• 瀏覽: 2,988
  • 回覆: 52
  • 追帖: 1
素聞去海南島 海南粉絕對必吃
特地入元朗一試 呢間街坊小店 客人甚多
$65 海南雞粉餐 試晒 海南雞 海南粉
海南雞可能用上海南特產文昌雞 肉質嫩滑
雞皮爽脆 雞味甚濃 味道相當唔錯
海南粉用上精米薯粉發酵而成 味帶酸 彈而滑
加上大量配料 (芫茜/荀/酸菜/芝麻/芽菜/肉絲 醬油 麻油 ...)
稍作拌勻再食 層次豐富 每啖味道都唔一樣
食得辣 可加海南名物 黃色燈籠椒醬 更加惹味
連凍飲埋單 $69 呢餐算係抵食好食

去未知之地 試未知之味 - bonbon2468
熱賣及精選
引用:
原帖由 bonbon2468 於 2021-10-27 09:39 PM 發表

加上大量配料 (芫茜/荀/酸菜/芝麻/芽菜/肉絲 醬油 麻油 ...)
連凍飲 ...
呢一個海南粉有些類似桂林米粉。。。

引用:
原帖由 bonbon2468 於 2021-10-27 09:39 PM 發表

連凍飲 ...
Looks good

引用:
原帖由 bonbon2468 於 27-10-2021 21:39 發表

連凍飲 ...
細舖店 才好食

貴咗D

引用:

連凍飲 ...
幾年前去海口食過,覺得似米線…師兄介紹呢間嘅價錢有點貴,不過香港好似唔多鋪頭賣海南粉

海南係叫抱羅粉

價錢貴咗d

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2021-10-27 10:06 PM 發表

呢一個海南粉有些類似桂林米粉。。。
都係粉麵加大量配菜

引用:
原帖由 dolcevitahk 於 2021-10-27 10:09 PM 發表

Looks good
有特色 又正宗

引用:
原帖由 leopig 於 2021-10-27 10:10 PM 發表

細舖店 才好食
名乎其實既小店

引用:
原帖由 安仔, 於 2021-10-27 10:40 PM 發表

貴咗D
香港食其他地方既食物 都係偏貴
拉麵都係其一

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-10-27 11:18 PM 發表

幾年前去海口食過,覺得似米線…師兄介紹呢間嘅價錢有點貴,不過香港好似唔多鋪頭賣海南粉
好小 印象中土瓜灣都有一間賣海南粉

引用:
原帖由 asd1957 於 2021-10-28 08:42 AM 發表

海南係叫抱羅粉
長知識了

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-10-28 08:45 AM 發表

價錢貴咗d
係香港食預左 海南食$10大大碗

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]