• 瀏覽: 10,952
  • 回覆: 31
+12
連j2都有自家劇播
遲啲明珠台都拍新劇
為何說tvb會大量減少拍劇呢?

隔離v台 2021年下半年淨係播咗7月套大叔的愛15集之後再冇播任何自家劇集, 11月播全民造星,年底不會再播劇集,v台節目巡禮令我好多問號 播韓劇洗鬼落廣告咩

附件

Screenshot_20211028-193432_Chrome.jpg(234.71 KB)

2021-10-28 07:39 PM

Screenshot_20211028-193441_Chrome.jpg(228.28 KB)

Screenshot_20211028-193504_Chrome.jpg(243.92 KB)

引用:
原帖由 Mr.23a 於 2021-10-28 06:32 PM 發表

Ali都係阿寶後,到下個月先有劇開。
阿寶本來係mytv super網上播咗先過咗一排先試下水溫,至喺電視台直播
阿寶口碑好, 觀眾大讚佢演出, 而且佢嘅政治取向被tvb雪藏, 佢靚女有觀眾緣,yc同情佢對佢冇乜攻擊, 佢係少有tvb藝人算係多廣告
Tvb見佢香港有市場先搵佢拍馬德鐘, 傳媒重點話alin未夠18歲就要做人阿媽好慘tvb靠害
之前alin被雪藏超過一年仲記得佢曾經網上話想轉行做作家, a-lin咩都睇化曬啦都開到聲話想嫁人啦keep住一年都套劇嘅節奏, 政治問題好鬼煩, 楊千樺以前開演唱會一陣間就掃曬啲飛而家喺香港真係冇運行呀好彩食到大陸條水

馬德鐘劇集劇, 可能疫情返唔到大陸就留喺tvb度儲下人氣啩, 本來諗住同個仔一齊拍戲多啲noise最後劣評如潮
王浩信廉政追擊之後都未開新劇, 睇嚟認證一期嘅失敗好影響佢人氣, 求老婆復合行陳豪好男人形象 搏翻身

引用:
原帖由 nbachung101 於 2021-10-28 09:05 PM 發表

X2..楊千嬅真係一世好命...香港比黃絲攪死事業...竟大陸返到身佢大媽老相
以前講過話佢種生基借運嗰啲
甘小文話佢大運行完喇喎所以而家香港撈唔掂
我又唔係咁睇喎佢喺大陸搵錢仲多過係香港

Sammi係天后級啦, 有冇發現呢幾年都係留喺香港冇北上, 原來俾人踢爆佔中嗰時支持手足

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-10-28 09:09 PM 發表

吳若希應唔系女一.
歌手坐冷板仲可以做下商演.
jinny 最近出咗非劇集歌曲全新班底但係好似冇乜聲勢成績仲差過劇集歌
講真佢結咗婚生咗bb之後聲勢大不如前, Hana 完全取代佢嘅地位,
聲夢起hana又消失,jinny 以前都有做綜藝拍戲轉型應該ok嘅而且佢都係少奶奶大把貨
hana 演技仲係幼嫩亦都唔係咁多監製搵佢

引用:
原帖由 woltif 於 2021-10-28 09:45 PM 發表

但佢老公唔係呢。
個仔仲咁細梗係要搵多個錢啦
丁太不過40幾而家啲人咁長命, 有排捱

Do姐同阿姐大把$啦有人搵佢哋證明佢哋仲有價值, 而且好多藝人退咗休一排唔做娛樂圈再出返嚟個樣老得幾犀利, keep住做嘢先至無論身體同個樣健康d

引用:
原帖由 Tsundis 於 2021-10-28 10:09 PM 發表
見拍緊法政V, 醒起法政IV 個男主角又係好耐冇見。成日比人叫老人台,遲d 聲夢Hugo 嗰d 可能做再生一代男主角,唔怪之得展pang 嗰d 話有得續約好開心,可能真係慢慢淘汰d 舊人。
黃浩然?
佢好似有返大陸同林峰拍一套邵氏網劇叫反黑風暴咁上下
黃生簽咗畀古天樂想主力電影, 離開咗tvb, 舊年都好似拍咗一套梁家樹同大陸合作嘅家族榮耀呀

引用:
原帖由 萬壽菊 於 2021-10-28 09:13 PM 發表
蔡思貝近況如何
攞完獎之後休息咗一排嘅瘋狂拍劇
兩套廉政劇一齊開拍
未拍完廉政追擊開埋法證先鋒5
tvb人真係堅捱得,隨時開廿幾三十個鐘都冇得瞓仲要唔係一日半日, 雖然話近年時間安排好啲演員都有得瞓下, 但依種非人生活近年都好少聽到話有冧廠

引用:
原帖由 kmh623000 於 2021-10-28 10:16 PM 發表
10A 果然有d智慧,做返 OL 唔洗成日擔心無工開
朱千雪同10a參加港姐係咪想體驗下人生試下娛樂圈生活
做女主角試過唔同嘅嘢人生無憾, 而且演藝圈好黑暗將來有可能會雪藏你, 做律師讀書呢啲起碼自己控制返自己前途

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-10-28 10:38 PM 發表

咁安排又系痴線, 本身班女演員已唔夠工作, 而家仲要分薄.
戴祖儀歌手身份已很模糊.
曾生仲要不停搞訓練班聲夢傳奇第二季招兵買馬一大堆人返嚟又叫啲舊人返嚟,有冇咁多工開先。 我知道佢求才若渴而家tvb啲藝人就算係啲視帝視後親生仔都唔係好有星味同以前嗰啲冇得比, 隔離話愛回家嗰個梁茵tvb唔同佢續約, tvb開台咁多年簽過咁多人太弱留強唔紅嗰啲自動流失無可厚非

而家tvb節目改制之後星夢音樂工作量大減, 每年都有咁多樂壇新人第二三年就消失, tvb還好仲有劇開收容啲星夢歌手如果出面啲唱片公司一早消失咗

難怪張明偉被雪藏之前係咁唱衰tvb, tvb藝員被歧視被杯葛曾生破釜沉舟推倒重來, 聲夢班學員重點培訓證明決定係正確
所以聲夢啱啱開始起步已經咁急要籌備第二季盡量搵多啲人才出嚟重點培訓

引用:
原帖由 zxcvv 於 2021-10-28 11:10 PM 發表
根本唔需要咁多演員
大部分紅嘅有料有演技有觀眾緣嘅都北上發展
留喺tvb幾廿年嗰啲冇外闖都係自身條件不足, 好多離巢tvb覺得tvb唔重視佢最後咩結果, 消失得仲快

曾生都想知道點解viu啲節目拍得咁平都有人睇 

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-10-28 10:57 PM 發表

要捧聲夢就一定要星夢讓路, 否則就自己打自己.
但聲夢用盡人力資源出自己歌, 回響又不算好好.
就算肥何時, Hana都不多參與綜藝/戲劇.
肥何時代hana係最受歡迎女歌手淨係唱劇集歌都夠啦套套劇都係佢唱主題曲插曲
刑偵係佢第一套劇而之前冇受過演戲訓練, 中途出家去拍戲係為世所逼嘅畀佢揀定要唱歌啦

引用:
原帖由 MiracleZone 於 2021-10-28 11:31 PM 發表

網劇《黑金風暴》製作公司係優酷、樂道互娛、無限自在
唔係邵氏
維基就冇寫邵氏
娛樂新聞有話邵氏, 可能因為演員裏面大部分都係tvb新舊演員

附件

Screenshot_20211028-233740_Chrome.jpg(339.53 KB)

2021-10-28 11:39 PM

引用:
原帖由 初出熱身 於 2021-10-29 12:06 AM 發表
近排都唔見咗思貝
兩套廉政劇集加法證先鋒5
呢排啲演員忙於拍劇都冇上綜藝節目

引用:
原帖由 sowina 於 2021-10-29 01:26 AM 發表

其實佢哋如果冇家底真係唔知點維生?

馮盈盈咁後生都冇劇拍?佢唔係上緊位咩?
FYy 係經理人合約個個月出月薪
以前tvb一台獨大 就算冇劇怕都大把雙演廣告等等
而家tvb同藝人被杯葛抵制冇乜出去接觸嘅機會
不過而家好多藝人都做k.o.l. 直播帶下貨

不過tvb藝人財來自有方好多都經營其他副業, 健身教練呀保險呀戲劇導師呀, 喺tvb有咗知名度, 孫慧雪都話tvb人工好低 做k.o.l. 搵得仲多, keep住tvb曝光率, 多人識先做到k o l

引用:
原帖由 nbachung101 於 2021-10-29 01:54 AM 發表

唔怪得黃心穎唔解約...個個月出月薪...tvb白支人工佢
佢攞完女配角同馬明拍拖之後紅咗,接好多廣告周身名牌應該幾好景仲買埋豪宅不過唔知係咪經營副業

冇劇怕就算出月薪都係得底薪應該唔多, 之前講話佢去美國做地產經紀, 想轉行唔掂想復出 , 但tvb雪藏佢,想解約tvb又唔肯, 之前嗰個嗰套牛下女高音都安排過佢做一齊做宣傳但係觀眾仍然非常憎佢 , 解凍無望

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]