• 瀏覽: 1,402
  • 回覆: 5
本主題由 YanNessIsMe 於 2021-12-1 04:26 PM 移動
[隱藏]
《簡愛》中曾經有這么一段話:愛是一場博弈,必須保持永遠與對方不分伯仲、勢均力敵,才能長此以往地相依相惜,因為過強的對手讓人疲憊,太弱的對手令人厭倦。
一直記得這段話,自看過后就從未忘卻。直至成家,理解更深,最好的婚姻不是你負責賺錢養家,我負責貌美如花,這樣的愛情是不會長久的,久了,付出多的那個人總有一天會厭倦和疲累,享受的那一方會變得理所當然,但是現實生活中,哪有那么多的理所當然啊,,不過是以愛之名,願意默默奉獻罷了。歸根結底,兩個人在一起,是要讓對方變得更好的,這樣才能長久。



慢慢才知道,兩個天天在一起的人不一定是朋友,有可能什麼都不是


引用:
原帖由 半頁不安的裙 於 2021-11-20 09:25 AM 發表
慢慢才知道,兩個天天在一起的人不一定是朋友,有可能什麼都不是
多數天天在一起又不同朋友的……
是同事



人生唔係為追求初戀,而係為一生之中
能夠搵個同自己好相同接近嘅知心知
音知己朋友,大家共研生活,去追求更開
心更美滿嘅生活日子,互相欣賞、互相
鼓勵互相安慰。
老公老婆,喺結合時,係年青時期,激情衝
動下結為夫妻組織家庭到兒女大。
人生道路上已完責一大半,而剩番就係
屬於自己嘅去享樂人生,返老而還童,
過自由嘅生活。



[隱藏]
所以講要相敬如賓。


一段關係適唔適合最緊要㗎!
例如:
一個主打外(搵銀),一個主打內(持家),兩個各施其職又都做得好嘅話,自然就好嘅啦!

又好似,兩個都搏曬命為事業,默契地請開鐘點打理吓屋企,咪都冇怨言囉!

一定要好似搏奕咁不相伯仲⋯⋯就算幾咁吸引到對方都好,久而久之都好可能會令傻方覺得好攰㗎!
你所講嘅呢類人應該屬於特別上進、特別鐘意有挑戰性都唔出奇呱!


世界幾十億人口,一段關係邊可能用一本天書就解決到㗎!各式各樣各有不同嘅相處方式先係常態嚟嘅啉!



[按此隱藏 Google 建議的相符內容]