• 瀏覽: 15,726
  • 回覆: 81
  • 追帖: 1
+19
引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2021-11-13 10:44 AM 發表

第次有機會去澳門的話, 都想試吓咁行, 順便影埋沿途靚景。
由葡京開始行,去到氹仔官也街約90分鐘路程。

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2021-11-13 09:02 AM 發表

呢條橋我都有行過幾次,其實我懷念當年仲未有大橋
同一班好友柴娃娃
在媽閣坐船去氹仔路環玩,唉,咁又係50年前的事了...............
美好的回憶
本人未搭過

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-11-13 06:25 PM 發表

美好的回憶
本人未搭過

美好的年代. 市民生活簡單純樸. 比起之後爭地盤, 放炸彈, 係天壤之別.

引用:
原帖由 nashwan 於 2021-11-13 07:55 PM 發表

美好的年代. 市民生活簡單純樸. 比起之後爭地盤, 放炸彈, 係天壤之別.
完全同意!
阿婆在澳門出世澳門長大,雖然今天澳門表面繁榮
但已經完全失去昔日的寧靜,舒適.......

引用:
原帖由 iwm1234 於 2021-11-11 03:32 PM 發表

我嗰一輩澳門人,大部份都試過由澳門行去黑沙海灘,再行返轉頭。
去年我試下挑戰,由雅廉訪嗰邊出發,經路環市區嗰邊入,由九澳嗰邊走,來回全程用咗七個半鐘,包括途中飲咗兩餐咖啡。
我細時遊澳門都係行路多, 無話坐車的 (真係記唔起是什麼原因, 慳車費? 巴士唔多? 定根本係習慣)

引用:
原帖由 401 於 2021-11-16 09:11 AM 發表

我細時遊澳門都係行路多, 無話坐車的 (真係記唔起是什麼原因, 慳車費? 巴士唔多? 定根本係習慣)
澳門本身好細,行下望下感受下,都係一種樂趣。

引用:
原帖由 iwm1234 於 2021-11-16 09:23 AM 發表

澳門本身好細,行下望下感受下,都係一種樂趣。
漫步澳門感覺很好, 雖然現今改變太大, 但總有些橫街小巷轉角處回憶起當年情懷

唔知幾多年後, 才不用過關斬將遊澳門呢

引用:
原帖由 nashwan 於 2021-11-9 07:20 PM 發表
自從三廿幾年前過澳門玩, 從未有今次留咁耐。 做啲未做過嘅嘢, 就由澳門行嘉樂庇總督大橋去氹仔。
早輪先喺橋上影夜景

引用:
原帖由 401 於 2021-11-16 09:11 AM 發表

1:60年代澳門的巴士只有5條線
2:澳門人習慣左行路甚少搭車(除非是惡劣天氣)
當年我住沙梨頭,次次去睇戲(即使南灣,百老洭,麗都等戲院)都是行路去
甚至年初一去媽閣上香也是行路去

18.7.1988 之前🤗

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-11-20 05:58 AM 發表
18.7.1988 之前🤗
1毫子搭巴士應該是60在年代,70年代已經是3至5毫子了
以前巴士上有個女售票員,穿藍色制服

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2021-11-20 07:46 AM 發表

1毫子搭巴士應該是60在年代,70年代已經是3至5毫子了
以前巴士上有個女售票員,穿藍色制服
我都唔記得幾錢搭車,只係記得去氹仔路環車係雙層巴士,有些無頂.

引用:
原帖由 檸樂 於 2021-11-20 09:55 AM 發表

我都唔記得幾錢搭車,只係記得去氹仔路環車係雙層巴士,有些無頂.
去氹仔路環用雙層巴士已經是1973年後的事
冇頂的我也坐過幾次,是21A(即澳門-黑沙)

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2021-11-20 10:07 AM 發表

去氹仔路環用雙層巴士已經是1973年後的事
冇頂的我也坐過幾次,是21A(即澳門-黑沙)
記得睇報紙講,又要試下雙層巴士上下斜坡.跟住好快有得搭,有時無聊,就一個去搭.

新福利出嘅😎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]