• 瀏覽: 15,721
  • 回覆: 81
  • 追帖: 1
+19
引用:
原帖由 vicky-chan 於 2021-11-23 10:27 AM 發表

?番茄澳門人叫做大媽Dee,(tomato 譯音)
是否很搞笑?
仲有郵票叫士擔(stamp)
另外,澳門飲涼茶會有鹽俾你落
去餐廳飲凍鮮奶會也會有枝糖槳俾你
夜船有房瞓?應該是信德客輪(即大船)頭等房,特等房貴賓房才會有
"唐餐樓"只得一張2呎半床,上下格床
士擔, 涼茶落鹽, 鮮奶加甜, 都係兒時回憶

大船有房瞓, 冷氣房堅凍, 我還記得是上下格床, 窄窄的, 講講下好想過去行下, 對上一次已經係2019年的事了

幾十年前由大橋行到路環黑沙海灘,
當中路環到黑沙係由山路上,由山頂落黑沙海灘,
有山水,唔知e家仲係唔係到
今日,樓主提起,
有點回味童年

引用:
原帖由 iwm1234 於 2021-11-11 06:19 PM 發表

我跟師兄年紀應該相差不遠
總之當時一大班人,嘻嘻哈哈,朝早出發,返到屋企已經係傍晚。
同聲同氣

引用:
原帖由 nashwan 於 2021-11-9 07:20 PM 發表
自從三廿幾年前過澳門玩, 從未有今次留咁耐。 做啲未做過嘅嘢, 就由澳門行嘉樂庇總督大橋去氹仔。
我試過由關閘跑到上呢條橋

引用:
原帖由 希夷 於 2021-12-8 12:34 PM 發表
幾十年前由大橋行到路環黑沙海灘,
當中路環到黑沙係由山路上,由山頂落黑沙海灘,
有山水,唔知e家仲係唔係到
今日,樓主提起,
有點回味童年
路環山頂起咗個媽祖廟,可以一遊
山腳下有專車上山

綱上圖片

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-12-8 06:41 PM 發表

山腳下有專車上山

綱上圖片
路環市入黑沙前,
有隻馬騮仔
仲記唔記得

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-12-8 06:41 PM 發表

山腳下有專車上山

綱上圖片
呢架熱狗車六十年代

未有橋之前要坐渡輪,
朝早冠男迫滿人

冠男肥差燒👍

當年十月初五街三間茶樓(冠男,得來,六國)
以冠男最早有茶飲,據說三點九開始!

我幫襯個間叫冠男軒,提督馬路
好早開檔,要搭的士過去

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2021-12-10 06:09 AM 發表
當年十月初五街三間茶樓(冠男,得來,六國)
以冠男最早有茶飲,據說三點九開始!
十月初五街果幾間,搭大船如早落船
飲完早茶,行去搭岐關車過關閘去拱北

早上跑步由氹仔跑去葡京再返氹仔,好大風!路又窄!d車貼身而過,太接近!其實好危險!

瞓晏啲,養足精神,執番幾注,yeah!yeah!

引用:
原帖由 永不言敗888 於 2022-1-10 11:14 AM 發表
早上跑步由氹仔跑去葡京再返氹仔,好大風!路又窄!d車貼身而過,太接近!其實好危險!
師兄咁危險都克服到, 必能在澳門賭場大殺三方.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]