• 瀏覽: 3,587
  • 回覆: 47
戴返個頭盔先,我都係上網睇返黎,唔知真定假,但係做設計做到咁真係…

事源見到有人留言話某品牌既設計師話唔夠電腦比設計師用,仲要搶電腦黎用
做設計唔用電腦畫唔通全手繪咩?我平時睇呢間公司廣告就真係冇見過佢有手繪廣告
睇留言個位人士透露,全公司得3部電腦有兩部mac機一部window機,但係window機開唔到file黎做野同一部普通用黎上網既電腦又有咩分別!(做設計唔一定要用mac機既,不過有得揀都會用mac機咁解)

買多部電腦都好似要公司買層樓比佢地咁,又話前人都冇要求買多部電腦
做設計仲要負責埋業績原來依家做設計仲要一條龍服務包埋生意好,可能我唔係生意奇才所以都唔知設計師同生意有咩直接關係

唔知大家又點睇,我就覺得用cut budget黎炒一個designer再請返一個返黎都只係為左慳個少少人工
咁不如用小畫家畫咪算囉,可能老細自己都畫到,連其他designer既人工都慳埋,prefect池

乖乖龍地冬
熱賣及精選
電腦唔夠?以前啲人一直咁用,無人話唔夠電腦用,點解淨係得你講?

引用:
原帖由 井底滴滴牛 於 2021-11-23 12:17 PM 發表

電腦唔夠?以前啲人一直咁用,無人話唔夠電腦用,點解淨係得你講?
你冷靜啲先,又唔係我用

依家好多公司都係咁,為左慳錢請完人一個月之後就話你唔適合炒左你
其實就係為左唔想比福利你,利用完你就打發你走

我以往做開IT support + design, 就不會搞到不夠電腦, Illustrator和photoshop是指定要用, RAM少D都唔得

一定唔係公司問題
係人問題

#曲

引用:
原帖由 冗員七號 於 2021-11-23 02:17 PM 發表

我以往做開IT support + design, 就不會搞到不夠電腦, Illustrator和photoshop是指定要用, RAM少D都唔得
以前讀書都有用過AI,真係食RAM到癲

引用:
原帖由 拍拉拍拉櫻之花 於 2021-11-23 03:00 PM 發表

以前讀書都有用過AI,真係食RAM到癲
不過adobe很厲害, 已經可以把以前一套忘記晒, 改為玩熟vector

引用:
原帖由 冗員七號 於 2021-11-23 03:05 PM 發表

不過adobe很厲害, 已經可以把以前一套忘記晒, 改為玩熟vector
我覺得adobe玩3D唔係咁好,可能之前用慣左另一款software

引用:
原帖由 中午高綿羊 於 2021-11-23 02:53 PM 發表

一定唔係公司問題
係人問題

#曲
打和啦super,大家都有問題

引用:
原帖由 拍拉拍拉櫻之花 於 2021-11-23 03:23 PM 發表

我覺得adobe玩3D唔係咁好,可能之前用慣左另一款software
3D又係另一個學問, 軟件有autocad或solidwork, 不過更需要有產品設計的學識,
純玩3D影片就3d max, 全部要用好勁的電腦

兒家D 二手電腦好平傘。

引用:
原帖由 井底滴滴牛 於 2021-11-23 12:17 PM 發表

而家D電腦咁平, 連做文職都自己一部電腦啦, 更何況係做設計,
做設計真係唔一定要用 Mac 機, 其實好睇嗰個 designer 既創作能力,
如果無創作力, 更勁既電腦俾佢都無用.
不過好多公司都係要慳錢, 請D無物經驗既人做 designer, 就係真事.

乜依家電腦好貴咩?一人一台電腦都比唔到,學咩人開公司

引用:
原帖由 拍拉拍拉櫻之花 於 2021-11-23 11:55 AM 發表

戴返個頭盔先,我都係上網睇返黎,唔知真定假,但係做設計做到咁真係…

事源見到有人留言話某品牌既設計師話唔夠電腦比設計師用,仲要搶電腦黎用
做設計唔用電腦畫唔通全手繪咩?我平時睇呢間公司廣告就真係冇見過佢有手繪廣告
睇留言個位人士透露,全公司得3部電腦有兩部mac機一部window機,但係window機開唔到file黎做野同一部普通用黎上網既電腦又有咩分別!(做 ...
遲啲有AI幫手

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]