多勞加辛

社畜係甘架啦,OT果D錢又5係特別多,OT真係多舊魚。

你唔OT你老闆都無你符

引用:

成日OT又真係好煩嘅,想做一件事都唔得失晒預算。

引用:
原帖由 花生蒸肉餅 於 2021-10-27 03:49 PM 發表

點解我身邊都無朋友返工係要OT
樓主講緊係邊一行??? 依家無得通關應該仲得閒D架?
真係唔知佢做邊行呀?

引用:
原帖由 路遊戲 於 2021-10-27 10:29 PM 發表

個L個拖慢嚟做囉。。。。
係咪個個掛住上鄉土,所以慢咗進度要OT?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]