• 瀏覽: 2,005
  • 回覆: 13
精選汽車
每個車位約數十萬元,換言之,整套系統斥資逾千萬元

引用:
原帖由 天邊海角 於 2021-11-24 11:09 PM 發表

每個車位約數十萬元,換言之,整套系統斥資逾千萬元
起一個多層有80個車位要幾錢呢?

引用:
原帖由 cwaichan1 於 2021-11-24 11:44 PM 發表

起一個多層有80個車位要幾錢呢?
一般工字鋼結構,承兩層私家車無問題,日本很多停車場是這樣搭建,外面加斜路搞掂,無需配備任何機械化自動裝置。
車輛既然自帶動力,則無謂造多套動力機關去move車。

引用:
原帖由 tokama 於 2021-11-25 12:51 AM 發表

一般工字鋼結構,承兩層私家車無問題,日本很多停車場是這樣搭建,外面加斜路搞掂,無需配備任何機械化自動裝置。
啱啦 

引用:
原帖由 tokama 於 25/11/2021 00:51 發表

例如3x3 9個車位空間自動泊到9部車、人手揸埋位最多泊得5部車
有自動呢套野移部車埋位咁就泊得多d車

跳制出唔到車

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2021-11-25 11:46 AM 發表

跳制出唔到車
會送罐可樂,一盒叉雞飯你等下囉。

唔少冇急屎嘅車友....
入車場揾位泊車係樂趣之一....~~

引用:
原帖由 fto94 於 2021-11-25 03:06 PM 發表

唔少冇急屎嘅車友....
入車場揾位泊車係樂趣之一....~~
鑽上頂揀一輪,再落番去搵泊位

染廠果個停車場,都係類似。。。有幾個保安,指揮點泊。有少少麻煩,但OK啦。

引用:
原帖由 tokama 於 2021-11-27 05:09 PM 發表

鑽上頂揀一輪,再落番去搵泊位
係架!
我水皮呆鈍又熟愛操練泊位掟吓彎磨吓呔充吓電…… 好易做神孝順仔!
練完就入返院食藥. . .

有車位好快D賣啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]