• 瀏覽: 2,424
  • 回覆: 12
  • 追帖: 3
今日約左朋友係旺角食飯,見到係A出口行去朗豪坊方向有棟叫上海街618既市區重建項目
原來呢到係上年重建完之後可以有活動空間比人做展覽既~有啲似D2 Place既地方
隔籬都有間好出名食馬來西亞菜既蘇媽,如果唔岩食上海街618都有其他餐廳

今日咁岩係賽馬會同殘疾人士合辦既工作坊
入面大概有10個小攤位,有啲係殘疾人士製作既小手工亦都有啲係推廣殘疾人士協會既攤位

因為攤位唔方便影相,所以就冇影到入面

見到有教圍棋既攤位,而我就比一個幫手推廣手語既攤位吸引左
因為佢賣好多postcard 貼紙 襟章 布袋之類既產品

最後買左呢張~~
即場follow佢地社交平台仲有平添

入場之後有份問卷填,走之前填返份問卷比職員仲有個file送

好似每星期既展覽/活動都有唔同架,星期六日經過都可以去睇下!

入面有唔同壁畫介紹以前既涼茶舖同埋懷舊物件

值得一提既係,上海街618連外牆都有講到呢到前身有咩商店
亦都QR code可以比人scan去睇下之前既故事

地下都有啲係賣懷舊野既舖頭~

如果想睇啲文青類既入面都有其他舖頭可以比大家去尋下寶

感覺上有少少似美荷樓,不過美荷樓就主打以前石硤尾邨既歷史
但係上海街618就可以比唔同年紀既人去睇下展覽又得 親子活動講下故事比小朋友聽都得
呢類既市區重建項目又文青又有意義,大家經過真係可以去睇下!

熱賣及精選
 有冇食蟲二?

引用:
原帖由 中午高綿羊 於 2021-11-21 11:10 PM 發表

有冇食蟲二?
今次冇啊,因為去到都4點幾差唔多5點
驚食完會食唔落飯就冇食到
下次會去食!

之前經過以為係工廈,原來入面有野行架
估唔到旺角都有呢啲文青景點

之前睇裝修材料都係喺附近睇,估唔到都有呢啲可以畀人行下展覽嘅地方

引用:
原帖由 靜雞雞定靜靜雞 於 2021-11-21 05:21 PM 發表

今日約左朋友係旺角食飯,見到係A出口行去朗豪坊方向有棟叫上海街618既市區重建項目
原來呢到係上年重建完之後可以有活動空間比人做展覽既~有啲似D2 Place既地方
隔籬都有間好出名食馬來西亞菜既蘇媽,如果唔岩食上海街618都有其他餐廳

入面大概有10個小攤位,有啲係殘疾人士製作既小手工亦都有啲係推廣殘疾人士協會既攤位

因為攤位唔方便影 ...
以為呢類活動得工廈先有,原來旺角都有

原來以前係賣呢啲野

我上次去食蘇媽, 肉骨茶可以免費無限添飲, 好正

引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-11-24 03:51 PM 發表

我上次去食蘇媽, 肉骨茶可以免費無限添飲, 好正
我仲未食到呢間

感覺不錯,找時間去玩下

引用:
原帖由 靜雞雞定靜靜雞 於 2021-11-21 05:21 PM 發表

因為攤位唔方便影 ...
華生係Sherlock Holmes個拍擋

我都買到幾十年前時興既野, 實係買一個少一個了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]