• 瀏覽: 3,266
  • 回覆: 87
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 Eggy2k 於 2021-10-28 05:32 PM 發表

唔難食,酸酸地幾開胃
我唔要

引用:
原帖由 Eggy2k 於 2021-10-28 04:37 PM 發表
三杯雞係咩味道既?這個台式三杯雞帶醬油味,仲有D酸味(我就覺得奇怪喇)。但又幾開胃幾好味,碗飯成碗食哂!

多謝收睇!
三杯雞一般是帶甜不帶酸的,但如果某餐廳特別改良變為他們店裡特色菜也可以接受的,甜酸三杯雞比較開胃,。。

引用:
原帖由 邱叔 於 28-10-2021 05:50 PM 發表

三杯雞一般是帶甜不帶酸的,但如果某餐廳特別改良變為他們店裡特色菜也可以接受的,甜酸三杯雞比較開胃,。。
呢個答案似樣D,多謝哂

引用:
原帖由 Eggy2k 於 2021-10-28 05:51 PM 發表

呢個答案似樣D,多謝哂
不客氣,因為我也常做三杯雞給食客人品常。。

引用:
原帖由 邱叔 於 28-10-2021 05:52 PM 發表

不客氣,因為我也常做三杯雞給食客人品常。。
噢你好師傅

正常三杯雞係,醬油一杯,麻油一杯,酒一杯。

引用:
原帖由 Eggy2k 於 2021-10-28 05:54 PM 發表

噢你好師傅
不客氣,三杯雞原出於河南客家人餐桌中。。只是沒有推廣,某一天台灣同胞到國內旅遊,同胞也是廚師,他品嘗了三杯雞后,感覺咸中帶甜,甜中帶咸更有一般酒香,特別感覺些菜品的特色,但菜中欠缺了一種香味,如果加上一種天然香味就更原美了,於是這位台灣同胞就把這三杯雞引進台灣,再加改良加上九層塔天然香草后,更特出三杯雞的色香味,更成為了台灣名菜和特產

隨風~~~

引用:
原帖由 邱叔 於 28-10-2021 06:04 PM 發表

不客氣,三杯雞原出於河南客家人餐桌中。。只是沒有推廣,某一天台灣同胞到國內旅遊,同胞也是廚師,他品嘗了三杯雞后,感覺咸中帶甜,甜中帶咸更有一般酒香,特別感覺些菜品的特色,但菜中欠缺了一種香味,如果加上一種天然香味就更原美了,於是這位台灣同胞就把這三杯雞引進台灣,再加改良加上九層塔天然香草后,更特出三杯雞的色香味,更成為了台灣名菜和特產
佢呢碟三杯雞似糖醋既味道,幾開胃,又不失醬油既香味,加上金不奐,有另一番風味

餐廳大廚利害,贊

引用:
原帖由 Eggy2k 於 2021-10-28 04:37 PM 發表
三杯雞係咩味道既?這個台式三杯雞帶醬油味,仲有D酸味(我就覺得奇怪喇)。但又幾開胃幾好味,碗飯成碗食哂!

12793172 12793173 12793174 12793175 12793176 12793177

多謝收睇!
酸味😦😦
響TW住過如我者,肯定反佢 table😈😈😈

引用:
原帖由 番鹼水煲通粉 於 28-10-2021 07:24 PM 發表

酸味😦😦
響TW住過如我者,肯定反佢 table😈😈😈
你食過D三杯雞咩味架?

引用:

多謝收睇!
三杯係酒、麻油、豉油
佢可能將酢當酒用

引用:
原帖由 Eggy2k 於 2021-10-28 07:39 PM 發表

你食過D三杯雞咩味架?
樓上師兄完全正確

引用:
原帖由 wongshek 於 2021-10-28 04:59 PM 發表
有三杯有五杯
係生抽。酒。糖。醋。水呢5種野

三杯係取其三種
三杯雞主力是麻油、薑及九層塔
沒有醋,更加沒有翠玉瓜

麻油都冇,叫乜三杯雞
揾笨!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]