• 瀏覽: 6,834
  • 回覆: 95
引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-11-23 04:59 PM 發表

出年大學畢業,本身想讀上去,但碩士好貴,依家打算係做幾年野草下錢再讀。自己本身讀文科,所以返咩工都冇咩所謂。不過人地成日話畢業第一份好重要,其實有冇話做邊間企業比較好?港資,中資,美資,日資定其他?

聽朋友講,港資就福利好差,中資就文化比較難適應,日資又多規距..... 咁對於我地畢業生,一畢業去咩企業做最好最適合?
你想多左。而家揾工難,唔到你揀,有得做已經好好!

熱賣及精選
引用:
原帖由 miass 於 2021-11-24 11:07 AM 發表

笑死叫佢洗廁所唔係卦?
都係的,大學生做洗廁所都未必做得黎都係留番D工作機會比大媽啦

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-11-23 04:59 PM 發表

出年大學畢業,本身想讀上去,但碩士好貴,依家打算係做幾年野草下錢再讀。自己本身讀文科,所以返咩工都冇咩所謂。不過人地成日話畢業第一份好重要,其實有冇話做邊間企業比較好?港資,中資,美資,日資定其他?

聽朋友講,港資就福利好差,中資就文化比較難適應,日資又多規距..... 咁對於我地畢業生,一畢業去咩企業做最好最適合?
乜資公司都好,如果自己沒有"自知"之明,眼高手低,去到邊做都俾人笑

一畢業政府應該送車送樓送埋份工包底5萬 話曬都係大學精英

先揀大公司, 然後先再考慮其他

歐洲,北歐公司勁好做。

搵到工再來問

引用:

小朋友,你問題好戇居,咁諗唔掂……
首先, 你應該研究自己想在哪行業發展? 每一行都有佢嘅吸引力,有好處有壞處, 就算做文職自己都應該諗清楚,這個設定非常重要,關乎你自己人生取態、發展方向。有什麼career goals? 再研究有什麼公司in pool, 哪幾間適合。然後再做深入研究睇下人哋一般請唔請大學生?有什麼學歷經驗要求?係咪要跳板形式先去其他公司儲經驗先有得諗? 將來進修也應該按自己career發展去選擇,除非你有另外興趣,否則為讀書而讀書出來張cert也未必有用。有機會plan好係可以自薦, 唔係淨係等工, got it?

先外資經驗,  目標係中資。。

有得揀當然係先外資,再中資,冇辦法就港資。

最緊要有糧支

做返本科?邊間請,睇地點人工福利再選擇

引用:
原帖由 牛熊分界線 於 2021-11-23 05:57 PM 發表

大學生係社會精英, 當然應該係一畢業就做老闆, 先可以符合個尊貴身份, 要大學生一畢業就打工一定係政府錯
入政府做AO勉強可以接受.

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-11-24 11:14 AM 發表

做差佬啦
聽講依家好嚴格唔知請唔請?

引用:
原帖由 andyy85 於 2021-11-24 11:20 AM 發表

都係的,大學生做洗廁所都未必做得黎都係留番D工作機會比大媽啦
可做大叔的工作

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]