• 瀏覽: 78,289
  • 回覆: 1,734
  • 追帖: 13
本主題由 hyunjung 於 2021-11-10 12:59 PM 置頂
此帖子為《十月初五的月光》劇集的集中討論帖,歡迎會員們一齊討論~

《十月初五的月光》,為香港電視廣播有限公司拍攝製作的時裝親情愛情電視劇,翻拍2000年同名無綫劇集《十月初五的月光》,由米雪、胡鴻鈞、何依婷及羅天宇領銜主演,並由石修、姚嘉妮、郭子豪、海俊傑、林穎彤、蔚雨芯、伍富橋、林偉、康華、鄺潔楹及李龍基聯合演出。

新版《十月初五的月光》加入不少新元素,為觀眾帶來新鮮感,故事背景亦由澳門十月初五街搬到流浮山,選擇到流浮山取景,是因為那裏保留鄉村風貌,街坊人情味濃厚,將觀眾喜愛舊版的風味延續下來。故事背景設於科技發達的現代,聾啞人士亦不似廿多年前,只能靠手語與外界溝通,所以新作近貼現況,看到初哥哥使用科技作溝通渠道。

https://youtu.be/UfPDSAsAJJI

播出日期: 2021年11月22日起
播出時間: 逢星期一至五 20:30-21:30進入香討影片區

熱賣及精選
第一

期待

期待

上面張poster居然有郭子豪

搵3個茄呢菲做台慶劇主角

可能連十幾點都冇

如果未播就已經係咁彈 表示對手/打手好重視或者好驚呢套戲😀

引用:
原帖由 MHVMHV 於 2021-11-11 09:42 PM 發表

如果未播就已經係咁彈 表示對手/打手好重視或者好驚呢套戲😀
我都覺呢套的hater特別多,太明顯露出打手真身

引用:
原帖由 xbtgdnyvs 於 2021-11-11 09:15 PM 發表

可能連十幾點都冇
通常話得呢句既人
點知就相反

都有人話牛下女高音有黃心穎
會跌到個位數收視
點知咪仲更高收視

講真珠玉在前,好難超越前作。首先故事背景澳門同流浮山已經差好遠,先唔提三個主角有冇可能稍為接近佘馬張,揾兩條柒頭做金勝同萬沛堅已經想笑。睇預告幾個近半百嘅又玩忘年戀啜啜啜已經毫無開電視嘅意欲。

頭先睇到預告,原來康華同姚嘉妮有D似樣

引用:
原帖由 VIERIA1 於 2021-11-12 08:07 PM 發表

講真珠玉在前,好難超越前作。首先故事背景澳門同流浮山已經差好遠,先唔提三個主角有冇可能稍為接近佘馬張,揾兩條柒頭做金勝同萬沛堅已經想笑。睇預告幾個近半百嘅又玩忘年戀啜啜啜已經毫無開電視嘅意欲。
全世界只有TVB呢個老人台可以讓七十幾歲嘅石修不斷有談情説愛嘅戲做。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]