• 瀏覽: 12,642
  • 回覆: 124
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 s336990 於 2021-10-28 03:13 PM 發表

細個時老母返工,煮飯責任落喺我度
經常炒三色豆,再打隻蛋,配香腸餸飯(三色豆炒蛋,或三色豆配荷包蛋)
唔知幾好食
加茄汁好食D

依d難食食物梗係交俾我食

引用:
原帖由 12058317 於 2021-10-28 03:35 PM 發表

同你一樣   一係炒旦又可加肉碎炒  簡單快捷又易帶飯
兒時呀媽招牌餸,三色豆餐肉炒蛋,每次我都清晒

煮出前一丁加啲三色豆,然後煎兩隻蛋,即刻感覺健康曬

其實鍾意食。不過餐廳無咩人食,驚用黎循環再用,所以都無食

引用:
原帖由 sman070707 於 2021-10-28 06:40 PM 發表

兒時呀媽招牌餸,三色豆餐肉炒蛋,每次我都清晒
撈飯好味 兒時生活好簡單 一個餸就搞掂

引用:
原帖由 charmaine999 於 2021-10-28 03:04 PM 發表
我最憎食紅籮白,多數買兩色豆:粟米+青豆
同意!

引用:
原帖由 黃金時間 於 2021-10-28 02:33 PM 發表
頭先去同公司嘅同事去鋸扒,發現例牌一定冇人食啲三色豆
回想返其實三色豆呢樣野好似真係冇咩人會食
佢個樣就好似求奇將三種蔬菜切碎再烚熟就食得,一啲誠意都冇
究竟三色豆係唔係呢個世上最難食嘅食物
青綠豆本身就咁食唔好食
破壞晒

引用:
原帖由 黃金時間 於 2021-10-28 02:33 PM 發表
唔覺,我自己平時都間唔中會買嚟返屋企加啲腰果、肉粒、蝦仁粒和煎蛋切成粒炒番香嚟食,幾和味,又有營養,飲住啤酒食仲正

引用:
原帖由 叉燒雞飯 於 2021-10-28 02:50 PM 發表

三色豆既起源係為左住係好凍地方既人都可以食到蔬菜
利申:最憎食青豆
我都係最憎青豆!!!
老麥早餐通粉 & 大家樂焗豬面都好多青豆,次次都會清走所有青豆才開動

引用:
原帖由 charmaine999 於 2021-10-28 03:04 PM 發表
我最憎食紅籮白,多數買兩色豆:粟米+青豆
食紅蘿白要識食那一種

食baby……要生食或半熟才甜
食老紅蘿……要大大舊煮到軟晒才好食

引用:
自己整新鮮食材幾好味

我覺得OK喎,睇你點煮同配咩食囉。

引用:
未食過蒜溶煙肉炒三色豆?

我日日食!正!!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]