• 瀏覽: 15,724
  • 回覆: 81
  • 追帖: 1
+19
引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-12-10 03:18 PM 發表
我幫襯個間叫冠男軒,提督馬路
好早開檔,要搭的士過去
"遠來茶樓"有冇去過?
據說唯一用山水沖茶的茶樓,遠來是有專用運水車的

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2022-1-13 11:09 AM 發表

"遠來茶樓"有冇去過?
四十幾年前因為貪玩,曾經幫人送過水,攞水係二龍喉嗰邊。

而送水係肯定送過龍記,其他已經唔記得。

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2022-1-13 11:09 AM 發表

"遠來茶樓"有冇去過?
遠來聽過吓,已冇物印像鳥

綱上圖片

引用:

"遠來茶樓"有冇去過?
試過响澳門飲茶啲茶鹹鹹地, 問朋友佢話果排好耐冇落雨要用珠江水.

引用:
原帖由 nashwan 於 2022-1-16 01:52 PM 發表

試過响澳門飲茶啲茶鹹鹹地, 問朋友佢話果排好耐冇落雨要用珠江水.
80年代曾經鹹到飲唔到入口,人人買樽裝水飲

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2022-1-16 02:28 PM 發表

80年代曾經鹹到飲唔到入口,人人買樽裝水飲
都差唔多果啲時間, 都88, 89年.

引用:
原帖由 nashwan 於 2022-1-16 03:51 PM 發表

都差唔多果啲時間, 都88, 89年.
我有幾個香港人好朋友(全部都已是阿婆)
次次去澳門都只飲買的樽裝水飲,"怕"飲澳門的自來水喎

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2022-1-16 04:29 PM 發表

我有幾個香港人好朋友(全部都已是阿婆)
次次去澳門都只飲買的樽裝水飲,"怕"飲澳門的自來水喎
澳門嘅水而家都冇嘢吖, 好過大陸, 住宅嘅水唔得, 一定要飲桶裝水.

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-11-13 06:25 PM 發表

美好的回憶
本人未搭過

係咪去氹仔渡輪? 係就搭過!記得大約在16浦附近碼頭上船,都要行頗耐才到氹仔,碼頭位置在今羅斯福酒店對面的碼頭,落船後要上山經七潭公路到菩提園食齋,再去龍環葡韻和官也街遊玩,都幾辛苦!

該碼頭在媽閣對出

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2021-11-23 08:14 AM 發表

你不是澳門人???
知不知道"大媽Dee"即係乜東東?
知道的話你就是澳門人

哈哈,記得阿媽以前不時講大媽Dee煮紅衫魚。

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2021-11-23 10:27 AM 發表

?番茄澳門人叫做大媽Dee,(tomato 譯音)
是否很搞笑?
仲有郵票叫士擔(stamp)
另外,澳門飲涼茶會有鹽俾你落
去餐廳飲凍鮮奶會也會有枝糖槳俾你
夜船有房瞓?應該是信德客輪(即大船)頭等房,特等房貴賓房才會有
"唐餐樓"只得一張2呎半床,上下格床
大船"唐餐樓"D人最憎瞓上格床,行出行入都幾麻煩,同時房內十分之嘈,加上3個半至4小時船程非常之長,我多數會去上層"航空位"睇電視,不過電視雪花多過乜,基本上只看到殘影,所以好少人會座。

引用:

"遠來茶樓"有冇去過?
冇記錯運水車每日去二龍喉公圊取水。

引用:
原帖由 phmo 於 2022-1-16 08:19 PM 發表

大船"唐餐樓"D人最憎瞓上格床,行出行入都幾麻煩,同時房內十分之嘈,加上3個半至4小時船程非常之長,我多數會去上層"航空位"睇電視,不過電視雪花多過乜,基本上只看到殘影,所以好少人會座。
唐餐樓上格床總比較船傍位好(尤其是冬天,下雨天)
"船傍位"只限於隻船滿座時才"額外增加"的位置
80年代初未有"快達客輪"前在"特別多人"日子推出
船票很平(記憶中比唐餐樓平一半)但由於只能在船邊
我試過遇上寒冷冬天又下雨,由香港返澳門後即病..........

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]