• 瀏覽: 5,179
  • 回覆: 32
請問各位有沒有這用的資訊...
P牌 7月中自炒撞欄桿, 現收正式控告書 "不小心駕駛" 12月中上庭, 問題是車牌(甩P)到11月尾...這個情況是否不能續牌,或是要等上完庭作出判決后才能績牌?請大家指教.

俾自己告不小心駕駛?

定俾欄桿告不小心駕駛?

引用:
原帖由 subming 於 2021-11-24 11:52 發表

俾自己告不小心駕駛?
係政府告你....罪成之後要看官點判..因為發生在P牌..12月上庭就算11月甩P都會當P...到時有機會重考...你續左都當無續...

應該加監姐

引用:
原帖由 lolo838 於 2021-11-24 11:47 AM 發表

P牌 7月中自炒撞欄桿, 現收正式控告書 "不小心駕駛" 12月中上庭, 問題是車牌(甩P)到11月尾...這個情況是否不能續牌,或是要等上完庭作出判決后才能績牌?請大家指教.
可以續牌,係續多半年P牌

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-11-24 12:01 PM 發表

係政府告你....罪成之後要看官點判..因為發生在P牌..12月上庭就算11月甩P都會當P...到時有機會重考...你續左都當無續...
我以為係跟有裁判決定嗰日起計添
例如我半年前(只有1號牌 , 3同22係P牌9個月)因犯交通例被捉 , 到今日上堂判停牌3個月 ,
都係即時起計停哂我依家擁有嘅人牌(但已經有1、3同22<已甩P>) .
**純屬討論**

引用:
原帖由 lolo838 於 2021-11-24 11:47 AM 發表

一日未判 , 你都未有罪 , 點解唔俾你甩P ?
利申 : 唔熟 P 牌規限 / terms

引用:
原帖由 果個默默的蝦仁 於 2021-11-24 12:45 PM 發表

一日未判 , 你都未有罪 , 點解唔俾你甩P ?
利申 : 唔熟 P 牌規限 / terms
多謝意見,但好像聽說法官會取消正式牌照, 然後再續P牌半年, 領正式牌仔的費用不會退回之類....不知是否確實

12月中味知!如呢度答你冇事,到判時需要,你會唔會打柒個官話佢無賴

引用:
原帖由 lolo838 於 2021-11-24 12:55 PM 發表

多謝意見,但好像聽說法官會取消正式牌照, 然後再續P牌半年, 領正式牌仔的費用不會退回之類....不知是否確實
咁等你更新 , good luck !

引用:
原帖由 果個默默的蝦仁 於 2021-11-24 12:42 發表

我以為係跟有裁判決定嗰日起計添
例如我半年前(只有1號牌 , 3同22係P牌9個月)因犯交通例被捉 , 到今日上堂判停牌3個月 ,
都係即時起計停哂我依家擁有嘅人牌(但已經有1、3同22<已甩P>) .
**純屬討論**
我估要睇你當時犯例係咩牌了...1號正式...3,22係P.....如果係46出事就計1啦....我都唔肯定

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-11-24 01:11 PM 發表

我估要睇你當時犯例係咩牌了...1號正式...3,22係P.....如果係46出事就計1啦....我都唔肯定
我試過,3號犯道路測試,停哂1、2、3、22。

初犯不小心 加監多

我朋友試過,加監1年

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]