• 瀏覽: 68,047
  • 回覆: 871
  • 追帖: 5
本主題由 mook999 於 2021-11-18 04:18 PM 移動
無親無故都照顧咗佢四年,幫佢清潔執屋, 照顧老父, 美華佢唔肯交水電煤差餉地租管理費,唔肯做家務,執到成間房都係袋, 阿娟可算情至已盡, 美華親人唔出來照顧美華仲有冇人性? 照計爭家產親戚應該好有興趣,為何明美華舅父兄長為何都置身事外?當冇美華這個親人?

無知的人以為遺囑有阿伯簽名就得, 其實要有兩個無利益的見証人及簽名, 唔係話咁易偽造,如果有可疑, 美華唔出聲,佢兄長都會出來爭啦,爭到佢有一半架.... 有些人話遺囑可能有付帶條件,但係冇人聽過,有就會打在遺囑之上啦, 加多幾個字啫

阿娟日日做十幾粒鐘保安,工餘仲無償去照顧阿伯(阿伯死前廿日才寫遺囑,之前都係無償,阿伯有好多親戚,唔係你對佢好就會一定留間屋比你, 如果九十幾歲的老伯死早一個月,都唔會有回報, 如果有心謀人家產,其實值博率唔高),天道酬勤,美華唔返工,唔做家務,等佢九十幾歲阿爸養 ,每個月比三千幾蚊零用錢佢, 但佢阿爸就欠舅父幾萬蚊,美華執到成屋垃圾,唔理佢阿爸。。。窗明幾淨安樂窩唔係美華功勞架... 我有個咁既女,我情願將間屋送比"任何人"都唔留比個啃老衰女啦唔趕個女出街唔代表願意留返份身家比佢, 我老闆唔炒我,唔代表佢想我氶繼佢的遺產,或者要照顧我餘生

美華係啞,唔係弱智,有手有腳行動自如, 2017年前做清潔麥當奴之類都會有人請, 就算搵唔到都應該在家做家務,同老父去睇醫生...但係佢冇咁做, 現在仲屈九十幾歲亞爸搞女人,都幾好笑.... 如果真係搞女人,就更合情合理留層樓比阿娟啦, 唔通大劉留D身家比甘比你都話佢唔合情合理合法咩... 美華心地太差, 為了爭產就中傷養育自己五十幾年的老父,連阿娟咁善心都頂美華唔順惡言相向

正所謂可憐之人必有其可恨之處, 睇野唔可以睇表面, 這個故事只可說是對忤逆子女的反面教材, 唔好以為身家一定會留比你, 端起碗吃飯,放下碗駡娘,倘平等運到,要孝順父母

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2021-11-25 07:56 AM ) 參與人數 347

1. 美華兄長
2. 美華舅父
3. 東張西望女主持
4. 其他
絕對應該係東張西望個八婆主持,佢係邊位?憑什麼這樣質問阿娟,扮勁其實都係雞一隻。

四個字,法庭見啦

引用:
原帖由 曲明 於 2021-11-18 08:47 AM 發表

四個字,法庭見啦
呢個都岩。有咩事拆掂佢,無左間屋都重有啲私人物品。重有阿哥舅父失蹤

唔奇

阿娟只係一隻臭雞.

八婆主持本身大有問題,立場偏頗!

林希靈做得好好, 要讚.

引用:
原帖由 mousehunter 於 2021-11-18 08:04 AM 發表

無親無故都照顧咗佢四年,幫佢清潔執屋, 照顧老父, 美華佢唔肯交水電煤,唔肯做家務,執到成間房都係袋, 阿娟可算情至已盡, 美華親人唔出來照顧美華仲有冇人性? 照計爭家產應該好有興趣,為何明美華舅父兄長為何都置身事外?
當冇美華這個親人?

阿娟日日做十幾粒鐘保安,工餘仲無嘗去照顧阿伯(阿伯死前廿一日才寫遺囑,之前都係無嘗,阿伯有好多親戚,唔係你對佢好就會一定留間屋比你),天道酬勤,美華 ...
阿娟都講左, 佢老豆諗住政府會養美華.
只係佢老豆都唔知美華有業權,
美華嗰半層樓就攞硬架啦.
阿娟千算萬算, 算漏呢樣, 不過都起碼仲有半層樓既. 但之後美華搬番入嚟就麻煩, 之後又係唔肯交水電煤差餉地租.  所以唯有盡快賣樓, 但應該到時就係美華會阻攔賣樓, 嗰官見美華係弱女, 都一定會偏幫佢, 有排搞.  

引用:
原帖由 mousehunter 於 2021-11-18 08:04 AM 發表

無親無故都照顧咗佢四年,幫佢清潔執屋, 照顧老父, 美華佢唔肯交水電煤,唔肯做家務,執到成間房都係袋, 阿娟可算情至已盡, 美華親人唔出來照顧美華仲有冇人性? 照計爭家產應該好有興趣,為何明美華舅父兄長為何都置身事外?
當冇美華這個親人?

阿娟日日做十幾粒鐘保安,工餘仲無嘗去照顧阿伯(阿伯死前廿一日才寫遺囑,之前都係無嘗,阿伯有好多親戚,唔係你對佢好就會一定留間屋比你),天道酬勤,美華 ...
你係咪唔記得咗個女係邊個生出嚟? 點解先天殘缺? 後生嗰陣時你點教?........ 如果真係要怪個女, 最錯嘅係佢老豆!!

貪!
層樓與你無關!關你咩事??

引用:

當冇美華這個親人?

個波最後九成都係政府接架喇,佢個阿哥都搬走咗有自己家庭,個妹係聾啞人士又執到成間房咁,層樓爭黎都唔會有自己份,所以都唔要再理會呢個妹喇,舅父就更加唔會理啦

其實遺產審查署申請,唔係要通知晒其他直系親戚,先可以處理及執法遺產咩?點解仔女都唔知,俾個外人用一紙遺囑,就可以執行?

個女保安同亞伯非親非故, 會照顧亞伯四年?佢同90歲亞伯相愛?唔係為錢為乜嘢!

要在業主立案法團提出, 設立D新方法, 防止再有老千保安騙取業主物業, 和防止有保安雞和保安鴨.

主題標籤 #顧美華
提示:支持鍵盤翻頁左 右