• 瀏覽: 19,640
  • 回覆: 285
在這間公司已經做了差不多十年,工作量輕又熟手,如果肯搏一點,上升空間還有很多,與同事們關係良好,工作地點又近屋企,原本打算再做多幾年風涼工,儲夠錢五十歲便退休,但老友介紹我去他公司做,職位高一級,薪金也多百份二十五,但每天要花多差不多兩小時搭車返工,上星期五遞交辭職信,但老細今天放工時叫我入房傾,他肯將薪水加至新工一樣但職位不變,我應該去還是留呢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Funseeker2015 於 2021-11-23 02:14 AM 發表

在這間公司已經做了差不多十年,工作量輕又熟手,如果肯搏一點,上升空間還有很多,與同事們關係良好,工作地點又近屋企,原本打算再做多幾年風涼工,儲夠錢五十歲便退休,但老友介紹我去他公司做,職位高一級,薪金也多百份二十五,但每天要花多差不多兩小時搭車返工,上星期五遞交辭職信,但老細今天放工時叫我入房傾,他肯將薪水加至新工一樣但職位不變,我應該去還是留呢?
本來要去,但去老友的新公司的話,就留

首先,現公司你做左十年,即係表示間公司算穩健,同事關係好,地點好已經贏晒,但你一話走,老細就加人工,之後你有心理準備要面對加大的工作量,如處理不好,被其他同事知你加人工(因想走),關係隨時有改變,而且,加得你人工,你都準備要多付出番,所以應該要走既

但去你老友新公司,新公司即是未穩,當然,你可以話有危就有機,只不過,老細係老友,相處好,同住難,老友也一樣,相處好,共事難,一定有磨擦,而且新公司風險大,你有心理準備去闖去博先好(已經唔計工作地點等)

引用:
原帖由 Funseeker2015 於 2021-11-23 02:14 AM 發表

引用:
原帖由 天天小綿羊 於 2021-11-23 02:31 AM 發表

本來要去,但去老友的新公司的話,就留

首先,現公司你做左十年,即係表示間公司算穩健,同事關係好,地點好已經贏晒,但你一話走,老細就加人工,之後你有心理準備要面對加大的工作量,如處理不好,被其他同事知你加人工(因想走),關係隨時有改變,而且,加得你人工,你都準備要多付出番,所以應該要走既

但去你老友新公司,新公司即是未穩,當然,你可以話有危就有機,只不過,老細係老友,相處好,同住難,老友也一樣 ...
老細加薪挽留當然不會讓別人知道,增加工作量也不大可能,因我職位冇變,至於朋友介紹份工,並非是他的公司,而且部門也不同,所以產生衝突機會很小,他的公司非常穩定,不是新成立的細公司。

引用:
原帖由 petsbb 於 2021-11-23 02:44 AM 發表

為什麼?

引用:

遞左信就走,決絕d啦,玩咩.
留低,老闆私下都對你無信心.

引用:
原帖由 Funseeker2015 於 2021-11-23 02:56 AM 發表

為什麼?
又做左十年 架興就熟 冇難度 同事關系又好 工作地點又近 老闆又加人工留你 當然留返低啦
新公司 又吾知咩環境 可能會吾習慣就後悔

引用:
原帖由 petsbb 於 2021-11-23 03:00 AM 發表

又做左十年 架興就熟 冇難度 同事關系又好 工作地點又近 老闆又加人工留你 當然留返低啦
而且留返低 無驚無險 舒舒服服做到退休吾好咩?
吾好冒險

引用:
原帖由 petsbb 於 2021-11-23 03:00 AM 發表

咁又係,最唔捨得公司的姣人妻😜,而且新公司差不多全男班!

引用:
原帖由 太大粒 於 2021-11-23 02:59 AM 發表

遞左信就走,決絕d啦,玩咩.
留低,老闆私下都對你無信心.
做人唔好咁決絕,它日見面冇咁尷尬。

引用:
原帖由 petsbb 於 2021-11-23 03:05 AM 發表

而且留返低 無驚無險 舒舒服服做到退休吾好咩?
吾好冒險
不變應萬變,高招

引用:
原帖由 無上帝 於 2021-11-23 03:59 AM 發表

會唔會一邊加人工留人,一邊對人無信心啊?
諗下都笑啦.
人工照攞,工作照做,信咩唔信心仲講呢D?第一日出黎撈咩.

回應樓主,我覺得可以留返舊公司,如果未對舊公司死心的話.
新公司,人事問題係一個冒險.
目前,地點近,同事上司又好.工作易做,好大本錢留低.
以家又加薪25%,咩理由走呢?信件,老細當無見過,自己錢攞多25%.
雖則想50歲退休,呢句好串
我都係會留下來,估不到老細咁豪爽加百分廿五,😁其實現在都可以退休,不過怕退休後無所事事,所以繼續打風流工😜

引用:
原帖由 Funseeker2015 於 2021-11-23 05:01 AM 發表

做人唔好咁決絕,它日見面冇咁尷尬。
決定走,就要走,人心,難測,
人要向前衝

朋友工唔易做,留低吧

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]