• 瀏覽: 131,453
  • 回覆: 807
  • 追帖: 22
+2
引用:
原帖由 爆料者 於 2021-11-23 04:00 PM 發表

愛慕我地班公務員,更想成為其中一分子嘅市民。
幫市民增值八達燶都當係…服務緊市民!

引用:
原帖由 toutou610 於 2021-11-23 01:04 PM 發表

又唔係要串,亦不需要擺款,但一定要識晒佢地既野,每次有事發生一定搵你解決。
初期做co係要時間適應,但要習慣左自己係上司,最多當aco係ca,用返以前管理手法一樣咁處理都得。
只要做得掂,老闆都睇得起你,就無細既再敢串了。
我宜家都係但求順利坐正先算
所以一切都係蕭規曹隨
等坐正就躺平啦

引用:
原帖由 Flowervsbee 於 2021-11-23 10:44 AM 發表

佢地做錯就要指正喇,唔係比下屬亂來。

其實做左一段時間已經摸熟哂所有基本野,連隔離co位d野都學埋😂。跟下屬亦維持良好關係,所有野都跟多兩眼,本身都由0開始,叫下屬做既野全部比哂你睇,從中學哂佢地所有野。多d睇csr同circular,有時搭車無聊我都會拎出妮睇。
咁就真係文化差異
我依邊文化co係"管人",實事由下面操持

引用:
原帖由 ekiller2003 於 2021-11-24 02:59 PM 發表

咁就真係文化差異
我依邊文化co係"管人",實事由下面操持
我自己覺得要甘樣者。好多野都要簽名。都要知佢地做緊咩先簽落去。上頭問case進度,自己都答得出,唔駛麻煩d細既。同埋佢地問問題,都可以好快作出決定,唔駛成日煩住老細。

引用:
原帖由 Flowervsbee 於 2021-11-24 03:18 PM 發表

我自己覺得要甘樣者。好多野都要簽名。都要知佢地做緊咩先簽落去。上頭問case進度,自己都答得出,唔駛麻煩d細既。同埋佢地問問題,都可以好快作出決定,唔駛成日煩住老細。
我個新任CO識傘job
可能新上任比較緊張
checking野要拉埋我落水

花哥有無風吹出來?11月尾啦

大家開始有風聲未? 差不多要執位喇喎

引用:
原帖由 vaper 於 2021-12-6 02:45 PM 發表
冇,睇怕都要等到1月中

引用:
原帖由 vaper 於 2021-12-6 02:45 PM 發表
我今日問eo都話無
仲比佢問返我整左handover notes未
我話無動力

引用:
原帖由 isabella999 於 2021-12-6 08:32 PM 發表

我今日問eo都話無
我話無動力
我部門唔興整handover notes。果時我走部門開個eo2位代替左我個位,佢白紙,我求其口講hand左比佢,佢就自己做喇😏

引用:
原帖由 Flowervsbee 於 2021-12-6 08:36 PM 發表

我部門唔興整handover notes。果時我走部門開個eo2位代替左我個位,佢白紙,我求其口講hand左比佢,佢就自己做喇😏
吓?開個EOII位取替個ACO位???
兩個職位嘅功能相差好大喎

引用:
原帖由 isabella999 於 2021-12-6 08:32 PM 發表

我今日問eo都話無
我話無動力
你eo有冇放風比你會afac定直升呀

引用:
原帖由 Flowervsbee 於 2021-12-6 08:36 PM 發表

開Eo2 頂都唔開co

引用:
原帖由 沉睡哈筍盤 於 2021-12-6 09:14 PM 發表

你eo有冇放風比你會afac定直升呀
佢先前提過排名好前下
隨時直升,但都係要睇ggo

引用:
原帖由 SUN002 於 2021-12-6 09:03 PM 發表

吓?開個EOII位取替個ACO位???
兩個職位嘅功能相差好大喎
本身個位其實應該eo做喇,24小時on call,成個section最大,調配50人既工作,包括指派超時工作,甘多人爭,派錯就好易比人嘈。三更半夜電話又響🤷🏻‍♀️

引用:
原帖由 isabella999 於 2021-12-6 10:03 PM 發表

佢先前提過排名好前下
隨時直升,但都係要睇ggo
你係你部門seniority排大概第幾?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]