• 瀏覽: 15,856
  • 回覆: 134
  • 追帖: 1
+31
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-11-25 11:24 AM 發表

是的,潛水泵都係成舊連電線擺落水底的。
文兄點解暖管個d成條電線放入水都得?係咪所有電線長期濕水都安全?

引用:
原帖由 Endless633 於 2021-11-25 20:09 發表

你唔好咁柒啦,BS 1363個插蘇/頭,都寫到明最高承受13A電流,250V電壓,你自己條片都行緊13.6A,仲要走出來申請比人插。
https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=542895812&ptid=30295882&utm_source=copy&utm_medium=share&utm_campaign=web

google search
emsd bs1363 15A 250V

https://www.emsd.gov.hk/en/electricity_safety/publications/guidance_notes_guidelines/outline_of_electrical_products_safety_regulation/
i.Plugs shall generally be 3-rectangular-pin 13A plugs to BS1363 or 3-round-pin 5A or 15A plugs to BS546, in order to match with the socket systems in Hong Kong. For electrical products designed for connecting to shaver supply units, such as electric tooth brushes, the plugs shall be 2-pin reversible type to BS4573 or EN50075.
ii.Adaptors shall generally be 15A, 13A or 5A type to BS1363 or BS546, in order to match with the socket systems in Hong Kong.

https://www.emsd.gov.hk/tc/electricity_safety/publications/guidance_notes_guidelines/outline_of_electrical_products_safety_regulation/
3.插頭一般須為符合BS1363的13A三方腳插頭和符合BS546的5A及15A三圓腳插頭,以配合香港的插座系統。如供與接駁鬚刨供電裝置連接的電動牙刷等的電氣產品的插頭,則須為符合BS4573或EN50075的兩腳可逆轉接駁插頭。
4.適配接頭一般須為符合BS1363或BS546的15A、13A或5A的適配接頭,以配合香港的插座系統。

^----

請有牌電王 ft人出黎答下, 點解俾牌佢既 emsd, 會係網頁可以出現到 15A 呢幾隻字...
15A 250V 同 13A 250V 穿喉電線, emsd 有無例寫係唔同..

15A x 250V (= 3750W)  隻15A 插頭有無印錯 ?

2940W < 3750W , 梗係安全使用啦. 問下小學生o岩定錯...

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-11-25 08:39 PM 發表

文兄點解暖管個d成條電線放入水都得?係咪所有電線長期濕水都安全?
電線外皮有N咁多種, 有耐凍既, 零下幾十度唔會變脆嘅, 有真真正正防水嘅, 防海水嘅就製造 海底電纜, 一般家居用嘅就梗唔得喇, 戶外花園路燈等等就要用到不同外皮防水線

引用:
原帖由 hamchung 於 2021-11-25 09:03 PM 發表

電線外皮有N咁多種, 有耐凍既, 零下幾十度唔會變脆嘅, 有真真正正防水嘅, 防海水嘅就製造 海底電纜, 一般家居用嘅就梗唔得喇, 戶外花園路燈等等就要用到不同外皮防水線
明白 咁暖管電線放入魚缸安全嗎

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-11-25 09:04 PM 發表

明白 咁暖管電線放入魚缸安全嗎
用合格防水線就得
想一想 粗過你條腰嘅海底電纜用咗幾多年?

引用:
原帖由 hamchung 於 2021-11-25 09:09 PM 發表

用合格防水線就得
想一想 粗過你條腰嘅海底電纜用咗幾多年?
明白 謝謝

又多一個正常小六中文理解能力都冇嘅人。

15A圓腳插係BS 546標準呀,你做乜又再沖出來柒呀。

你自己拍果條片係用緊BS 1363 方腳13A呀🐷

附件

4EF4194B-8239-4F7E-8D75-13B226E55C94.jpeg(162.21 KB)

2021-11-25 09:34 PM

EAD9766A-F4CB-4664-95AA-D9323C06713D.jpeg(160.27 KB)

2021-11-25 09:34 PM

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-11-25 09:11 PM 發表

明白 謝謝
其實防水線週街隨時見,大廈外牆嘅聖誕燈飾就要用到。
講多一樣,古代科技造海底電纜防水外皮,係用中藥 “杜仲”,現代係用易潔鑊面嗰層 teflon

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-11-25 08:37 PM 發表

3000w 用13a 不是不合格嗎
係好 marginal,但只用10分鐘又不致於辣手的。

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-11-25 08:39 PM 發表

通常嗰D電線係有雙重絕緣的,如擔心就只驚枝嘢封得唔好,入水。

引用:
原帖由 hamchung 於 2021-11-25 09:40 PM 發表

其實防水線週街隨時見,大廈外牆嘅聖誕燈飾就要用到。
講多一樣,古代科技造海底電纜防水外皮,係用中藥 “杜仲”,現代係用易潔鑊面嗰層 teflon
杜仲原來防水?? 真係依家先知

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-11-25 09:48 PM 發表

通常嗰D電線係有雙重絕緣的,如擔心就只驚枝嘢封得唔好,入水。
咁多數點封先至滴水不入?

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-11-25 09:51 PM 發表

防水方法好多種,有溶合密封、橡膠sealing 等。

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-11-25 09:51 PM 發表

另外小心一個字眼 : “絕緣” 不等于 “ 防水”
另加呢個
https://kknews.cc/agriculture/5om4j5l.html

自己安裝的話會加以下面版,跟來的東西通常都質量麻麻地

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]