• 瀏覽: 6,644
  • 回覆: 95
出年大學畢業,本身想讀上去,但碩士好貴,依家打算係做幾年野草下錢再讀。自己本身讀文科,所以返咩工都冇咩所謂。不過人地成日話畢業第一份好重要,其實有冇話做邊間企業比較好?港資,中資,美資,日資定其他?

聽朋友講,港資就福利好差,中資就文化比較難適應,日資又多規距..... 咁對於我地畢業生,一畢業去咩企業做最好最適合?

熱賣及精選
首先!你文科嘅話,有工請你先有得揀。

大學生係社會精英, 當然應該係一畢業就做老闆, 先可以符合個尊貴身份, 要大學生一畢業就打工一定係政府錯

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-11-23 04:59 PM 發表

出年大學畢業,本身想讀上去,但碩士好貴,依家打算係做幾年野草下錢再讀。自己本身讀文科,所以返咩工都冇咩所謂。不過人地成日話畢業第一份好重要,其實有冇話做邊間企業比較好?港資,中資,美資,日資定其他?

聽朋友講,港資就福利好差,中資就文化比較難適應,日資又多規距..... 咁對於我地畢業生,一畢業去咩企業做最好最適合?
大磚生當然強項係裝修行業喇!

本港所謂大學生就是無知!

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-11-23 04:59 PM 發表

識得"草下錢"(儲下錢)、又識得"多規距"(多規矩),中文程度咁叻嘅"大尊生",當然去做記者啦

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-11-23 16:59 發表

做政府文員

引用:

應該黃資最好,聽手足講,黃資公司:
- 老板學識高,有崇高理想,唔講錢,對staff好過自己,唔講大話,重有全港市民支持。

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-11-23 16:59 發表

同咩資無關, 總公司山高皇帝遠, 基本上你當係香港公司睇就得, 最緊要係而家香港呢邊係點

引用:

你中文水平咁高,都可以大學畢業,可想而知而家大學畢業生係咩程度。最好搵D用唔到中文的工去做,洗廁所之類的或者適合的

引用:

係咪話唔請xx年份畢業的大學生?係就有人識偷笑啦

引用:
原帖由 牛熊分界線 於 2021-11-23 05:57 PM 發表

大學生係社會精英, 當然應該係一畢業就做老闆, 先可以符合個尊貴身份, 要大學生一畢業就打工一定係政府錯
政府工,政府俾佢打。

引用:
原帖由 andyy85 於 2021-11-24 10:59 AM 發表

你中文水平咁高,都可以大學畢業,可想而知而家大學畢業生係咩程度。最好搵D用唔到中文的工去做,洗廁所之類的或者適合的
笑死叫佢洗廁所唔係卦?

識揀一定揀中資

做差佬啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]