• 瀏覽: 15,723
  • 回覆: 81
  • 追帖: 1
+19
自從三廿幾年前過澳門玩, 從未有今次留咁耐。 做啲未做過嘅嘢, 就由澳門行嘉樂庇總督大橋去氹仔。

附件

IMG_20211109_180850.jpg(108.28 KB)

IMG_20211109_175617.jpg(217.28 KB)

IMG_20211109_181308.jpg(139.57 KB)

IMG_20211109_174529.jpg(154.39 KB)

IMG_20211109_175955.jpg(226.64 KB)

IMG_20211109_174301.jpg(211.49 KB)

細個時行,重見有死豬掉海岸邊的石頭.

搭巴士見每日原來都有唔少人行,推單車、影相、跑步、大媽⋯!

提提大家:嘉樂庇總督大橋係可以比人行,但按法例規定行人前行方向係要面迎車輛,不過咁多年都好似冇人理過!

引用:
原帖由 phmo 於 2021-11-10 08:05 AM 發表
搭巴士見每日原來都有唔少人行,推單車、影相、跑步、大媽⋯!

提提大家:嘉樂庇總督大橋係可以比人行,但按法例規定行人前行方向係要面迎車輛,不過咁多年都好似冇人理過!
我行行吓都有人迎面跑步過嚟, 我要貼埋欄杆比佢過.

行大橋去氹仔咁浪漫?未試過,好似好悶同好辛苦喎

引用:
原帖由 garykuok 於 2021-11-11 12:00 PM 發表
我嗰一輩澳門人,大部份都試過由澳門行去黑沙海灘,再行返轉頭。
去年我試下挑戰,由雅廉訪嗰邊出發,經路環市區嗰邊入,由九澳嗰邊走,來回全程用咗七個半鐘,包括途中飲咗兩餐咖啡。

引用:
原帖由 iwm1234 於 2021-11-11 03:32 PM 發表

我嗰一輩澳門人,大部份都試過由澳門行去黑沙海灘,再行返轉頭。
去年我試下挑戰,由雅廉訪嗰邊出發,經路環市區嗰邊入,由九澳嗰邊走,來回全程用咗七個半鐘,包括途中飲咗兩餐咖啡。
個時我得1X歲,行到去邊都唔記得,只記得行成日.

引用:
原帖由 檸樂 於 2021-11-11 05:59 PM 發表

我跟師兄年紀應該相差不遠
總之當時一大班人,嘻嘻哈哈,朝早出發,返到屋企已經係傍晚。

我前幾天從皇都海景外面看看隔離了14天的酒店,走到海洋花園看夜景,想想不如走回澳門,最終走到科學館。

澳門人好d,無香港人咁仆街

引用:
原帖由 iwm1234 於 2021-11-11 03:32 PM 發表

呢條橋我都有行過幾次,其實我懷念當年仲未有大橋
同一班好友柴娃娃
在媽閣坐船去氹仔路環玩,唉,咁又係50年前的事了...............

引用:
原帖由 檸樂 於 2021-11-9 07:53 PM 發表
細個時行,重見有死豬掉海岸邊的石頭.
我反而更喜歡50至70年代的澳門

引用:
原帖由 檸樂 於 2021-11-11 05:59 PM 發表

60年代澳門d街都是石仔地,但當年很多人(水上人/蜑家人)
打大赤腳隨街走

引用:
原帖由 garykuok 於 2021-11-11 12:00 PM 發表
第次有機會去澳門的話, 都想試吓咁行, 順便影埋沿途靚景。

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 13/11/2021 10:44 發表

第次有機會去澳門的話, 都想試吓咁行, 順便影埋沿途靚景。
我都有咁既計劃

主題標籤 #澳門
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]