• 瀏覽: 6,546
  • 回覆: 106
如題。我見有網站講是食神星、印星、祿神、日主(日元)、財星都有可能。他們的講法很抽象。請問如何能夠找出八字的壽元星? thanks.

熱賣及精選
引用:
原帖由 冥王神話ND 於 21/11/2021 13:14 發表

如題。我見有網站講是食神星、印星、祿神、日主(日元)、財星都有可能。他們的講法很抽象。請問如何能夠找出八字的壽元星? thanks.
壽元星一般泛指食神或印星,因為官殺主疾病,而食傷及印星皆可制化官殺,但一個命局千變萬化,所以,如果看壽元,除了看制化,還要看用神,滴天髓云:何知其人凶,忌神輾轉攻,就是此意

引用:
原帖由 goodking 於 2021-11-21 06:56 PM 發表

壽元星一般泛指食神或印星,因為官殺主疾病,而食傷及印星皆可制化官殺,但一個命局千變萬化,所以,如果看壽元,除了看制化,還要看用神,滴天髓云:何知其人凶,忌神輾轉攻,就是此意
thanks. 即是由喜用神來決定壽元星?

想請教下:
例如某人的日元是土,第一喜用神是火,第二喜用神是土,但又缺火;(火的五行百份比是0%,八字沒有火的元素)。火是他的印星,也沒有祿神。只有食神制七殺、比肩星和財星。而食神又是他的忌神。咁哪個是他的壽元星? thanks

引用:
原帖由 冥王神話ND 於 2021-11-21 01:14 PM 發表

日本北斗七星陣係講命既.

諸葛孔明 181年生 辛酉 男 一白 本命文曲星, 元辰大耗凶方 庚寅祿存星 子丑空亡
234年甲寅年54歲亡 大運加流年 中元辰大耗寅 , 當年五黃位東北丑寅 , 子丑空亡 , 最後向東北方 五丈原出軍亡.

當年因北斗七星延命燈陣被破, 不能延壽一紀..  

全世界都知諸葛孔明奇門佈陣最厲害, 所以司馬懿 叫全軍只能死守,唔可以入佢既陣.
司馬懿 亦算中 諸葛孔明 當年佢年命犯 元辰大耗, 故意拖延令諸葛孔明病亡或老死.

對付 無敵既人, 係唔會死係敵軍手上..
俾你做司馬懿 , 一定問晒N個高人好多年, 點先可以打敗 諸葛孔明
答案來來去去一定幾個, 劉禪下旨殺佢,好似張飛被自己部下反叛殺死,自殺,病亡,老死..
千算萬算,司馬懿 總於等到 諸葛孔明 遇中佢本命既元辰大耗

另外 北斗七星延命燈陣 都有條件先可以成功佈到 .. 至少唔係行行下軍時 想幾時佈就幾時佈..

附件

777a.jpg(639.1 KB)

2021-11-21 08:42 PM

引用:
原帖由 zoomweddingme1 於 2021-11-21 08:42 PM 發表

日本北斗七星陣係講命既.

諸葛孔明 181年生 辛酉 男 一白 本命文曲星, 元辰大耗凶方 庚寅祿存星 子丑空亡
234年甲寅年54歲亡 大運加流年 中元辰大耗寅 , 當年五黃位東北丑寅 , 子丑空亡 , 最後向東北方 五丈原出軍亡.

當年因北斗七星延命燈陣被破, 不能延壽一紀..  

全世界都知諸葛孔明奇門佈陣最厲害, 所以司馬懿 叫全軍只能死守,唔可以入佢既陣.
...
thanks. 請問這個表是怎樣睇?

十二支是代表月令/月柱?
本命星是代表日主(日元)?

例如 生於昭和56年,十二支是酉;本命星是文曲;元辰星(男)/壽元星是祿存星。對嗎?

引用:
原帖由 冥王神話ND 於 2021-11-21 01:14 PM 發表

係啊 勁版主大師講得冇錯

一個命局千變萬化,所以我學到依家 都攪唔點乜嘢係用神!!!!????
但係 好很定壽元星係 食神 印星。唔會係七殺 傷官 羊刃

引用:
原帖由 冥王神話ND 於 21/11/2021 20:42 發表

thanks. 即是由喜用神來決定壽元星?

想請教下:
例如某人的日元是土,第一喜用神是火,第二喜用神是土,但又缺火;(火的五行百份比是0%,八字沒有火的元素)。火是他的印星,也沒有祿神。只有食神制七殺、比肩星和財星。而食神又是他的忌神。咁哪個是他的壽元星? thanks
看到重點是土,古典云:若在艮坤,怕沖而靜,即是說,只要地支靜,通常都比較少災難,不過話雖如此,除了刑沖,還要看八字有否偏枯,例如太寒太燥,食傷偏枯尤甚

引用:
原帖由 我愛地風升 於 21/11/2021 21:09 發表

係啊 勁版主大師講得冇錯

一個命局千變萬化,所以我學到依家 都攪唔點乜嘢係用神!!!!????
但係 好很定壽元星係 食神 印星。唔會係七殺 傷官 羊刃

所以我學到而家都仲係一舊雲

引用:
原帖由 goodking 於 2021-11-21 09:32 PM 發表

看到重點是土,古典云:若在艮坤,怕沖而靜,即是說,只要地支靜,通常都比較少災難,不過話雖如此,除了刑沖,還要看八字有否偏枯,例如太寒太燥,食傷偏枯尤甚
其實什麼叫"地支靜"?

其實"某人"正是在下。其實我是日干和時干合土;日支和時支也是合土。土應該沒有刑沖。而且財星(水)應該不算太寒,因為財星在時支。

引用:
原帖由 冥王神話ND 於 21/11/2021 22:00 發表

其實什麼叫"地支靜"?

其實"某人"正是在下。其實我是日干和時干合土;日支和時支也是合土。土應該沒有刑沖。而且財星(水)應該不算太寒,因為財星在時支。
支靜,即是少刑沖破害

引用:
原帖由 goodking 於 2021-11-21 10:02 PM 發表

支靜,即是少刑沖破害
哦,明白。
咁我個case, 土(日元)應該就是我的壽元星。對嗎?

引用:
原帖由 冥王神話ND 於 21/11/2021 22:15 發表

哦,明白。
咁我個case, 土(日元)應該就是我的壽元星。對嗎?
我沒有深究,因為太空泛

引用:
原帖由 goodking 於 2021-11-21 10:20 PM 發表

我沒有深究,因為太空泛
thanks.

引用:
原帖由 冥王神話ND 於 2021-11-21 09:01 PM 發表

thanks. 請問這個表是怎樣睇?

十二支是代表月令/月柱?
本命星是代表日主(日元)?

例如 生於昭和56年,十二支是酉;本命星是文曲;元辰星(男)/壽元星是祿存星。對嗎?
只係年支, 你屬鼠 就子..

引用:
原帖由 zoomweddingme1 於 2021-11-22 05:52 AM 發表

只係年支, 你屬鼠 就子..
thanks.
咁本命星和元辰星分別又代表什麼?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]