• 瀏覽: 9,947
  • 回覆: 132
  • 追帖: 4
舊長俸制…已經買少見少~

新長俸制…係以服務滿450個月作為,最高可計算退休金年資!

公積金制…係以25%作為最高供款上限。

政府到公務員退休…將計算所得嘅款項,轉換作政府年金嘅本金,然後每月固定派發年金所得!

將會為政府庫房…大大減少每年退休金一筆過嘅支出款項,退休公僕依然有每月穩定如"長糧"般嘅收入,作為退休生活支出之用。

黎個的確係一個…雙贏嘅方案~

香港人口…老齡化嚴重,公僕退休金支出每年上升,總有需要改革嘅時候!

政府年金…係一個不錯嘅選項。

熱賣及精選
贊成將長俸轉年金

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-11-14 07:31 PM 發表

政府到公務員退休…將計算所得嘅款項,轉換作政府年金嘅本金,然後每月固定派發年金所得!

將會為政府庫房…大大減少每年退休金一筆過嘅支出款項,退休公僕依然有每月穩定如"長糧"般嘅收入,作為退休生活支出之用。

香港 ...
on9,服務左幾十年,退休金係bonus, 點知自己有幾長命呀?如果退休第二年就瓜左,咪蝕晒比政府

對政府庫存嚟講,發放一筆過退休金係一D壓力都冇。

宜家兩樣都冇,冇長俸點會有年金,想要就將強積金轉換啦唯有

引用:
原帖由 kh2995 於 2021-11-14 07:36 PM 發表

贊成將長俸轉年金
大勢所趨~

長俸轉換年金…係有可能嘅事!

因計算長俸時…分開咗大糧及長糧部份,新長俸制係最高取50%作為大糧。

如果全部換做年金…就可以不同乘50%,可"全數"用作年金本金!

即做滿450個月計,簡單將月薪x56x2,就得出全份長俸金額。

CA=24,070×56x2
=2,695,840

ACO=31,750x56x2
=3,556,000

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-11-14 07:31 PM 發表

香港 ...
請問你所講嘅「年金」會唔會跟據平均每月甲類消費物價指數,而每年調整一次,而且只可加,不可減?

引用:
原帖由 老納 於 2021-11-15 11:50 AM 發表

請問你所講嘅「年金」會唔會跟據平均每月甲類消費物價指數,而每年調整一次,而且只可加,不可減?
政府年金…由投保一刻,已經即時派發固定每月金額!

每月定期…固定連續發放,直至投保人生故為止。

引用:
原帖由 海灘紅色的師兄 於 2021-11-14 09:38 PM 發表

對政府庫存嚟講,發放一筆過退休金係一D壓力都冇。
已經兩年…凍薪喇~

政府宜家…年年赤字預算,社會事件已令經濟現危機!

再加上…疫情,旅遊及零售業大受打擊。

政府財政司…已經放風,會研究強積金自動或強制,將部份轉換作年金!

第退休市民…退休生活有長遠保障。

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-11-15 12:00 PM 發表

政府年金…由投保一刻,已經即時派發固定每月金額!

每月定期…固定連續發放,直至投保人生故為止。

放一百萬入去,一年先收$69600,七厘都冇,而且又唔會跟通漲每年調整,我就沒有興趣了,跟入職時合約吧!

引用:
原帖由 大外一氣 於 2021-11-14 09:00 PM 發表

on9,服務左幾十年,退休金係bonus, 點知自己有幾長命呀?如果退休第二年就瓜左,咪蝕晒比政府
香港人口老齡化…嚴重,係最長壽人口地區!

宜家問題反而…怕太長命,又有足夠生活費,個個又係靠食阿公。

政府推出年金…正正就後解決黎個問題,個個打工仔都有強積金,特別係大集團及公營政府機構,供款率更最高達25%!

退休戶口…一定有不少數額,轉換做政府年金,政府流動資金大增,可以投資基建市民得益。

市民退休後…又有政府年金保障生活,大大減輕社福支出,可以做到"自給自足"嘅退休生活圈!

政府年金…有一個"保證期''制度,如投保人不幸生故,家屬可以取回"保證期"內未派發之款項架~

同樣…如果投保人,長命過"保證期"後遠健在,政府年金會每月照樣派發,越長命越賺得多。

好似長俸公僕…長糧一樣~

引用:
原帖由 老納 於 2021-11-15 12:47 PM 發表

放一百萬入去,一年先收$69600,七厘都冇,而且又唔會跟通漲每年調整,我就沒有興趣了,跟入職時合約吧!
如果不是選擇…係政策呢~

引用:
原帖由 lesteroot_2006 於 2021-11-15 08:03 AM 發表

宜家兩樣都冇,冇長俸點會有年金,想要就將強積金轉換啦唯有
財爺已經…放咗風,會研究將強積金"部份",自動或強制轉換作年金!

為香港這個…高齡人口社會,做好準備。

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-11-15 01:01 PM 發表

如果不是選擇…係政策呢~
咁即係講惡啦

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-11-15 12:42 PM 發表

已經兩年…凍薪喇~

政府宜家…年年赤字預算,社會事件已令經濟現危機!

再加上…疫情,旅遊及零售業大受打擊。

政府財政司…已經放風,會研究強積金自動或強制,將部份轉換作年金!

第退休市民…退休生活有長遠保障。
早2年派錢俾商家所謂保就業幾千億,收新界地起公園又話2百億,明日大愚未起估算都6000幾億。咁洗錢法,退休快D攞晒D錢最實際。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]