• 瀏覽: 6,270
  • 回覆: 94
引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-11-23 04:59 PM 發表

出年大學畢業,本身想讀上去,但碩士好貴,依家打算係做幾年野草下錢再讀。自己本身讀文科,所以返咩工都冇咩所謂。不過人地成日話畢業第一份好重要,其實有冇話做邊間企業比較好?港資,中資,美資,日資定其他?

聽朋友講,港資就福利好差,中資就文化比較難適應,日資又多規距..... 咁對於我地畢業生,一畢業去咩企業做最好最適合?
問下你今屆師兄師姐有無人請先啦

熱賣及精選
有人請先算啦

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-11-23 04:59 PM 發表

出年大學畢業,本身想讀上去,但碩士好貴,依家打算係做幾年野草下錢再讀。自己本身讀文科,所以返咩工都冇咩所謂。不過人地成日話畢業第一份好重要,其實有冇話做邊間企業比較好?港資,中資,美資,日資定其他?

聽朋友講,港資就福利好差,中資就文化比較難適應,日資又多規距..... 咁對於我地畢業生,一畢業去咩企業做最好最適合?
同樣大少一定係外資先  之後港再到中

中資你除非高層 ,  識人  如果唔係個文化 香港人應該難適應 ( p.s 做過中資上市公司)

大鶴牲乜資都係假,最緊要有良知!

引用:

你以為日資係香港全部都係日本人,中資就全部都係大陸人咩?大佬幾多歲?仲問呢啲問題!唔好話乜資乜資冇關係,就算係同一間公司唔同分公司都有唔同文化啦!出嚟做嘢睇錢,睇同事,睇上司 三樣就夠。不過樣樣都要做過先知

引用:

梗係自資啦!
因為......工字不出頭!

碩士就唔好讀住。搵份工做一排,再諗清楚係唔係要進修,同進修啲乜啦。學歷好唔一定有前途,睇清楚個世界先啦。公司需要你先有前途㗎。至於入乜資公司我個人覺得冇所謂,你冇工作經驗,入乜公司都一樣。總之選份你有興趣試嘅工。

你知唔知外資MNC 通常都請外國返來
或四大畢業 major
你都係簡大公司 做左先 唔好理乜資啦

引用:
原帖由 muchampion 於 2021-11-24 10:05 AM 發表

識得"草下錢"(儲下錢)、又識得"多規距"(多規矩),中文程度咁叻嘅"大尊生",當然去做記者啦
咁既情度有人請先算,仲揀?

引用:
原帖由 andyy85 於 2021-11-24 05:22 PM 發表

一個人的習慣,反映果個人的質素。一個唔認真,求求其其寫錯別字的人,你認為佢工作能有幾認真?生命無分費賤,不過人的質素有分高低

引用:

到時揾到工先講啦!

唔係你揀人,係人揀你。

咩資都好,第一份工要搵大公司,之後跳糟容易啲

引用:
原帖由 miass 於 2021-11-24 11:07 AM 發表

笑死叫佢洗廁所唔係卦?
驚佢洗爛個屎坑?

引用:

樓主希望你慢慢揀, 唔好心急,

最好比較埋新假波同D印度公司

又或者出黎攪間初創良心企業!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]