• 瀏覽: 15,854
  • 回覆: 134
  • 追帖: 1
+31
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-11-25 11:22 AM 發表

成日要伸手入魚缸水入面呀, 例如清潔青苔, 執死魚, 修剪水草..........
除非是大清缸, 否則係唔會關電
是的,潛水泵都係成舊連電線擺落水底的。

引用:
原帖由 Endless633 於 2021-11-25 10:33 AM 發表

首先我係回應樓上果位師兄/姐,佢對1.5mm線(行明線)比14A電流左右嘅嘢用,是不是安全嘅疑惑。
另外在某寶呢款牌子嘅官方店,對樓主POST果條link入面嘅同牌子同款產品,有下圖咁嘅資料提供。
因我見好多跟產品條線(連13A插頭)都係得 0.75mm^2
佢有1.5mm^2 已經好難得

大陸1.5平方mm,係話頂到16A,不過淘翻黎D電線唔一定足秤係常識,住慣大陸一定知,廚房電線如果自己買,一定係用4平方mm,除非你on99比裝修公司連工包料,比人搵笨先會裝2.5mm。香港廚房正常都系兩條2.5環形32A,裝個電熱水龍頭,加埋原裝16A漏電保護插頭(換埋16A牆身制面),我睇唔到有任何實質安全風險囉!除非你又on99,電熱水龍頭,電飯煲,電磁爐,雪櫃,電焗爐,電水煲,全部一齊開,加埋水氣制壞埋唔識跳,咁就真系死神來了,唔死都唔得!

想知升温效果如果?40度水可否溶解油脂?

引用:
原帖由 felix234 於 2021-11-25 11:49 AM 發表

因我見好多跟產品條線(連13A插頭)都係得 0.75mm^2
佢有1.5mm^2 已經好難得
TCL品質同用埋用料都算OK嘅

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-11-25 10:24 AM 發表

是的,潛水泵都係成舊連電線擺落水底的。
個線圈有填硬黑膠
無接線位
包實哂
所以可浸入水

魚缸發熱管有些可以成支浸入水
是220v

引用:
原帖由 Endless633 於 2021-11-25 12:11 PM 發表

TCL品質同用埋用料都算OK嘅
真.QC合格貨就係

但內地市場 .... 特別是在"非官方旗艦店/代理" 出售的就要小心了。

引用:
原帖由 lhcdims 於 25/11/2021 11:51 發表
大陸1.5平方mm,係話頂到16A,不過淘翻黎D電線唔一定足秤係常識,住慣大陸一定知,廚房電線如果自己買,一定係用4平方mm,除非你on99比裝修公司連工包料,比人搵笨先會裝2.5mm。香港廚房正常都系兩條2.5環形32A,裝個電熱水龍頭,加埋原裝16A漏電保護插頭(換埋16A牆身制面),我睇唔到有任何實質安全風險囉!除非你又on99,電熱水龍頭,電飯煲,電磁爐,雪櫃,電焗爐,電水煲,全部一齊開, ...
佢會唔會換埋16A牆身制面+ RCCD 先?
呢個先係重點

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-11-25 01:57 PM 發表

真.QC合格貨就係

但內地市場 .... 特別是在"非官方旗艦店/代理" 出售的就要小心了。
如果去某寶買呢D產品,緊係要穩陣D比多少少錢去官方店/代理買啦。

引用:
原帖由 領遵班子 於 25/11/2021 13:57 發表

真.QC合格貨就係

一向都知淘寶有a貨b貨,  內銷貨, 出口貨..........
質素大大有分別,  係啲人以為一樣啫

引用:
原帖由 lhcdims 於 25/11/2021 11:51 發表
大陸1.5平方mm,係話頂到16A,不過淘翻黎D電線唔一定足秤係常識,住慣大陸一定知,廚房電線如果自己買,一定係用4平方mm,除非你on99比裝修公司連工包料,比人搵笨先會裝2.5mm。香港廚房正常都系兩條2.5環形32A,裝個電熱水龍頭,加埋原裝16A漏電保護插頭(換埋16A牆身制面),我睇唔到有任何實質安全風險囉!除非你又on99,電熱水龍頭,電飯煲,電磁爐,雪櫃,電焗爐,電水煲,全部一齊開, ...
下次我裝修屋企, 全屋一律全部用曬 4平方線, 廢事計咁多,   廢事煩,  2.5mm, 4mm 相差得幾多錢?
料錢唔爭得幾多錢,   人工先最貴

引用:
原帖由 ft907 於 2021-11-25 02:29 PM 發表

下次我裝修屋企, 全屋一律全部用曬 4平方線, 廢事計咁多,   廢事煩,  2.5mm, 4mm 相差得幾多錢?
料錢唔爭得幾多錢,   人工先最貴
我已經係咁做!

去的麵檔舖頭睇一睇, 幾乎全部都有用一支螺旋形金屬電熱棒, 手提式連住一條軟電線, 浸在淥麵個水盆裏面, 幾似魚缸暖管, 不過大支好多, 大大煲水好快滾, 超千幾火+, 用咗幾十年, 見唔見出事?我親眼見過有條麵檔佬, 唔小心插住電成支由頭到尾跌咗落滾水盆內, 用筷子撩番上嚟, 繼續煲.

網上找 : spiral cartridge heater.

引用:
原帖由 ft907 於 2021-11-25 02:25 PM 發表

一向都知淘寶有a貨b貨,  內銷貨, 出口貨..........
質素大大有分別,  係啲人以為一樣啫
若大家之前有留意
點解D自由行落香港去藥房買港版中國製造的牙膏、紙巾、洗頭水、沐浴露、洗衣液......  等就知道了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]