• 瀏覽: 2,338
  • 回覆: 9
最近因廳部變頻冷氣唔夠凍,而又常在家中工作,最後都係要換左佢。
換完之後,發現好奇特嘅問題,就係兩片風葉每隔一段時間會無端端搖向下,然後再回到原位。
(我通常都係set定風葉向一個方向,唔會set 搖動)
因為我工作枱正正在冷氣機下面方向,所以好影響我工作。
打去中原問,佢地話未見過呢個問題,又搵師父黎換左成塊室內機主機板,問題依舊存在!
請問大家有冇解決建議?感謝!

熱賣及精選
引用:
原帖由 treoman 於 2021-10-27 06:26 PM 發表

最近因廳部變頻冷氣唔夠凍,而又常在家中工作,最後都係要換左佢。
換完之後,發現好奇特嘅問題,就係兩片風葉每隔一段時間會無端端搖向下,然後再回到原位。
(我通常都係set定風葉向一個方向,唔會set 搖動)
因為我工作枱正正在冷氣機下面方向,所以好影響我工作。
打去中原問,佢地話未見過呢個問題,又搵師父黎換左成塊室內機主機板,問題依舊存在!
請問大家有冇解決建議?感謝!
防倒汗水。
風葉長期固定在一個位置,有機會形成倒汗水。

呢個應該是程序本身就是這樣設計,當然有其原因,你唔想塊葉再郁,不如剪風葉條線
又或者叫代理去信廠,如何改程序

引用:
原帖由 鄉下甩毛飛 於 2021-10-28 09:05 AM 發表

防倒汗水。
風葉長期固定在一個位置,有機會形成倒汗水。
設計幾好喎

我同你相反,我想固定斜 45 度,開一陣就自己平吹!吹脹

搭單問問師兄,分體機上便一般要預留幾多空間散熱位

換晒室內機三塊電子板,連摩打都換埋,終於得到生產商方面回覆,呢部機真係有特異功能,會自動控濕,每次探測濕度時會動風葉,依家問緊有冇方法關掉這個功能。佢地話要同總部溝通!

引用:
原帖由 treoman 於 2021-11-3 02:06 PM 發表

換晒室內機三塊電子板,連摩打都換埋,終於得到生產商方面回覆,呢部機真係有特異功能,會自動控濕,每次探測濕度時會動風葉,依家問緊有冇方法關掉這個功能。佢地話要同總部溝通!
攪到全球芯片斷市就係呢班聰明設計師, 竟然冇得停止功能.
至少都要好似電腦 mother board 咁, 可以用 jumper setting.

引用:
原帖由 treoman 於 2021-11-3 14:06 發表

....

附件

图片1.jpg(47.71 KB)

2021-11-3 03:10 PM

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]