• 瀏覽: 6,646
  • 回覆: 95
港資喜歡擦鞋丶吹水丶乜都要快丶自學丶話頭醒尾,人工市價,老闆賞識就有運行

日資人工低丶福利好丶由低做起丶新入職比較hea丶適合聽話吾悉轉彎嘅人丶冇乜機會上

外資,福利好丶人工偏低丶環境比較人性化丶冇乜機會上丶英文要好好丶工作態度要好好丶要迎合老外脾氣

中資最喜歡政治丶入世未深嘅不太適合,普通話亦要好好

適合乜要睇個人性格而言!!

熱賣及精選
有人請都執到啦...  有工就返啦仲咁多聲氣 

去「黃資」到做吧,啱晒你

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-11-23 04:59 PM 發表

出年大學畢業,本身想讀上去,但碩士好貴,依家打算係做幾年野草下錢再讀。自己本身讀文科,所以返咩工都冇咩所謂。不過人地成日話畢業第一份好重要,其實有冇話做邊間企業比較好?港資,中資,美資,日資定其他?

聽朋友講,港資就福利好差,中資就文化比較難適應,日資又多規距..... 咁對於我地畢業生,一畢業去咩企業做最好最適合?
讀碩士要幾錢呀,乜資都好請你就做啦

引用:
原帖由 屙屎唔該壓水花 於 2021-11-24 03:47 PM 發表

你又唔使咁mean既,打錯字好小事姐,又唔係正式文件,咁執著做咩?你心胸廣闊啲啦
一個人的習慣,反映果個人的質素。一個唔認真,求求其其寫錯別字的人,你認為佢工作能有幾認真?生命無分費賤,不過人的質素有分高低

揀,哈

自資

大學畢業第一份工,當然要父母決定。

中資不錯

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-11-24 04:12 PM 發表

港資喜歡擦鞋丶吹水丶乜都要快丶自學丶話頭醒尾,人工市價,老闆賞識就有運行

日資人工低丶福利好丶由低做起丶新入職比較hea丶適合聽話吾悉轉彎嘅人丶冇乜機會上

外資,福利好丶人工偏低丶環境比較人性化丶冇乜機會上丶英文要好好丶工作態度要好好丶要迎合老外脾氣

中資最喜歡政治丶入世未深嘅不太適合,普通話亦要好好

適合乜要睇個人性格而言!!
中資又唔會好似你諗咁嚴肅

有得選擇一定係唔洗做,做咩資都差唔多,都係比人蝦

其實無得你揀

當然自資,打咩工,打工永遠無發達,早日做生意先係出路

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-11-23 04:59 PM 發表

出年大學畢業,本身想讀上去,但碩士好貴,依家打算係做幾年野草下錢再讀。自己本身讀文科,所以返咩工都冇咩所謂。不過人地成日話畢業第一份好重要,其實有冇話做邊間企業比較好?港資,中資,美資,日資定其他?

聽朋友講,港資就福利好差,中資就文化比較難適應,日資又多規距..... 咁對於我地畢業生,一畢業去咩企業做最好最適合?
根本唔關事。
我覺得第一份工最重要係鍛煉一下『工作態度』(work ethics)
呢啲嘢同第一次拍拖一樣,你嘅想像好美好,但係面對果時就有好多問題
幾個重點係:專心做好手頭上嘅事;主動及有交帶;唔好計較(暫時)

尤其係最後一點。第一份工無資格計較。你咩名校出嚟都係咁話,除非你畢業果時已經完全勝任份工(例如補習老師)
但係如果已經完全勝任,咁你自己搞自己賺得啦(例如補習老師)使乜求人哋出糧比你

引用:

人工最高就去

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]