• 瀏覽: 15,844
  • 回覆: 134
  • 追帖: 1
+31
引用:
原帖由 陳晴 於 2021-11-24 11:35 PM 發表

條電線系出水龍頭隔離,你問機電署得唔得?
3000W用1.5mm線安全?
條電線係出水龍頭隔離有咩問題,插蘇先至唔得。
3000W行220V,電流都唔夠14A,用3芯1.5mm線(行明線)夠晒仲有凸。

附件

C5D3A3BE-1ED3-4B6D-9DAA-197E65C69C35.jpeg(98.33 KB)

2021-11-25 03:40 AM

8E06568D-24B6-452A-A5E7-0BA699588484.jpeg(159.98 KB)

2021-11-25 03:40 AM

引用:
原帖由 kwokrebecca 於 2021-11-25 02:24 AM 發表
淘寶
外國網購有許多
牌子不知道
外型相似
好不好你林你

又一個白痴香港人上腦

陣間開新片回文, 度到 29XX W
因為試埋打 屋企水氣制, 跳埋連個 youtube live 都斷埋。

引用:
原帖由 sony99hk 於 2021-11-25 04:18 發表
又一個白痴香港人上腦
樓主係鄉土自命尊貴 有牌電王,話人地whte gee 會嬲嬲豬咖
趁佢未睇到  快下跪謝罪仲黎得切。

另一個有牌電王係 中南海26金魚佬 數字人 ..

引用:
原帖由 Endless633 於 2021-11-25 01:48 AM 發表

條電線係出水龍頭隔離有咩問題,插蘇先至唔得。
3000W行220V,電流都唔夠14A,用3芯1.5mm線(行明線)夠晒仲有凸。
好奇一問 : 唔知你㸃樣睇到佢條線係用3芯1.5mm?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-11-24 05:21 PM 發表

近水就危險? 咩邏輯?
危唔危險視乎設計, 防水及絕緣是否可靠,
你有冇養過魚? 我就養過, 是成支暖管浸入魚缸入面
仲有大把人用電熱水煲
部份同意
但用
魚缸、電熱水煲就比較不理想

因為你使用該產品時隻手較少機會接觸水。

用電熱水爐比較適合。

屋企廁所既智能厠板有即熱熱水洗pat pat電線同入水位都好近喎咁機電處又批嘅?唔怪之得香港越黎越落後因為太多香港井蛙磚家亂噏一餐!

呢類大功率電器,插頭升温好利害,以我部3000W蒸氣機為例,使用5到10分鐘之後,用手摸下個13A插腳,係熱到辣手捉不住的

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2021-11-25 10:05 AM 發表
呢類大功率電器,插頭升温好利害,以我部3000W蒸氣機為例,使用5到10分鐘之後,用手摸下個13A插腳,係熱到辣手捉不住的
3KW用10分鐘插腳唔應該太熱的,檢查吓插座銅片有冇接觸得唔夠好。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-11-25 10:11 AM 發表

3KW用10分鐘插腳唔應該太熱的,檢查吓插座銅片有冇接觸得唔夠好。
試過吾同牆身插座或拖板,包括MK插座,結果都係一樣的

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2021-11-25 10:14 AM 發表

試過吾同牆身插座或拖板,包括MK插座,結果都係一樣的
亦可以檢查一吓插頭,有時裏面簪線位或fuse夾接觸得唔好。

引用:
原帖由 felix234 於 2021-11-25 08:38 AM 發表

好奇一問 : 唔知你㸃樣睇到佢條線係用3芯1.5mm?
首先我係回應樓上果位師兄/姐,佢對1.5mm線(行明線)比14A電流左右嘅嘢用,是不是安全嘅疑惑。
另外在某寶呢款牌子嘅官方店,對樓主POST果條link入面嘅同牌子同款產品,有下圖咁嘅資料提供。

附件

564F93B8-26BE-4D93-AA7C-455CA796B7BA.jpeg(96.45 KB)

2021-11-25 10:33 AM

E699A71F-9309-4E8B-B337-BEDB62204040.jpeg(115.75 KB)

2021-11-25 10:33 AM

3AF05DBE-6048-4911-BBF7-1E2C4BE72831.jpeg(185.21 KB)

2021-11-25 10:36 AM

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-11-25 08:47 AM 發表

部份同意
但用
魚缸、電熱水煲就比較不理想

因為你使用該產品時隻手較少機會接觸水。

用電熱水爐比較適合。
成日要伸手入魚缸水入面呀, 例如清潔青苔, 執死魚, 修剪水草..........
除非是大清缸, 否則係唔會關電

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]