• 瀏覽: 6,632
  • 回覆: 95
樓主做錯乜野點解咁多人既回應都係玩佢既

熱賣及精選
引用:
原帖由 恐孵子 於 23-11-2021 16:59 發表

出年大學畢業,本身想讀上去,但碩士好貴,依家打算係做幾年野草下錢再讀。自己本身讀文科,所以返咩工都冇咩所謂。不過人地成日話畢業第一份好重要,其實有冇話做邊間企業比較好?港資,中資,美資,日資定其他?

聽朋友講,港資就福利好差,中資就文化比較難適應,日資又多規距..... 咁對於我地畢業生,一畢業去咩企業做最好最適合?
中資!

AO

點解唔去專業掟汽油彈同磚頭,聽講日薪過千

只係打算儲下錢再讀, 你去邊度做都無咩所謂啦, 邊度有人請邊度條件好就去邊啦, 擔心下出面唔請近幾屆畢業生仲好啦

引用:
原帖由 andyy85 於 2021-11-24 10:59 AM 發表

你中文水平咁高,都可以大學畢業,可想而知而家大學畢業生係咩程度。最好搵D用唔到中文的工去做,洗廁所之類的或者適合的
你又唔使咁mean既,打錯字好小事姐,又唔係正式文件,咁執著做咩?你心胸廣闊啲啦

引用:
原帖由 小小狗尾巴草 於 2021-11-24 02:29 PM 發表

樓主做錯乜野點解咁多人既回應都係玩佢既
都幾慘,好似好針對大學生咁.... 其實都係問下問題姐,唔中意咪唔好答囉,班人起晒鋼,唔講仲以為得罪咗佢地,成班old seafood......

引用:
原帖由 muchampion 於 2021-11-24 10:05 AM 發表

識得"草下錢"(儲下錢)、又識得"多規距"(多規矩),中文程度咁叻嘅"大尊生",當然去做記者啦
草同儲應該唔同音?用儲應該係用書面語多

引用:
原帖由 屙屎唔該壓水花 於 2021-11-24 03:48 PM 發表

都幾慘,好似好針對大學生咁.... 其實都係問下問題姐,唔中意咪唔好答囉,班人起晒鋼,唔講仲以為得罪咗佢地,成班old seafood......
係囉,人地未畢業想事先問下人拎下意見都比人插
係佢地眼中好似大學生就係罪,欠左佢地一樣
都唔知咩心態

引用:
原帖由 小小狗尾巴草 於 2021-11-24 03:54 PM 發表

係囉,人地未畢業想事先問下人拎下意見都比人插
係佢地眼中好似大學生就係罪,欠左佢地一樣
都唔知咩心態
冇架,依家年紀細已經係錯,佢哋覺得自己經驗多,可以隨便批評人,但永遠唔會覺得自己有問題。

樓主應該加入呢度d五毛兵團,大把錢/前途
日日大叫黑暴/曱甴

有人請先講啦大學生

引用:
原帖由 屙屎唔該壓水花 於 2021-11-24 03:57 PM 發表

冇架,依家年紀細已經係錯,佢哋覺得自己經驗多,可以隨便批評人,但永遠唔會覺得自己有問題。
有時都幾好奇佢地係咪唔生仔女

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-11-23 04:59 PM 發表

出年大學畢業,本身想讀上去,但碩士好貴,依家打算係做幾年野草下錢再讀。自己本身讀文科,所以返咩工都冇咩所謂。不過人地成日話畢業第一份好重要,其實有冇話做邊間企業比較好?港資,中資,美資,日資定其他?

聽朋友講,港資就福利好差,中資就文化比較難適應,日資又多規距..... 咁對於我地畢業生,一畢業去咩企業做最好最適合?
有得揀咩

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-11-23 04:59 PM 發表

物資都唔緊要, 最緊要有糧支.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]