• 瀏覽: 3,322
  • 回覆: 18
網拍直播越來越盛行,更產生網紅出現,但質素參差,成交真假存疑,有時見D行家互相托價,但見冇成接,話自己出錯價,又可以即時棄權唔要!大家對此有冇意見發表?例如講下最受歡迎的網拍或最假的網拍等等

引用:
原帖由 coinfriends 於 2021-11-24 04:13 PM 發表
網拍直播越來越盛行,更產生網紅出現,但質素參差,成交真假存疑,有時見D行家互相托價,但見冇成接,話自己出錯價,又可以即時棄權唔要!大家對此有冇意見發表?例如講下最受歡迎的網拍或最假的網拍等等
敏感議題,冇人出聲
不過呢處都係長期只有幾位師兄出post

引用:
原帖由 coinfriends 於 2021-11-24 07:00 PM 發表

敏感議題,冇人出聲
不過呢處都係長期只有幾位師兄出post
基本上有野想買都會晌西洋拍賣行買. 比較安心.

引用:
原帖由 yiyiallall 於 2021-11-25 09:28 AM 發表

同意!佢地比較公平公正好多

真真假假,假假真真

引用:
原帖由 yiyiallall 於 2021-11-25 09:28 AM 發表

幾間西洋拍賣行好東西多,但基本上沒有漏檢,買了就等一兩年升值

網拍一般東西會有漏檢

引用:
原帖由 ttpaul100 於 2021-11-25 05:46 PM 發表

幾間西洋拍賣行好東西多,但基本上沒有漏檢,買了就等一兩年升值

網拍一般東西會有漏檢
多謝一百師兄意見!
西洋拍賣,公平競拍,又冇圍標假成交,就算價高都值,況且好東西多添。

引用:
原帖由 ttpaul100 於 2021-11-25 05:46 PM 發表

網拍一般東西會有漏檢
長知識了, 謝謝

fb都好多拓價騙新人

引用:
原帖由 買大開小的蝦蟆 於 2021-11-30 03:13 PM 發表
fb都好多拓價騙新人
小弟就係講fb網上直播拍賣!百花齊放,有好亦有壞既賣家和買家

引用:
原帖由 coinfriends 於 2021-11-30 08:32 PM 發表

小弟就係講fb網上直播拍賣!百花齊放,有好亦有壞既賣家和買家
我睇過一部分,睇一陣已經可以走得,不過都有真,係小人玩果類紙。

不論網拍或大拍都存有貨主頂價成分,只是大拍好些,因貨主要比兩成佣金,所以有時差少少就算。

引用:
原帖由 cion1226 於 2021-12-5 10:37 AM 發表
不論網拍或大拍都存有貨主頂價成分,只是大拍好些,因貨主要比兩成佣金,所以有時差少少就算。
多謝師兄意見!因為托價偶到冇人接,就要比兩成佣,另一方面,因為多人競拍,賣家D貨又冇得比人圍,所以大拍對買賣雙方都比較公平均真!

但我一般同錢商買,反正拍賣公司貨源都有部分是錢商,我同他們買可省掉佣金,當然,有些錢商沒有或不常見才到拍賣行買。

引用:
原帖由 cion1226 於 2021-12-7 09:41 PM 發表
但我一般同錢商買,反正拍賣公司貨源都有部分是錢商,我同他們買可省掉佣金,當然,有些錢商沒有或不常見才到拍賣行買。
錢商開價有可能遠高市場價。但呢個世代次次創新高,同錢商買可能有 so. 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]